Вирус западног Нила стигао у Бањалуку

У бањалучком Дому здравља до сада је евидентирана једна особа заражена вирусом западног Нила.

Република Српска 26.06.2014 | 14:43
Вирус западног Нила стигао у Бањалуку

Ради се о млађој мушкој особи која је имала благе симптоме овог обољења, а успјешно је излијечена, потврдила је епидемиологиња Мирјана Миљковић, начелница Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бања Лука.У питању је младић који је, пет до десет дана прије појаве првих симптома, учествовао на асанацији поплављених подручја у Добоју и Бијељини.

"Лабораторијским испитивањем је утврђено да је узрочник болести вирус западног Нила", рекла је Миљковић у емисији Радија РС.Пацијент је имао симптоме сличне грипи, температуру, главобољу, болове у костима и мишићима.Институт за јавно здравство РС-а је још раније упозорио на могућност појаве инфекција вирусом западног Нила и на подручју РС-а, с обзиром на то да стање након поплава доводи до повећаног присуства комараца.


Грозница западног Нила је вирусна болест коју узрокује вирус западног Нила.Највећи број заражених особа нема никакве симптоме (80 посто), а мањи број (до 20 посто) развија симптоме као што су повишена температура, главобоља, болови у мишићима, мучнина, повраћање, а понекад и натечени лимфни чворови или осип на кожи.

Симптоми се јављају између три и 14 дана након убода зараженог комарца. Код око један посто заражених развије се тешка клиничка слика, са захватањем централног нервног система (менингитис, енцефалитис), што се најчешће дешава код старијих и особа с ослабљеним имунитетом.

Резервоар заразе вирусом западног Нила су многе врсте дивљих и домаћих птица. На човјека се преноси убодом комараца из рода Цулеx (обични комарац), који се заразе приликом сисања крви заражених птица или заражених сисара (нпр. коња, који су као и људи случајни домаћини).

Вирус се не преноси међу људима путем контакта, нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца.

Извори: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДјМрки

26.06.2014 10:44

Послали су Руси палету помоци (кромпира) стрпите се Бањалучани ако Федерација не помогне по браћи русима отегли бих се сви, а заборавио Сам за главног бају И његову помоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није важно

26.06.2014 10:59

Господу се Богу помолимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

26.06.2014 13:34

Јел то нека врста маларије???

ОДГОВОРИТЕ