Podsticaj za pšenicu 500 KM

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda 2014. godine, a ukupan iznos podsticaja po hektaru sjetvene površine pod merkantilnom pšenicom u 2013/2014. godini iznosiće inicijalno 500 KM po hektaru.

Republika Srpska 26.06.2014 | 16:01
Podsticaj za pšenicu 500 KM

Ovaj iznos obuhvata regres za dizel gorivo /60 KM po hektaru/, podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2013/2014. godini /250 KM po hektaru/ i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2014. godine /0,05 KM po kilogramu/, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

S ciljem ublažavanja štete od poplava i obezbjeđivanja uslova za jesenju sjetvu, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će na osnovu Programa mjera za ublažavanje štete od poplava izvršiti izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj godini.

Te izmjene se odnose na povećanje kvote za regresirano dizel gorivo sa 100 na 150 litara po hektaru za proizvođače u ratarstvu i povrtarstvu i sa 80 na 120 litara po hektaru za proizvođače u voćarstvu i vinogradarstvu.

U saopštenju se navodi da će izmjenama i dopunama Pravilnika biti omogućeno pravo na premiju svim korisnicima koji vlastitu proizvedenu merkantilnu pšenicu prodaju otkupljivačima žitarica u BiH.

Radi dodatne podrške poljoprivrednim proizvođačima, Vlada Republike Srpske je usvojila zaključak, kojim se zadužuje Javno preduzeće "Robne rezerve Republike Srpske" da otpiše potraživanja od korisnika podsticajnih sredstava po osnovu preuzetog regresiranog mineralnog "NPK" đubriva, distribuisanog za potrebe proljećne i jesenje sjetve u 2012. godini, što predstavlja podršku u visini od 390 KM po hektaru.

Komentari / 0

Ostavite komentar