Najveća optužnica za trgovinu ljudima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 lica koja ih tereti za organizovani kriminal i trgovinu ljudima u vezi sa radnom eksploatacijom više od 600 žrtava koje su držane u ropskom odnosu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 27.06.2014 | 15:22
Najveća optužnica za trgovinu ljudima

U saopštenju se ističe da je ovo do sada najveća optužnica u BiH za trgovinu ljudima i organizovani kriminal.

Istragom koju je provelo Tužilaštvo BiH utvrđeno je da su optužena lica, koristeći težak finansijski položaj i ugroženu egzistenciju, u periodu od 2007. do 2009. godine, organizovale odlaske više stotina državljana BiH, Srbije i Makedonije na navodni rad u Azerbejdžan.

Po vrbovanju u BiH i dolasku u stranu zemlju, radnici su držani u nečovječnim uslovima i neadekvatnim smještajnim prostorima, uz uskraćivanje plaćanja dogovorenih naknada za rad i novčana kažnjavanja, te su tjerani da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja takvog rada.

Radnicima su po dolasku oduzimane putne isprave i držani su u potpunoj zavisnosti od optuženih jer nisu imali sredstava za život, a bila im je ograničena sloboda kretanja i mogućnost povratka u BiH, čime je nad njima radnom eksploatacijom, počinjeno krivično djelo trgovine ljudima.

Na ovaj način, optuženi su eksploatišući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima koju su držali na više računa u nekoliko država, a prema prikupljenim dokazima riječ je o iznosu od oko 5,9 miliona KM, čije će oduzimanje biti zatraženo tokom postupka.

Ova optužnica predstavlja odlučan korak Tužilaštva BiH u borbi protiv trgovine ljudima i iskorišćavanja građana BiH i njihove teške situacije radi izrabljivanja i radne eksploatacije.

U ovom predmetu tokom istrage ostvarena je značajna međunarodna saradnja i ova optužnica, kao i buduće aktivnosti Tužilaštva BiH, značajno će doprinijeti da se poboljša status BiH na listi Ministarstva inostranih poslova SAD, te da se BiH vrati u status zemalja 1. kategorije, gdje spadaju zemlje koje se efikasno bore protiv trgovine ljudima i otkrivaju, procesuiraju i sprečavaju takve pojave, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optuženi su Božo Vučenović, Milan Vučenović, Rade LJubičić, Saša Lipovac, Safet Turanović, Rasim Turanović, Nenad Tatić, Slaviša Kojić, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Novak Ćirić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović.

Optužnica tereti ova lica da su počinila krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima trgovine ljudima i pranja novca.

U optužnici se predlaže ispitivanje 84 svjedoka optužbe, a uz optužnicu je proslijeđeno više stotina dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

27.06.2014 14:41

Ima još mnogo drugih koji odaju po Gradišci al' niko ih ne dira, evo i Bozo V. hoda po gradu.

ODGOVORITE