Неопходно реформисати просвјету и образовање

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Игор Радојичић изјавио је данас у Бањалуци да је неопходно реформисати просвјету и образовање у Српској.

Република Српска 26.06.2014 | 20:59
Неопходно реформисати просвјету и образовање

"Просвјета и образовање су увијек у реформи и трансформацији и нема никакве дилеме да ли то треба радити. Ове области се стално прилагођавају одређеним трендовима", рекао је Радојичић, прије дебатне конференције о документу "Образовне политике у предшколском, основном и средњем образовању".

Према његовим ријечима, у граду Бањалуци је потребано повећати број дјеце у предшколском образовању.

"У основном и средњем образовању је увијек питање распореда и броја школа. Поставља се питање модернизације уџбеника наставних планова и програма, односно на који начин их поједноставити и
растеретити од непотребних садржаја, те ухватити прикључак са европским трендовима", додао је Радојичић.

Он је истакао да је проблем средњих школа распоред смјерова.

"Мора се радити на прилагођавању смјерова и занимања потребама друштва и привреде, јер дјеца која се сада школују радиће у наредних 40 година", нагласио је Радојичић.

Предсједник Савјета за предшколско, основно и средње образовање Градског одбора СНСД-а Предраг Дамјановић нагласио је да је потребно повећати обухват дјеце у предшколским установама.

"У основном образовању потребно је увођење изборних предмета у трећој тријади, као и екстерна провјера постигнућа ученика у другој и трећој тријади. Неопходна је и модернизација постојећих и израда нових наставних планова и програма", истакао је Дамјановић.

Он је напоменуо да је у средњем образовању потребно повећање уписа ученика у гимназије на 30 до 40 одсто, као и да средње образовање буде обавезно.

Документ "Образовне политике у предшколском, основном и средњем образовању" сачинио је Савјет за предшколско, основно и средње образовање Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

влајко

26.06.2014 19:12

радојцицу сто се петљас гдје ти није мјесто. да си ваљао остао би у науци на електрофакултету. а овако си једва постао магистар а 45 ти је година. у све петљас богомољац постао у 40 години па обилазис патријархе, петљас се у правна питања а о тиме немас а мас никакве везе. просвјета је слозен процесс. ту се заједно морају укљуцити уценик-родитељ-скола-дрзава. а то је код нас немогуце док просвјетом руководи онај који никад није радио у настави.просли министер касиповиц био је цитав радни вијек новинар. солдат воид културу а не зна набројати основна музицка дјела. сада би се И радојциц упетљао у просвјета. ста он мисли послије мандата у скупстини отици мало у просвјету. па радојцицу ти си електроницар а не зна с осигураце промјенити. најбоље иди понови градиво.или нека те Баја код себе запосли јер прелази радити у КПД Туњице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

26.06.2014 19:46

Чујете ли ви овог Бајиног Ђетића? Вјерујете ли њему или властитим очима и ушима? Он позива на реформу система образовања, чијем је урушавању сам кумовао. Не памтимо да је био против нити једног срамног закона који је у протеклих девет година у скупштини донијела врхушка и СНСД-ова већина којом је предсједавао. И сад би он да реформише, да трансформише...да преко ноћи неутралише погубна рјешења образовног законодавства које је донијела његова власт. Шеф његовог послничког клуба се пред овим Ђетићем и уз његову свесрдну помоћ обогатио као власник приватног факултета...шта је предузео Бајин Ђетић? Ништа. Зато је ова његова флоскула из наслова у најмању руку трагикомична. Пироман гаси пожар...ма дајте... Пожар може бити угашен само 12.10.2014.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАЈКО

26.06.2014 20:07

О МОЈ РАДОЈЦИЦУ ДА ТЕ ОНИ У ЦРНОЈ ГОРИ ДЈЕТИЦИ ЦУЈУ ДА СИ У БИХ ОДН, РС ПРЕСАО У ОСТАЛЕ ОДРАЛИ БИ ТЕ НАСРЕД ЛОВЦЕН А СЈЕМЕ ТВОЈЕ НАВЈЕК ЗАТРЛИ.

ОДГОВОРИТЕ