Највећа оптужница за трговину људима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 13 лица која их терети за организовани криминал и трговину људима у вези са радном експлоатацијом више од 600 жртава које су држане у ропском односу, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 27.06.2014 | 15:22
Највећа оптужница за трговину људима

У саопштењу се истиче да је ово до сада највећа оптужница у БиХ за трговину људима и организовани криминал.

Истрагом коју је провело Тужилаштво БиХ утврђено је да су оптужена лица, користећи тежак финансијски положај и угрожену егзистенцију, у периоду од 2007. до 2009. године, организовале одласке више стотина држављана БиХ, Србије и Македоније на наводни рад у Азербејџан.

По врбовању у БиХ и доласку у страну земљу, радници су држани у нечовјечним условима и неадекватним смјештајним просторима, уз ускраћивање плаћања договорених накнада за рад и новчана кажњавања, те су тјерани да раде прековремено без могућности одбијања таквог рада.

Радницима су по доласку одузимане путне исправе и држани су у потпуној зависности од оптужених јер нису имали средстава за живот, а била им је ограничена слобода кретања и могућност повратка у БиХ, чиме је над њима радном експлоатацијом, почињено кривично дјело трговине људима.

На овај начин, оптужени су експлоатишући жртве остварили незакониту имовинску корист у вишемилионским износима коју су држали на више рачуна у неколико држава, а према прикупљеним доказима ријеч је о износу од око 5,9 милиона КМ, чије ће одузимање бити затражено током поступка.

Ова оптужница представља одлучан корак Тужилаштва БиХ у борби против трговине људима и искоришћавања грађана БиХ и њихове тешке ситуације ради израбљивања и радне експлоатације.

У овом предмету током истраге остварена је значајна међународна сарадња и ова оптужница, као и будуће активности Тужилаштва БиХ, значајно ће допринијети да се побољша статус БиХ на листи Министарства иностраних послова САД, те да се БиХ врати у статус земаља 1. категорије, гдје спадају земље које се ефикасно боре против трговине људима и откривају, процесуирају и спречавају такве појаве, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужени су Божо Вученовић, Милан Вученовић, Раде Љубичић, Саша Липовац, Сафет Турановић, Расим Турановић, Ненад Татић, Славиша Којић, Зоран Дмитровић, Зоран Калајџић, Новак Ћирић, Недељко Вученовић и Мирослав Вученовић.

Оптужница терети ова лица да су починила кривично дјело организованог криминала у вези са кривичним дјелима трговине људима и прања новца.

У оптужници се предлаже испитивање 84 свједока оптужбе, а уз оптужницу је прослијеђено више стотина доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

27.06.2014 14:41

Има још много других који одају по Градишци ал' нико их не дира, ево и Бозо В. хода по граду.

ОДГОВОРИТЕ