Virus zapadnog Nila stigao u Banjaluku

U banjalučkom Domu zdravlja do sada je evidentirana jedna osoba zaražena virusom zapadnog Nila.

Republika Srpska 26.06.2014 | 14:43
Virus zapadnog Nila stigao u Banjaluku

Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je imala blage simptome ovog oboljenja, a uspješno je izliječena, potvrdila je epidemiologinja Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka.U pitanju je mladić koji je, pet do deset dana prije pojave prvih simptoma, učestvovao na asanaciji poplavljenih područja u Doboju i Bijeljini.

"Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da je uzročnik bolesti virus zapadnog Nila", rekla je Miljković u emisiji Radija RS.Pacijent je imao simptome slične gripi, temperaturu, glavobolju, bolove u kostima i mišićima.Institut za javno zdravstvo RS-a je još ranije upozorio na mogućnost pojave infekcija virusom zapadnog Nila i na području RS-a, s obzirom na to da stanje nakon poplava dovodi do povećanog prisustva komaraca.


Groznica zapadnog Nila je virusna bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila.Najveći broj zaraženih osoba nema nikakve simptome (80 posto), a manji broj (do 20 posto) razvija simptome kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, a ponekad i natečeni limfni čvorovi ili osip na koži.

Simptomi se javljaju između tri i 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko jedan posto zaraženih razvije se teška klinička slika, sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis), što se najčešće dešava kod starijih i osoba s oslabljenim imunitetom.

Rezervoar zaraze virusom zapadnog Nila su mnoge vrste divljih i domaćih ptica. Na čovjeka se prenosi ubodom komaraca iz roda Culex (obični komarac), koji se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili zaraženih sisara (npr. konja, koji su kao i ljudi slučajni domaćini).

Virus se ne prenosi među ljudima putem kontakta, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca.

Izvori: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

DjMrki

26.06.2014 12:44

Poslali su Rusi paletu pomoci (krompira) strpite se Banjalučani ako Federacija ne pomogne po braći rusima otegli bih se svi, a zaboravio Sam za glavnog baju I njegovu pomoc

ODGOVORITE
Name

Nije važno

26.06.2014 12:59

Gospodu se Bogu pomolimo!

ODGOVORITE
Name

Zoki

26.06.2014 15:34

Jel to neka vrsta malarije???

ODGOVORITE