Суд пријети деложацијом демобилисаном борцу

Одлуком Основног суда у Сокоцу демобилисани борац Војске Републике Српске Горан Тошић мора са породицом напустити стан у којем живи 23 године.

Република Српска 29.06.2014 | 19:16
 Суд пријети деложацијом демобилисаном борцу

Горан је борац 1. категорије, тешко оболио у рату и тренутно чека трансплатацију срца. Живи од минималне пензије, супруга нема посао, а школује троје дјеце.

Мајка Горана Тошића двије године прије рата добила је рјешење за стан од предузећа у којем је радила 40 година. Тошићи никада нису уселили у тај стан јер се у њега уселила друга особа, нелегално. Пријератни судови пресудили су у корист Тошића, али садашњи Основни суд Соколац никада није признао ту пресуду.

Тошићи су покренули нови спор, кренули у откуп свог стана, али је Суд све стопирао. Више од 10 година Основни суд Соколац завлачи Тошиће, али су у том периоду уредно наплатили скоро хиљаду марака судских трошкова и то судском блокадом Горанове пензије.

,,Имамо све папире за стан. Тај стан се свугдје и у општини и у Пореској управи води на име Горана Тошића, али једино Суд у Сокоцу то не признаје'', каже горанова супруга Миланка док нам показује документацију за стан.

Породица Тошић, након што 1990. године није могла ући у стан који им је легално додјељен, уселила се, уз усмену сагласност тадашњих локалних власти, у стан исте квадратуре, у истој згради. Тај стан био је у власништву предузећа које је градило зграду. То предузеће више не постоји и Тошићи ту живе више од 23.године чекајући да се уселе у свој стан.

Међутим крајем прошле године извјесни Предраг Шука купио је тај стан. Од кога је купио стан и како нико не зна. Тошићи кажу да он тврди да посједује неки нотарски уговор, који они никада нису видјели. На основу тог нотарског уговора он је продао спорни стан извјесном Миланку Пантићу. Поново се у све умијешао Основни суд у Сокоцу, и експресно у року од неколико мјесеци, донио одлуку о деложацији. Да би све било још чудније у одлуци се каже да се из стана који је по њима власништво Миланка Пантића треба деложирати Предраг Шука, који никада није ни боравио у том стану.

Судски извршиоци већ два пута долазили су да деложирају Тошиће, а Суд им на све жалбе препоручује да покрену нови судски поступак.

,,Ја не могу да купим лијекова и храну за породицу а сад ми кажу да покренем нови судски поступак. То кошта 300-400 марака", истиче Горан Тошић.

У свој стан не може а из алтернативног га тјерају. Горан каже да је за све одговорна радница Основног суда у Сокоцу иначе мајка Миланка Пантића.

,,Пријетила је да ће ме истјерати из стана јер  каже има Суд у шаци. Рекао сам јој дајте ми мој стан, који ми по закону припада, па онда радите са овим шта хоћете, али она каже де ће нас истјерати на улицу'', потресено свједочи Горан.

И да није ових судских заврзлама око стана Тошићима би било тешко да живе. Имају троје дјеце, ћерке одлични студенти електротехнике и машинства, син средњошколац. Горан је у рату изгубио здравље, а добио пензију од 190 марака и 60 марака борачког додатка. Већи дио примања је кредитно оптерећен јер је то био једини начин да се исфинансирају медицински трошкови.

Горан је на листи чекања за трансплатацију срца, али каже, сумња де ће дочекати ту оперецију. Супруга Миланка, акође је остала без посла.

,,Не тражим никакву помоћ, само кров над главом мојој дјеци'', каже Миланка док њен супруг додаје: ,,Немам куд. Немам куд са дјецом. Одавде ме могу само мртвог изнијети. Ово није никаква пријетња. Нека ми врате мој стан па нека онда узму овај. Мени не требају два стана. Само хоћу своје''.

За 10-ак година повлачења по Суду Тошићи су адвокату платили преко 2 хиљаде марака, а по његовој рачуници остали су му дужни још близу 5 хиљада. Адвокат их је тужио и вјеровали или не добио пресуду пред Основним судом у Сокоцу. Тошићи немају те паре, али кажу да је спор довео до краја, да су ушли у посјед свог стана, они би се снашли, посудили и платили, овако не знају шта плаћају. Знају само да је нова деложација заказана за 2. јули ове године.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Љиљана

26.06.2014 15:43

Зао ми ове породице и онда се цовјек пита за ста се борио, да заврси на улици? Тузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

26.06.2014 16:20

Боље би прошао да је био у ЗНГ. Имао би стан, пар милинона и сигурну заштиту од владајућих...... Овако, сеоба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

26.06.2014 16:59

Е с...м се на овакву земљу! Дао Бог да вам се врати стоструко сва патња овог народа багро лоповска! На залост исти је слуцај у свим опстинама ове биједе од "дрзаве"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либеро

26.06.2014 18:24

Да је случајно био ратни дезертер и профитер онда би имао виле, станове, пословне просторе, зграде и сл.а његова дјеца би се школовала у иностранству јер забога "овдје" за њих не би било довољно добрих факултета а овако борио се за кога и за шта јер кад предсједник РС у својима изјавама каже да се поноси што није учествовао у рату шта она да се више каже и да од таквих они поштени брорци ишта очекују.Е мој народе кога ти бираш тако ти и треба.Одавде сви који имају прилику треба што прије да оду и да се не осврну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

26.06.2014 21:46

Наси судови доносе одлуке које пркосе логици и здравом разуму а њихове одлуке су доведене на ниво светог писма те је нама обицним смртницима забрањено да се бунимо и коментарисемо њихове безобразлуке.Хитно треба усвојити закон о порјеклу имовине те медју првима на удару морају бити и судије које су оцито корумпиране или тотално неспособне,у сваком слуцају заслузују отказ те кривицну одговорност за своје поступке

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

27.06.2014 01:15

ово је тузно И залосно ово има само у рс у додиковој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

27.06.2014 02:01

Да ли судије подлијезу закону? Терба покренути кривицни поступк против судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

29.06.2014 15:28

Е то вам је СДС који је у Сокоцу на власти. Нацелнице Бјелица ријесите проблем борца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

30.06.2014 04:45

Како мозе одузети Стан ако они имају ресење за то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дукс

30.06.2014 05:17

Та борачка организација коју води Пантелија Ћургуз је гора и од најгорег СНСД-а.Борци и демобилисани учесници рата под хитно морају у што скорије вријеме организовати нове мирне демонстрације у Бања Луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

30.06.2014 16:36

Какве везе имају пријератни имовинско правни односи са демобилизацијом а поготову са СНСД-ом. Такви коментари немају никаквог ефекта на њих се ложе само острашћени партијаши, остали паметни људи разумију тему а она је искључиво правна. Доказ томе је да се случај повлачи кроз различите владајуће структуре од 1990-е до данас.

ОДГОВОРИТЕ