Obama naoružava pobunjenike u Siriji

Američki predsednik Barak Obama zatražio je od Kongresa da odobri 500 miliona dolara za obuku i opremanje umerenih sirijskih pobunjenika koji se bore za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada, saopštila je Bela kuća.

Svijet 27.06.2014 | 09:51
Obama naoružava pobunjenike u Siriji

Obamin zahtev za odobravanje 500 miliona dolara pomoći za sirijsku opoziciju usledio je posle obećanja koje je predsednik dao krajem maja u govoru o američkoj spoljnoj politici, u kome je naveo da će "pojačati podršku onima u sirijskoj opoziciji koji nude najbolju alternativu teroristima i brutalnim diktatorima".

U saopštenju se navodi da će sirijski pobunjenici biti provereni pre nego im bude data pomoć, u nastojanju da se ublaži zabrinutost da oprema namenjena sirijskoj opozicije ne padne u ruke američkih neprijatelja", prenela je agencija Rojters.

Obama se našao pod jakim pritiskom nekih kongresmena da SAD pruže veću podršku opoziciji u Siriji, dok su ga drugi optužili za višemesečnu pasivnost i neodlučnost, dozvolivši Asadu da se odbrani od opozicione pretnje svojoj vladi, podseća britanska agencija.

Bela kuća je saopštila da će novac biti upotrebljen kao pomoć u odbrani sirijskog naroda, stabilizaciji područja pod kontrolom opozicije, olakšanju pružanja osnovnih usluga, suprotstavljanju terorističkim pretnjama i unapređenju uslova za pregovore o miru.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

27.06.2014 21:07

Budala, naoružava one koji su srušili tornjeve 11 septembra.

ODGOVORITE