Подстицај за пшеницу 500 КМ

Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о производњи, преузимању и откупу пшенице рода 2014. године, а укупан износ подстицаја по хектару сјетвене површине под меркантилном пшеницом у 2013/2014. години износиће иницијално 500 КМ по хектару.

Република Српска 26.06.2014 | 16:01
Подстицај за пшеницу 500 КМ

Овај износ обухвата регрес за дизел гориво /60 КМ по хектару/, подстицај за производњу меркантилне пшенице у 2013/2014. години /250 КМ по хектару/ и премију за произведену и продату меркантилну пшеницу рода 2014. године /0,05 КМ по килограму/, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

С циљем ублажавања штете од поплава и обезбјеђивања услова за јесењу сјетву, Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства ће на основу Програма мјера за ублажавање штете од поплава извршити измјене и допуне Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у овој години.

Те измјене се односе на повећање квоте за регресирано дизел гориво са 100 на 150 литара по хектару за произвођаче у ратарству и повртарству и са 80 на 120 литара по хектару за произвођаче у воћарству и виноградарству.

У саопштењу се наводи да ће измјенама и допунама Правилника бити омогућено право на премију свим корисницима који властиту произведену меркантилну пшеницу продају откупљивачима житарица у БиХ.

Ради додатне подршке пољопривредним произвођачима, Влада Републике Српске је усвојила закључак, којим се задужује Јавно предузеће "Робне резерве Републике Српске" да отпише потраживања од корисника подстицајних средстава по основу преузетог регресираног минералног "НПК" ђубрива, дистрибуисаног за потребе прољећне и јесење сјетве у 2012. години, што представља подршку у висини од 390 КМ по хектару.

Коментари / 0

Оставите коментар