Neophodno reformisati prosvjetu i obrazovanje

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Igor Radojičić izjavio je danas u Banjaluci da je neophodno reformisati prosvjetu i obrazovanje u Srpskoj.

Republika Srpska 26.06.2014 | 20:59
Neophodno reformisati prosvjetu i obrazovanje

"Prosvjeta i obrazovanje su uvijek u reformi i transformaciji i nema nikakve dileme da li to treba raditi. Ove oblasti se stalno prilagođavaju određenim trendovima", rekao je Radojičić, prije debatne konferencije o dokumentu "Obrazovne politike u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju".

Prema njegovim riječima, u gradu Banjaluci je potrebano povećati broj djece u predškolskom obrazovanju.

"U osnovnom i srednjem obrazovanju je uvijek pitanje rasporeda i broja škola. Postavlja se pitanje modernizacije udžbenika nastavnih planova i programa, odnosno na koji način ih pojednostaviti i
rasteretiti od nepotrebnih sadržaja, te uhvatiti priključak sa evropskim trendovima", dodao je Radojičić.

On je istakao da je problem srednjih škola raspored smjerova.

"Mora se raditi na prilagođavanju smjerova i zanimanja potrebama društva i privrede, jer djeca koja se sada školuju radiće u narednih 40 godina", naglasio je Radojičić.

Predsjednik Savjeta za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Gradskog odbora SNSD-a Predrag Damjanović naglasio je da je potrebno povećati obuhvat djece u predškolskim ustanovama.

"U osnovnom obrazovanju potrebno je uvođenje izbornih predmeta u trećoj trijadi, kao i eksterna provjera postignuća učenika u drugoj i trećoj trijadi. Neophodna je i modernizacija postojećih i izrada novih nastavnih planova i programa", istakao je Damjanović.

On je napomenuo da je u srednjem obrazovanju potrebno povećanje upisa učenika u gimnazije na 30 do 40 odsto, kao i da srednje obrazovanje bude obavezno.

Dokument "Obrazovne politike u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju" sačinio je Savjet za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vlajko

26.06.2014 19:12

radojcicu sto se petljas gdje ti nije mjesto. da si valjao ostao bi u nauci na elektrofakultetu. a ovako si jedva postao magistar a 45 ti je godina. u sve petljas bogomoljac postao u 40 godini pa obilazis patrijarhe, petljas se u pravna pitanja a o time nemas a mas nikakve veze. prosvjeta je slozen process. tu se zajedno moraju ukljuciti ucenik-roditelj-skola-drzava. a to je kod nas nemoguce dok prosvjetom rukovodi onaj koji nikad nije radio u nastavi.prosli minister kasipovic bio je citav radni vijek novinar. soldat void kulturu a ne zna nabrojati osnovna muzicka djela. sada bi se I radojcic upetljao u prosvjeta. sta on misli poslije mandata u skupstini otici malo u prosvjetu. pa radojcicu ti si elektronicar a ne zna s osigurace promjeniti. najbolje idi ponovi gradivo.ili neka te Baja kod sebe zaposli jer prelazi raditi u KPD Tunjice.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

26.06.2014 19:46

Чујете ли ви овог Бајиног Ђетића? Вјерујете ли њему или властитим очима и ушима? Он позива на реформу система образовања, чијем је урушавању сам кумовао. Не памтимо да је био против нити једног срамног закона који је у протеклих девет година у скупштини донијела врхушка и СНСД-ова већина којом је предсједавао. И сад би он да реформише, да трансформише...да преко ноћи неутралише погубна рјешења образовног законодавства које је донијела његова власт. Шеф његовог послничког клуба се пред овим Ђетићем и уз његову свесрдну помоћ обогатио као власник приватног факултета...шта је предузео Бајин Ђетић? Ништа. Зато је ова његова флоскула из наслова у најмању руку трагикомична. Пироман гаси пожар...ма дајте... Пожар може бити угашен само 12.10.2014.!

ODGOVORITE
Name

VLAJKO

26.06.2014 20:07

O MOJ RADOJCICU DA TE ONI U CRNOJ GORI DJETICI CUJU DA SI U BIH ODN, RS PRESAO U OSTALE ODRALI BI TE NASRED LOVCEN A SJEME TVOJE NAVJEK ZATRLI.

ODGOVORITE