Цвијановићева и Тегелтија са ММФ-ом о помоћи

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија упознали су представнике Међународног монетарног фонда /ММФ/ током разговора у Вашингтону о потребама Српске и различитим видовима подршке потребним у наредних седам до 10 година.

Република Српска 26.06.2014 | 15:39
Цвијановићева и Тегелтија са ММФ-ом о помоћи

 "Представнике ММФ-а упознали смо и о концепту Фонда солидарности за обнову Српске и јединственог регистра штете", рекла је Цвијановићева, која је заједно са Тегелтијом разговарала са представницима ММФ-а, извршним директором Меном Снелом и директором сектора за Европу Резом Могадамом о политичкој и економској ситуацији у контексту посљедица поплава које су у мају погодиле Српску.

Према њеним ријечима, оно што представници ММФ-а изузетно цијене је потпуна транспарентност у начину прикупљања и расподјеле средстава, и чињеница да су у управљање Фондом укључени сви нивои власти.Тегелтија је рекао да је са представницима ММФ-а разговарано о актуелним темама у вези са стендбај-аранжманом који је у БиХ активан од 2012. године, али и о будућим плановима када је ријеч о ангажману ММФ-а у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"ММФ је од самог почетка показао разумијевање за посљедице природне катастрофе која нас је задесила. Као међународна финансијска институција која дјелује у цијелом свијету, ММФ добро разумије утицај посљедица елементарних непогода на националне привреде. Изразили су очекивање да ће Борд директора ММФ-а успјешно окончати засједање 30. јуна и да ће двије транше стендбај-аранжмана бити исплаћене у том року", додао је Тегелтија.

Он је подсјетио да ова мисија обухвата и додатна средства за санирање посљедица поплава, као средства за брзу интервенцију, од око 200 милиона КМ за цијелу БиХ која ће се дијелити у омјеру 49 одсто за Републику Српску, 49 одсто за Федерацију БиХ и два одсто за Брчко дистрикт."Подсјећамо да се у редовној транши ММФ-а расподјела средстава врши у омјеру двије трећине на према једна трећина у корист Федерације БиХ. Наша очекивања су да бисмо требали добити око 62 милиона КМ редовних средстава и 90 милиона КМ као средства за брзу интервенцију", навео је Тегелтија.

Цвијановићева и министар Тегелтија разговарали су и са директором одјељења за Европу ММФ-а Реза Могадам, а састанку је присуствовао и шеф мисије ММФ-а у БиХ Рон ван Руден.

"Разговарано је о томе како ће посљедице поплава утицати на наше приходе и функционисање фондова социјалне сигурности. Они су добро упознати о ситуацији и очекују да ће 30. јуна све бити ријешено. Мисија ММФ у сљедећу редовну посјету БиХ долази у септембру, а очекујемо да ће почетком септембра у БиХ доћи и извршни директор ММФ-а", рекао је Тегелтија, додајући да је било ријечи и о донаторској конференцији која се 16. јула одржава у Бриселу.

Премијер и министар финансија одржали су и неколико састанака са политичким аналитичарима и представницима невладиних организација и медија, а у Представништву Српске у Вашингтону организовано је донаторско вече са црквеном заједницом Свети Лука, на којем су се прикупљала средства за помоћ становништву погођеном поплавама.Радна посјета премијера Српске Жељке Цвијановић и министра финансија Зорана Тегелтије Сједињеним Државама трајаће до недјеље, 29. јуна.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

петар

26.06.2014 13:45

Док сте ви на власти нама не да нико једног долара знају да це заврсити код вас хостаплера, носио вас дјаво куци немојте нас брукати, само цањкате као биједници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

26.06.2014 14:11

Зељана, Зељана проси кад ниста не знас, е моја Зељана, а Миле проси код Арапа, а Русе цете натегнут. Куку јесте спретни, куку нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фердо

26.06.2014 14:22

Отишли да изкукумачу било какву ЗНАЧАЈНУ ПОМОЋ, као што им је шеф Додик урадио у РУСИЈИ. Знамо да од те значајне помоћи нема ништа, тако че бити и са овим годишњим одмором у САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романов

26.06.2014 14:24

Гдје су вам Руси сад лизете дупе западу.Осим неколико људи у РС. који су се захвалили помоци од муслимана Велики поглавица се захваљује Русима И зидовима за ниста.А ова љепотица све је слицнија свом клону Баји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мојсије

26.06.2014 14:41

Вуцате се па Америци, а мени касни плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузно Воце

26.06.2014 14:57

Најобицније сер.ње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоцо

26.06.2014 14:59

Мој Мојсије дао ти је Доди посо јос би и плату срам те било. Ја лазем вец 6 мјесеци дјеци да цу купити им бицикло, а у ствари у овој дрзави само волонтирам док други м..а мазу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милокрад

26.06.2014 15:05

Струмфетице информације о састанцењу треба да садрзе број испијених кафа број сати који сте супљирали колико је ко пута зијевнуо и сл. Права информација би била колико сте људи данас запослили. Љубим те ... пуса ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.06.2014 15:13

Боље би вам било да мало ове тајкуне преиспитате сто не дају плате и отварају и затварају исте фирме само под другим именом. Дајете им подстицаје а они не дају радницима плате. Не мозе неко добити подстицај ако не уплацује све редовне дзадбине. Ево нпр.мени су дузни 5630 КМ. Питање хоцу ли их икад добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

26.06.2014 15:17

Тегелтија је рекао да је са представницима ММФ-а разговарано о актуелним темама у вези са стендбај-аранжманом који је у БиХ активан од 2012. године, али и о будућим плановима када је ријеч о ангажману ММФ-а у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу. ЈЕДАН ДАН МОЗЕ СЕ БЕЗ ММФ-а, ДРУГИ ДАН НЕ... ЈЕДАН СЕ МОЗЕ БЕЗ УСА, ДРУГИ ДАН СЕ НЕ МОЗЕ... ПА ГДЈЕ СУ ГРАНИЦЕ... ЗБОГ ВАС НАМ СЕ СВИЈЕТ СМИЈЕ!!!!!! ЗНАЦИ СВЕ МОРА ОПЕТ УНУТАР БиХ, НЕМА НИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НИ ФЕДЕРАЦИЈЕ НИ БРЦКО ДИСТРИКТА... А РЕФЕРЕНДУМ???? ЈЕДВА НАС СВИЈЕТ ЦЕКА ОВАКВЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Празан зелудац

26.06.2014 15:29

Гдје све неце просјацити а до јуцер им нико није ваљо а данас просе од истих.. кКко се рузе и срамоте то је за богу плакати. а јос имају и образа упитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

26.06.2014 16:48

Па гдје је Русија да помогне

ОДГОВОРИТЕ
Name

кон

26.06.2014 16:48

Ста це Тегелтији слусалице?Зар он као министар финансија не говори енглески..е мој министре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принц

26.06.2014 16:57

Види насе принцезе како се смјеска, неко це бити преварен а неком дзепови пуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамбе

26.06.2014 17:34

Е мој народе ко оцекује помоц од Русије ј... је сам себе у г....у!!!

ОДГОВОРИТЕ