Sud prijeti deložacijom demobilisanom borcu

Odlukom Osnovnog suda u Sokocu demobilisani borac Vojske Republike Srpske Goran Tošić mora sa porodicom napustiti stan u kojem živi 23 godine.

Republika Srpska 29.06.2014 | 19:16
 Sud prijeti deložacijom demobilisanom borcu

Goran je borac 1. kategorije, teško obolio u ratu i trenutno čeka transplataciju srca. Živi od minimalne penzije, supruga nema posao, a školuje troje djece.

Majka Gorana Tošića dvije godine prije rata dobila je rješenje za stan od preduzeća u kojem je radila 40 godina. Tošići nikada nisu uselili u taj stan jer se u njega uselila druga osoba, nelegalno. Prijeratni sudovi presudili su u korist Tošića, ali sadašnji Osnovni sud Sokolac nikada nije priznao tu presudu.

Tošići su pokrenuli novi spor, krenuli u otkup svog stana, ali je Sud sve stopirao. Više od 10 godina Osnovni sud Sokolac zavlači Tošiće, ali su u tom periodu uredno naplatili skoro hiljadu maraka sudskih troškova i to sudskom blokadom Goranove penzije.

,,Imamo sve papire za stan. Taj stan se svugdje i u opštini i u Poreskoj upravi vodi na ime Gorana Tošića, ali jedino Sud u Sokocu to ne priznaje'', kaže goranova supruga Milanka dok nam pokazuje dokumentaciju za stan.

Porodica Tošić, nakon što 1990. godine nije mogla ući u stan koji im je legalno dodjeljen, uselila se, uz usmenu saglasnost tadašnjih lokalnih vlasti, u stan iste kvadrature, u istoj zgradi. Taj stan bio je u vlasništvu preduzeća koje je gradilo zgradu. To preduzeće više ne postoji i Tošići tu žive više od 23.godine čekajući da se usele u svoj stan.

Međutim krajem prošle godine izvjesni Predrag Šuka kupio je taj stan. Od koga je kupio stan i kako niko ne zna. Tošići kažu da on tvrdi da posjeduje neki notarski ugovor, koji oni nikada nisu vidjeli. Na osnovu tog notarskog ugovora on je prodao sporni stan izvjesnom Milanku Pantiću. Ponovo se u sve umiješao Osnovni sud u Sokocu, i ekspresno u roku od nekoliko mjeseci, donio odluku o deložaciji. Da bi sve bilo još čudnije u odluci se kaže da se iz stana koji je po njima vlasništvo Milanka Pantića treba deložirati Predrag Šuka, koji nikada nije ni boravio u tom stanu.

Sudski izvršioci već dva puta dolazili su da deložiraju Tošiće, a Sud im na sve žalbe preporučuje da pokrenu novi sudski postupak.

,,Ja ne mogu da kupim lijekova i hranu za porodicu a sad mi kažu da pokrenem novi sudski postupak. To košta 300-400 maraka", ističe Goran Tošić.

U svoj stan ne može a iz alternativnog ga tjeraju. Goran kaže da je za sve odgovorna radnica Osnovnog suda u Sokocu inače majka Milanka Pantića.

,,Prijetila je da će me istjerati iz stana jer  kaže ima Sud u šaci. Rekao sam joj dajte mi moj stan, koji mi po zakonu pripada, pa onda radite sa ovim šta hoćete, ali ona kaže de će nas istjerati na ulicu'', potreseno svjedoči Goran.

I da nije ovih sudskih zavrzlama oko stana Tošićima bi bilo teško da žive. Imaju troje djece, ćerke odlični studenti elektrotehnike i mašinstva, sin srednjoškolac. Goran je u ratu izgubio zdravlje, a dobio penziju od 190 maraka i 60 maraka boračkog dodatka. Veći dio primanja je kreditno opterećen jer je to bio jedini način da se isfinansiraju medicinski troškovi.

Goran je na listi čekanja za transplataciju srca, ali kaže, sumnja de će dočekati tu opereciju. Supruga Milanka, akođe je ostala bez posla.

,,Ne tražim nikakvu pomoć, samo krov nad glavom mojoj djeci'', kaže Milanka dok njen suprug dodaje: ,,Nemam kud. Nemam kud sa djecom. Odavde me mogu samo mrtvog iznijeti. Ovo nije nikakva prijetnja. Neka mi vrate moj stan pa neka onda uzmu ovaj. Meni ne trebaju dva stana. Samo hoću svoje''.

Za 10-ak godina povlačenja po Sudu Tošići su advokatu platili preko 2 hiljade maraka, a po njegovoj računici ostali su mu dužni još blizu 5 hiljada. Advokat ih je tužio i vjerovali ili ne dobio presudu pred Osnovnim sudom u Sokocu. Tošići nemaju te pare, ali kažu da je spor doveo do kraja, da su ušli u posjed svog stana, oni bi se snašli, posudili i platili, ovako ne znaju šta plaćaju. Znaju samo da je nova deložacija zakazana za 2. juli ove godine.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ljiljana

26.06.2014 15:43

Zao mi ove porodice i onda se covjek pita za sta se borio, da zavrsi na ulici? Tuzno.

ODGOVORITE
Name

sova

26.06.2014 16:20

Bolje bi prošao da je bio u ZNG. Imao bi stan, par milinona i sigurnu zaštitu od vladajućih...... Ovako, seoba...

ODGOVORITE
Name

Mi

26.06.2014 16:59

E s...m se na ovakvu zemlju! Dao Bog da vam se vrati stostruko sva patnja ovog naroda bagro lopovska! Na zalost isti je slucaj u svim opstinama ove bijede od "drzave"...

ODGOVORITE
Name

Libero

26.06.2014 18:24

Da je slučajno bio ratni dezerter i profiter onda bi imao vile, stanove, poslovne prostore, zgrade i sl.a njegova djeca bi se školovala u inostranstvu jer zaboga "ovdje" za njih ne bi bilo dovoljno dobrih fakulteta a ovako borio se za koga i za šta jer kad predsjednik RS u svojima izjavama kaže da se ponosi što nije učestvovao u ratu šta ona da se više kaže i da od takvih oni pošteni brorci išta očekuju.E moj narode koga ti biraš tako ti i treba.Odavde svi koji imaju priliku treba što prije da odu i da se ne osvrnu.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

26.06.2014 21:46

Nasi sudovi donose odluke koje prkose logici i zdravom razumu a njihove odluke su dovedene na nivo svetog pisma te je nama obicnim smrtnicima zabranjeno da se bunimo i komentarisemo njihove bezobrazluke.Hitno treba usvojiti zakon o porjeklu imovine te medju prvima na udaru moraju biti i sudije koje su ocito korumpirane ili totalno nesposobne,u svakom slucaju zasluzuju otkaz te krivicnu odgovornost za svoje postupke

ODGOVORITE
Name

zuti

27.06.2014 01:15

ovo je tuzno I zalosno ovo ima samo u rs u dodikovoj drzavi

ODGOVORITE
Name

?

27.06.2014 02:01

Da li sudije podlijezu zakonu? Terba pokrenuti krivicni postupk protiv sudija.

ODGOVORITE
Name

xxl

29.06.2014 15:28

E to vam je SDS koji je u Sokocu na vlasti. Nacelnice Bjelica rijesite problem borca.

ODGOVORITE
Name

Mimo

30.06.2014 04:45

Kako moze oduzeti Stan ako oni imaju resenje za to?

ODGOVORITE
Name

Duks

30.06.2014 05:17

Ta boračka organizacija koju vodi Pantelija Ćurguz je gora i od najgoreg SNSD-a.Borci i demobilisani učesnici rata pod hitno moraju u što skorije vrijeme organizovati nove mirne demonstracije u Banja Luci

ODGOVORITE
Name

ccc

30.06.2014 16:36

Kakve veze imaju prijeratni imovinsko pravni odnosi sa demobilizacijom a pogotovu sa SNSD-om. Takvi komentari nemaju nikakvog efekta na njih se lože samo ostrašćeni partijaši, ostali pametni ljudi razumiju temu a ona je isključivo pravna. Dokaz tome je da se slučaj povlači kroz različite vladajuće strukture od 1990-e do danas.

ODGOVORITE