Босић и Тадић на Додика и Родића

Кандидати за предсједничке номинације владајуће олигархије и опозиционог Савеза за промјене су се искристалисали.

Република Српска 27.06.2014 | 07:17
Босић и Тадић на Додика и Родића

Из тактичких разлога и једни и други чекају са објавом имена. Изненађења су увијек могућа, али, у овом тренутку, најближи номинацијама су Милорад Додик, Драгутин Родић, Младен Босић и Огњен Тадић.

Додику ће се у трци за предсједника РС супротставити Тадић, док ће Босић у битку за члана Предсједништва БиХ против Родића.

Два политичка блока су се већ искристалисала; са једне стране су СНСД, ДНС и СП и још двије мање странке, а са друге СДС, НДП, СНС и неколико малих партија.
 
Искристалисала се и матрица избора – гласачи ће се опредјељивати за и против Додика и његовог начина владања.

Једино што се није искристалисало је да ли ће ПДП нестати прије избора или ће та, сада већ комби странка, купити још пар година таворења на политичкој сцени РС.

Младен Иванић, шеф пропале Самосталне трговинске радње, знане и као ПДП, још увијек покушава уцјенама добити кандидатуру за члана Предсједништва испред Савеза за промјене.

Иванићево политичко дјеловање одувијек је било саткано од уцјена и притисака, а његово понашање данас, у вези са предсједничком кандидатуром, политичка је мизерија, која прецизно, попут магнетне резонанце, приказује сву сатрулост ПДП-овог страначког ткива.

Иванићев захтјев је нереалан, јер он већ дуго нема странку, остали су му тек патрљци. А и ти патрљци су у последњој фази распада.

Он сам, као ни било ко из те партије, нема никакву специфичну тежину на политичкој сцени РС, а срећа је за све да је ПДП-ов уцјењивачки капацитет толико миноран, да не представља никакву реалну опасност за било чија изборна хтијења. Посебно не за Савез за промјене, јер ако не могу побиједити Додика без Иванићевог девастираног СТР-а, онда не требају ни добити изборе.

Било би одлично да Иванић и његова тешко разваљена партија изађу самостално на изборе на свим нивоима. У таквој ситуацији, већ до половине августа преполовило би се ионако невелико бирачко тијело, а до половине септембра и остатак би се улио у друге странке. У самосталном изборном наступу ПДП би могао рачунати на максимално једног посланика, и то ако им се посрећи, док би у оквиру Савеза могли догурати и до три мандата у парламенту РС.

Овакво стање последица је ерозивних сила које доминирају у остацима ПДП-а  и које су сваким даном све интензивније. Последица је то дугогодишњег Иванићевог нерада на јачању партије, бјежања од рјешавања проблема, који су се до те мјере нагомилали да их има више него бирача.

Такав притисак не може издржати ни много јачи субјект од урушеног ПДП-а.

И у таквој ситуацији Иванић се обрачунава са својим критичарима, уопште не уочавајући ноторну чињеницу да се, у ствари, обрачунава са партијом.

Функционери ПДП-а, за разлику од свог шефа, потпуно су свјесни да ће странка некако играти још „ово лето“, након чега слиједи фајронт и кључ у захрђалу браву.

Преглед стања унутар ПДП-а по изборним јединицама чак и „ово лето“ чини упитним.

У регији Приједор, Иванић покушава очистити Перицу Бундала уз помоћ Ранка Смиљанића. Међутим, Смиљанић без подршке Бундала не може добити мандат. Уз то, Смиљанић није ПДП-ов, већ је ДНС-ов играч и уколико добије мандат, сигурно напушта Иванићев потонули брод и одлази код Марка Павића.

Општински одбор ПДП-а Дубица бави се мишљу да уопште не учествује на изборима, а као основни разлог наводе неуважавање перманентно добрих резултата. Иванић у ниподаштавању дубичког ПДП-а предњачи.

У регији Градишка, ПДП је напустило низ одборника, који су хиљаду чланова одвели у СДС. Мандата ту нема ни на видику, а Милан Шврака и даље се сукобљава унутар кусура, којим господари.

У изборној јединици Бањалука, ПДП је већ тешко девастиран одласком Маринка Умићевића у СНСД. Он је срушио наде да ће ПДП освојити два мандата у овој регији. Међутим, упитан им је и један преостали, јер которварошки општински одбор прелази у СНСД. У фази одласка је још неколико функционера из Бањалуке.

Иванић је молио Мирослава Малијевића (Котор Варош) да сачека са преласком у СНСД док он не добије предсједничку номинацију, а након тога нека иде гдје хоће. Заиста визионарски.

У Добоју ПДП не постоји, као ни у регији Брод. Чак ни на лименим таблама.

У Бијељини су велики сукоби у општинском одбору, док у Зворнику ПДП-а нема ни у шуту који је Дрина наплавила.

Када су у питању општине Сарајевско-романијске регије, ту је питање тренутка када ће кренути оружани сукоб између ПДП-ових „ведета“. Мржња је у толикој мјери узела маха, да не постоји начин да се ствари примире. Тешановић, Радовановић, Брчкало, Делић, Вучићевић, Ђерић... свако сваком забија нож у леђа.

Највише их је пободено у леђа Зорана Ђерића, који нема шансе да извуче мандат у тој регији, а „отковао“ му је чак и Драгиша Делић, који се приклонио Иванићу. Мандат за ПДП је и у овој регији веома упитан.

И у изборној јединици Херцеговина је „крв и нож“ између Славка Вучуревића и Александра Голијанина. На крају сукоба оба ће завршити на ледини, а њихов мандат ће без веће муке освојити Небојша Вукановић, који има своју листу. И којем треба дати сваку могућу подршку, јер је назнака промјена на политичкој сцени РС и вјесник пријеко потребне смјене генерација.

Уз све ове сукобе, трају и тешке битке за компензациони мандат (који је тек ваздух), а они који имају новца чак покушавају да га купе у странци.

Сукоби се сваким даном све више и више распламсавају, а да су ПДП-овци бар дио енергије, коју троше у
међусобним обрачунима, уложили у битку против режима, досад би га преполовили.

ПДП је странка формирана за једнократну и личну употребу. И истекао јој је рок трајања. Младен Иванић би, већ је крајње вријеме, могао сам себи наћи посао, довољно дуго су му га бирачи налазили.

Уколико би, пак, Савез за промјене пристао на Иванићеве уцјене, то би био њихов крај, јер ако себи дозволе да их распаднути субјект успије уцијенити, онда они немају никакве шансе да се ухвате у коштац са стварним и суштинским проблемима који растурају РС.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

истоцно од сарајева

26.06.2014 10:03

Ако ПДП иступи из савеза за промјене јос једном це показати да им је стало само до столица. Будите паметни и останите са савезом за промјене. Доста је додика. Народ гладује. Доста доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.06.2014 10:24

Браво Васковицу само завадјај И додји по награду код Додика.Набио си добру цијену са пљувањем до сада И вријеме је да се продас за неку цифру сто Баји није проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Рајдер

26.06.2014 10:27

Добар избор да СДС да оба кандидата. Једино сто би било по мени добро јесте да се замјене Босиц и Тадиц? Да Босиц иде за председника РС,а Тадиц да буде кандидат за Предсениство? Босиц би имао веце сансе против Додика,а Родица би победио цак и Иваниц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

26.06.2014 10:37

Савез испрдака,бјеше вам Иванић најбољи до некидан.Патетични сте.Како сте само сјајне блогере окупили око себе,распашће се и остатак савеза до октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

26.06.2014 10:43

Назалост побједује Додик, слаб је Тадиц за старог лисца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

26.06.2014 10:45

ТАДИЋ И БОСИЋ ПОБЈЕДЈУЈУ!ЈЕР СВЕ ОСИМ ТОГА ЈЕ ПРОПАСТ И КРИМИНАЛ У НАРЕДНИХ ЈОШ 4 ГОДИНЕ! ИВАНИЋ ЋЕ ИПАК ОСТАТИ У САВЕЗУ!ПРОВЈЕРЕНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Небојшу

26.06.2014 10:53

Мој глас иде Вукановићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

26.06.2014 10:55

Драгутин Родић - човјек за побједе! Напред Драго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

26.06.2014 10:57

Готово је и Мићо Мићић је преломио чисти ПДП из власти у Бијељини јер од народа узимају лову за тендере у Комуналцу и запошљавања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

26.06.2014 10:59

Подршка за Гос Босића и Тадића време је да да СДС самостално изађе и помете ову неспособну власт, без уцјена од малих партија које на крају увек прођу добро преко леђа других! ПРОМЈЕНЕ ЋЕ СЕ ДЕСИТИ НАРОДУ ЈЕ ПУНА КАПА КРИМИНАЛА И ЛОПОВЛУКА, ДОК ОН ГЛАДУЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорана

26.06.2014 11:03

Нереално је од Иваница сто оцекује да це бити кандидат за Предсједниство, Босиц је најлогицнији избор и нема смисла то сто писете да се Босиц и Тадиц требају замијенити. Најбитније је да ови не остану на власти, јер овако заиста висе не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан - Србац

26.06.2014 11:08

Трећа срећа за господина Тадића, даће Бог овај пут да сви отворимо очи и пружимо му шансу да нам промјени будућност и учини је подношљивијом и лакшом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

26.06.2014 11:09

Нека је са срецом Оги и Младене. Имате мој глас и моје петоцлане породице. Позз из слободне Градиске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

26.06.2014 11:09

Ово је чисто додворавање властодршцима! Само је питање цијене или је по оној народној "...у страху су велике очи"! Чега ли се не-слободан васковић препаднуо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

26.06.2014 11:12

Ко је Родиц?? Тога бих и ја побједила на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

26.06.2014 11:33

Свакако глас за промјене а посебно за Тадића, а и овај Вукановић би сигурно добио мој глас ако буде негдје на листи -

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранко

26.06.2014 11:40

ДАЈТЕ ПОСТАВИТЕ ЧЛАНАК ИЗ ЈУТАРЊЕГ ЛИСТА КАКО ДОДИК ОДЛИКУЈЕ РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА НАД СРБИМА АНТУ КОТРОМАНИЋА

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

26.06.2014 11:44

Подрска за СМИЉАНИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуле

26.06.2014 11:45

Какав црни Родић и члан предсједништва БиХ.Неко овдје много лупета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук 92

26.06.2014 11:53

Једино могуце ресење су Младен и Огњен за побједу а остали треба то да подрзе ако им је до промјена ,а ако није на дусу им народ це то запамтити будите сигурни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СербБЛ

26.06.2014 12:26

ПДП има избор, да остану у Савезу или да иступе и препусте своје гласаце СДС-у, НДП-у и СНС-у..

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Зорана...

26.06.2014 12:37

Како нема смисла??? Па то је висе него логицно. Тадиц је губио два пута председницке изборе. Јеном од Кузмановица, а други пут од Додика. За цлана председниства би му било пуно лаксе. Јели лаксе добити Родица или Додика? Босиц је председник странке као и Додик и то би му била прва кандидатура за разлику од рециклираних политицара. За остало се злазем, а то је да ове треба скидати са власти ПОД ХИТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки_рс

26.06.2014 12:39

Такодје гласам са свих 5 цланова породице против садасње власти,просто јер их немогу ни гледат ни слусати.Медјутим од ових сто се нуде као савез за промјене нисам конкретно ниста цуо ста це они то другације радити.Ако це то бити како Сдс влада у Добоју онда је то из супљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

26.06.2014 13:33

У комуналном у Бијељини ПДП за паре запосљава људе.Владо Симиц све ради намјерно против Мице Мицица.Гдје је она цурица из Загона лоповцина ПДП-а.Позапосљаво и праунуке а сви без сколе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДИКА

26.06.2014 13:54

КАКВИ СУ ДА СУ БОЉИ СУ ОД ДОДИКА И РОДИЋА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола БН

26.06.2014 13:58

Слависа Марковиц ОО ПДП Бијељина је лазов који ниста паметно није урадио,осим сто окупља друство на Дрини и о троску опстине оргија са својом сацицом пулена.Мицо то треба да истјера из коалиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само напред

26.06.2014 14:52

Гласајмо за Младена Босића и Огњена Тадића. Победјујемо сигурно. Ови садашњи доста су зла урадили народу. Оги и Младене, победјујете сигурно црвену банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весељка

26.06.2014 15:01

Подрска Слависи Марковицу са Пала. Два најјаца одбора ПДП-а послије ових избора це бити Пале и Бијељина. Додик мора пасти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

26.06.2014 16:47

Момци Миле је готов пун гас, а Родиц не смије на линију. Срецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д-Д

26.06.2014 17:08

Није ми јасно зашто Васковић убраја НДП у веће странке. Ако би се мало позабавио њима, а не ПДП-ом онда би видио да они и не постоје у 80% Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

26.06.2014 17:09

Огњен Тадић-Предсједник Српске; Младен Босић-члан Предсједништва; Хадзи Јован Митровић- Премијер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игњат

26.06.2014 17:15

СНСД је од октобра дио прослости.Имали су прилику ниста нису урадили,народ им не вјерује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чомбе

26.06.2014 18:09

Огњен гдје год да се кандидује губио је, два пута за предсједника РС, и једном за ћлана пресједништва БиХ кад је био велики шешељевац и велики пљувач СДС-а... Драгутин Родић, јавности је мање познат али човјек за кога се не вежу никакве афере и то треба подржати

ОДГОВОРИТЕ
Name

26.06.2014 19:34

Вјерујем да је ово циста патка.Само Иваниц мозе побиједити за предсједниство,Тадиц це изгубити и по треци пут за предсједника РС.ПДП је досао до ове тацке јер дуго времена су исти људи,слаби резултати,истросени људи,Дјериц,Тесановиц,Радовановиц-њихово је просло,само обарају рејтинг странци немају визију сем лицног богацења.Једини одбор на који треба да се угледају остали је ПДП Пале,вјероватно Васковиц нису достављени прави подаци.Паљански сеф ПДП-а Брцкало са најблизим сарадницима Вуковицем и Вуцицевицем је успио да сацува ПДП као странку вриједну постовања за разлику од осталих одбора.Имају квалитетан одбор младих и способних људи који су ради радити,постени и вриједни.Њихово вријеме тек долази.Вјерујем да це и за ове изборе направити резултат вриједан постовања,као да це Иваниц знати то цијенити.Не заваравајмо се,Иваниц је политицар свјетског калибра и у слуцају кад би за предсједниство могли бити и Иваниц и Босиц,Иваниц би побиједио јер би за њега гласали и ПДП-ови и СДС-ови и дио СНСД-ових гласаца,а за Босица би био само дио СДС-ових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

26.06.2014 20:08

Народ вјерује Додику и ко год иде против њега нема шансе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мак

26.06.2014 20:13

ПДП је партија која је имала улогу да чува приватни капитал појединаца, као Г 17 +. Треба да нестану са политичке сцене. Ја гласам за Младена Мандића. Само изворни СДС нам може донијети побједу. Босић и Тадић су добри људи али то није довољно. У сваком случају без ПДП-а смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

26.06.2014 20:35

Напред СДС до конацне побједе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мргуд

26.06.2014 20:49

На цијем се митингу појави Вучко тај побједјује!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

26.06.2014 20:54

Не мозе Огњен побиједити Додика. То би могли само Мицо или Босиц. Гласацу за опозицију али.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

26.06.2014 20:55

Нови стари предсједник реп српске је проф др Никола Попласен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но.1

26.06.2014 21:20

Ово су избори за и против Додика,ја сам искрено за Мићу Мићића,ако је господин од Бијељине села успио у оваков времену направити град,ГРАД,ја немам разлога да невјерујем у његове способности као будућег предсједника РС,Босић за заједниче органе..Предсједништво,а ДОДИК је Г О Т О В!!!Само му још нису јавили!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

злаја

26.06.2014 21:27

ПДП у Бијељини је веома добар...гласацу за ПДП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорана

26.06.2014 23:38

Није логицно јер би тако Босиц морао да се одрекне мјеста предсједнка Сдс-а, а то би за њих било погубно. Није ту толико у питању против кога це ко ици, вец да се свргне ова власт која нас је довела до пропасти. Не знам у цему је сустинска разлика измедју Босица и Тадица и засто је толико битно ко це бити на нивоу РС, а ко на нивоу БИХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

милутин

27.06.2014 09:40

Мој глас иде Вукановицу! То је једино сигурно. Остане ли исти предсједник Српске или додје нови неце бити неке велике разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забар

27.06.2014 09:44

Цим видим овај грб од сдс-а, подсјети ме на времена док смо "зивјели као скандинавци".... ал вала и Баја га претјера

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЛЕТ КРАВИЦА

27.06.2014 14:16

СРПСКО МЈЕСТО КРАВИЦА ЈЕ УЗ СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.06.2014 01:41

За предсједника Мићо Мићић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

28.06.2014 09:03

Победа (СДС-а) је сигурна, јер многи из снсд-а це да издају Бају и Снсд(бар овде у Зворнику).мада це црвени покусати да купе све као и на прослим локалним изборима где су дан уоци избора јавно делили новац по граду тј,.куповали гласове. Демократски зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срђан Рудо

28.06.2014 20:49

У октобру правда побјеђује. СМЈЕЛОСТ, ПРИНЦИП, ПРАВО. СТРАНКА ПРАВЕДНЕ ПОЛИТИКЕ!

ОДГОВОРИТЕ