Bosić i Tadić na Dodika i Rodića

Kandidati za predsjedničke nominacije vladajuće oligarhije i opozicionog Saveza za promjene su se iskristalisali.

Republika Srpska 27.06.2014 | 07:17
Bosić i Tadić na Dodika i Rodića

Iz taktičkih razloga i jedni i drugi čekaju sa objavom imena. Iznenađenja su uvijek moguća, ali, u ovom trenutku, najbliži nominacijama su Milorad Dodik, Dragutin Rodić, Mladen Bosić i Ognjen Tadić.

Dodiku će se u trci za predsjednika RS suprotstaviti Tadić, dok će Bosić u bitku za člana Predsjedništva BiH protiv Rodića.

Dva politička bloka su se već iskristalisala; sa jedne strane su SNSD, DNS i SP i još dvije manje stranke, a sa druge SDS, NDP, SNS i nekoliko malih partija.
 
Iskristalisala se i matrica izbora – glasači će se opredjeljivati za i protiv Dodika i njegovog načina vladanja.

Jedino što se nije iskristalisalo je da li će PDP nestati prije izbora ili će ta, sada već kombi stranka, kupiti još par godina tavorenja na političkoj sceni RS.

Mladen Ivanić, šef propale Samostalne trgovinske radnje, znane i kao PDP, još uvijek pokušava ucjenama dobiti kandidaturu za člana Predsjedništva ispred Saveza za promjene.

Ivanićevo političko djelovanje oduvijek je bilo satkano od ucjena i pritisaka, a njegovo ponašanje danas, u vezi sa predsjedničkom kandidaturom, politička je mizerija, koja precizno, poput magnetne rezonance, prikazuje svu satrulost PDP-ovog stranačkog tkiva.

Ivanićev zahtjev je nerealan, jer on već dugo nema stranku, ostali su mu tek patrljci. A i ti patrljci su u poslednjoj fazi raspada.

On sam, kao ni bilo ko iz te partije, nema nikakvu specifičnu težinu na političkoj sceni RS, a sreća je za sve da je PDP-ov ucjenjivački kapacitet toliko minoran, da ne predstavlja nikakvu realnu opasnost za bilo čija izborna htijenja. Posebno ne za Savez za promjene, jer ako ne mogu pobijediti Dodika bez Ivanićevog devastiranog STR-a, onda ne trebaju ni dobiti izbore.

Bilo bi odlično da Ivanić i njegova teško razvaljena partija izađu samostalno na izbore na svim nivoima. U takvoj situaciji, već do polovine avgusta prepolovilo bi se ionako neveliko biračko tijelo, a do polovine septembra i ostatak bi se ulio u druge stranke. U samostalnom izbornom nastupu PDP bi mogao računati na maksimalno jednog poslanika, i to ako im se posreći, dok bi u okviru Saveza mogli dogurati i do tri mandata u parlamentu RS.

Ovakvo stanje posledica je erozivnih sila koje dominiraju u ostacima PDP-a  i koje su svakim danom sve intenzivnije. Posledica je to dugogodišnjeg Ivanićevog nerada na jačanju partije, bježanja od rješavanja problema, koji su se do te mjere nagomilali da ih ima više nego birača.

Takav pritisak ne može izdržati ni mnogo jači subjekt od urušenog PDP-a.

I u takvoj situaciji Ivanić se obračunava sa svojim kritičarima, uopšte ne uočavajući notornu činjenicu da se, u stvari, obračunava sa partijom.

Funkcioneri PDP-a, za razliku od svog šefa, potpuno su svjesni da će stranka nekako igrati još „ovo leto“, nakon čega slijedi fajront i ključ u zahrđalu bravu.

Pregled stanja unutar PDP-a po izbornim jedinicama čak i „ovo leto“ čini upitnim.

U regiji Prijedor, Ivanić pokušava očistiti Pericu Bundala uz pomoć Ranka Smiljanića. Međutim, Smiljanić bez podrške Bundala ne može dobiti mandat. Uz to, Smiljanić nije PDP-ov, već je DNS-ov igrač i ukoliko dobije mandat, sigurno napušta Ivanićev potonuli brod i odlazi kod Marka Pavića.

Opštinski odbor PDP-a Dubica bavi se mišlju da uopšte ne učestvuje na izborima, a kao osnovni razlog navode neuvažavanje permanentno dobrih rezultata. Ivanić u nipodaštavanju dubičkog PDP-a prednjači.

U regiji Gradiška, PDP je napustilo niz odbornika, koji su hiljadu članova odveli u SDS. Mandata tu nema ni na vidiku, a Milan Švraka i dalje se sukobljava unutar kusura, kojim gospodari.

U izbornoj jedinici Banjaluka, PDP je već teško devastiran odlaskom Marinka Umićevića u SNSD. On je srušio nade da će PDP osvojiti dva mandata u ovoj regiji. Međutim, upitan im je i jedan preostali, jer kotorvaroški opštinski odbor prelazi u SNSD. U fazi odlaska je još nekoliko funkcionera iz Banjaluke.

Ivanić je molio Miroslava Malijevića (Kotor Varoš) da sačeka sa prelaskom u SNSD dok on ne dobije predsjedničku nominaciju, a nakon toga neka ide gdje hoće. Zaista vizionarski.

U Doboju PDP ne postoji, kao ni u regiji Brod. Čak ni na limenim tablama.

U Bijeljini su veliki sukobi u opštinskom odboru, dok u Zvorniku PDP-a nema ni u šutu koji je Drina naplavila.

Kada su u pitanju opštine Sarajevsko-romanijske regije, tu je pitanje trenutka kada će krenuti oružani sukob između PDP-ovih „vedeta“. Mržnja je u tolikoj mjeri uzela maha, da ne postoji način da se stvari primire. Tešanović, Radovanović, Brčkalo, Delić, Vučićević, Đerić... svako svakom zabija nož u leđa.

Najviše ih je pobodeno u leđa Zorana Đerića, koji nema šanse da izvuče mandat u toj regiji, a „otkovao“ mu je čak i Dragiša Delić, koji se priklonio Ivaniću. Mandat za PDP je i u ovoj regiji veoma upitan.

I u izbornoj jedinici Hercegovina je „krv i nož“ između Slavka Vučurevića i Aleksandra Golijanina. Na kraju sukoba oba će završiti na ledini, a njihov mandat će bez veće muke osvojiti Nebojša Vukanović, koji ima svoju listu. I kojem treba dati svaku moguću podršku, jer je naznaka promjena na političkoj sceni RS i vjesnik prijeko potrebne smjene generacija.

Uz sve ove sukobe, traju i teške bitke za kompenzacioni mandat (koji je tek vazduh), a oni koji imaju novca čak pokušavaju da ga kupe u stranci.

Sukobi se svakim danom sve više i više rasplamsavaju, a da su PDP-ovci bar dio energije, koju troše u
međusobnim obračunima, uložili u bitku protiv režima, dosad bi ga prepolovili.

PDP je stranka formirana za jednokratnu i ličnu upotrebu. I istekao joj je rok trajanja. Mladen Ivanić bi, već je krajnje vrijeme, mogao sam sebi naći posao, dovoljno dugo su mu ga birači nalazili.

Ukoliko bi, pak, Savez za promjene pristao na Ivanićeve ucjene, to bi bio njihov kraj, jer ako sebi dozvole da ih raspadnuti subjekt uspije ucijeniti, onda oni nemaju nikakve šanse da se uhvate u koštac sa stvarnim i suštinskim problemima koji rasturaju RS.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

istocno od sarajeva

26.06.2014 10:03

Ako PDP istupi iz saveza za promjene jos jednom ce pokazati da im je stalo samo do stolica. Budite pametni i ostanite sa savezom za promjene. Dosta je dodika. Narod gladuje. Dosta dosta

ODGOVORITE
Name

Istina

26.06.2014 10:24

Bravo Vaskovicu samo zavadjaj I dodji po nagradu kod Dodika.Nabio si dobru cijenu sa pljuvanjem do sada I vrijeme je da se prodas za neku cifru sto Baji nije problem.

ODGOVORITE
Name

Nik Rajder

26.06.2014 10:27

Dobar izbor da SDS da oba kandidata. Jedino sto bi bilo po meni dobro jeste da se zamjene Bosic i Tadic? Da Bosic ide za predsednika RS,a Tadic da bude kandidat za Predsenistvo? Bosic bi imao vece sanse protiv Dodika,a Rodica bi pobedio cak i Ivanic!

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

26.06.2014 10:37

Савез испрдака,бјеше вам Иванић најбољи до некидан.Патетични сте.Како сте само сјајне блогере окупили око себе,распашће се и остатак савеза до октобра.

ODGOVORITE
Name

DPS

26.06.2014 10:43

Nazalost pobjeduje Dodik, slab je Tadic za starog lisca.

ODGOVORITE
Name

p

26.06.2014 10:45

TADIĆ I BOSIĆ POBJEDJUJU!JER SVE OSIM TOGA JE PROPAST I KRIMINAL U NAREDNIH JOŠ 4 GODINE! IVANIĆ ĆE IPAK OSTATI U SAVEZU!PROVJERENO!

ODGOVORITE
Name

Za Nebojšu

26.06.2014 10:53

Moj glas ide Vukanoviću.

ODGOVORITE
Name

Rade

26.06.2014 10:55

Dragutin Rodić - čovjek za pobjede! Napred Drago!

ODGOVORITE
Name

Zlatko

26.06.2014 10:57

Gotovo je i Mićo Mićić je prelomio čisti PDP iz vlasti u Bijeljini jer od naroda uzimaju lovu za tendere u Komunalcu i zapošljavanja..

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

26.06.2014 10:59

Podrška za Gos Bosića i Tadića vreme je da da SDS samostalno izađe i pomete ovu nesposobnu vlast, bez ucjena od malih partija koje na kraju uvek prođu dobro preko leđa drugih! PROMJENE ĆE SE DESITI NARODU JE PUNA KAPA KRIMINALA I LOPOVLUKA, DOK ON GLADUJE

ODGOVORITE
Name

Zorana

26.06.2014 11:03

Nerealno je od Ivanica sto ocekuje da ce biti kandidat za Predsjednistvo, Bosic je najlogicniji izbor i nema smisla to sto pisete da se Bosic i Tadic trebaju zamijeniti. Najbitnije je da ovi ne ostanu na vlasti, jer ovako zaista vise ne moze.

ODGOVORITE
Name

Bogdan - Srbac

26.06.2014 11:08

Treća sreća za gospodina Tadića, daće Bog ovaj put da svi otvorimo oči i pružimo mu šansu da nam promjeni budućnost i učini je podnošljivijom i lakšom!!!

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

26.06.2014 11:09

Neka je sa srecom Ogi i Mladene. Imate moj glas i moje petoclane porodice. Pozz iz slobodne Gradiske.

ODGOVORITE
Name

Miki

26.06.2014 11:09

Ovo je čisto dodvoravanje vlastodršcima! Samo je pitanje cijene ili je po onoj narodnoj "...u strahu su velike oči"! Čega li se ne-slobodan vasković prepadnuo?

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

26.06.2014 11:12

Ko je Rodic?? Toga bih i ja pobjedila na izborima.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

26.06.2014 11:33

Svakako glas za promjene a posebno za Tadića, a i ovaj Vukanović bi sigurno dobio moj glas ako bude negdje na listi -

ODGOVORITE
Name

branko

26.06.2014 11:40

DAJTE POSTAVITE ČLANAK IZ JUTARNJEG LISTA KAKO DODIK ODLIKUJE RATNOG ZLOČINCA NAD SRBIMA ANTU KOTROMANIĆA

ODGOVORITE
Name

prijedor

26.06.2014 11:44

Podrska za SMILJANICA.

ODGOVORITE
Name

dule

26.06.2014 11:45

Kakav crni Rodić i član predsjedništva BiH.Neko ovdje mnogo lupeta.

ODGOVORITE
Name

vuk 92

26.06.2014 11:53

Jedino moguce resenje su Mladen i Ognjen za pobjedu a ostali treba to da podrze ako im je do promjena ,a ako nije na dusu im narod ce to zapamtiti budite sigurni!

ODGOVORITE
Name

SerbBL

26.06.2014 12:26

PDP ima izbor, da ostanu u Savezu ili da istupe i prepuste svoje glasace SDS-u, NDP-u i SNS-u..

ODGOVORITE
Name

@Zorana...

26.06.2014 12:37

Kako nema smisla??? Pa to je vise nego logicno. Tadic je gubio dva puta predsednicke izbore. Jenom od Kuzmanovica, a drugi put od Dodika. Za clana predsednistva bi mu bilo puno lakse. Jeli lakse dobiti Rodica ili Dodika? Bosic je predsednik stranke kao i Dodik i to bi mu bila prva kandidatura za razliku od recikliranih politicara. Za ostalo se zlazem, a to je da ove treba skidati sa vlasti POD HITNO!

ODGOVORITE
Name

boki_rs

26.06.2014 12:39

Takodje glasam sa svih 5 clanova porodice protiv sadasnje vlasti,prosto jer ih nemogu ni gledat ni slusati.Medjutim od ovih sto se nude kao savez za promjene nisam konkretno nista cuo sta ce oni to drugacije raditi.Ako ce to biti kako Sds vlada u Doboju onda je to iz supljeg u prazno.

ODGOVORITE
Name

Ratko

26.06.2014 13:33

U komunalnom u Bijeljini PDP za pare zaposljava ljude.Vlado Simic sve radi namjerno protiv Mice Micica.Gdje je ona curica iz Zagona lopovcina PDP-a.Pozaposljavo i praunuke a svi bez skole.

ODGOVORITE
Name

VLADIKA

26.06.2014 13:54

KAKVI SU DA SU BOLJI SU OD DODIKA I RODIĆA.

ODGOVORITE
Name

Nikola BN

26.06.2014 13:58

Slavisa Markovic OO PDP Bijeljina je lazov koji nista pametno nije uradio,osim sto okuplja drustvo na Drini i o trosku opstine orgija sa svojom sacicom pulena.Mico to treba da istjera iz koalicije.

ODGOVORITE
Name

samo napred

26.06.2014 14:52

Glasajmo za Mladena Bosića i Ognjena Tadića. Pobedjujemo sigurno. Ovi sadašnji dosta su zla uradili narodu. Ogi i Mladene, pobedjujete sigurno crvenu bandu.

ODGOVORITE
Name

Veseljka

26.06.2014 15:01

Podrska Slavisi Markovicu sa Pala. Dva najjaca odbora PDP-a poslije ovih izbora ce biti Pale i Bijeljina. Dodik mora pasti!

ODGOVORITE
Name

srbin

26.06.2014 16:47

Momci Mile je gotov pun gas, a Rodic ne smije na liniju. Srecno.

ODGOVORITE
Name

Д-Д

26.06.2014 17:08

Није ми јасно зашто Васковић убраја НДП у веће странке. Ако би се мало позабавио њима, а не ПДП-ом онда би видио да они и не постоје у 80% Републике Српске.

ODGOVORITE
Name

Realno

26.06.2014 17:09

Ognjen Tadić-Predsjednik Srpske; Mladen Bosić-član Predsjedništva; Hadzi Jovan Mitrović- Premijer.

ODGOVORITE
Name

Ignjat

26.06.2014 17:15

SNSD je od oktobra dio proslosti.Imali su priliku nista nisu uradili,narod im ne vjeruje!

ODGOVORITE
Name

Čombe

26.06.2014 18:09

Ognjen gdje god da se kandiduje gubio je, dva puta za predsjednika RS, i jednom za ćlana presjedništva BiH kad je bio veliki šešeljevac i veliki pljuvač SDS-a... Dragutin Rodić, javnosti je manje poznat ali čovjek za koga se ne vežu nikakve afere i to treba podržati

ODGOVORITE
Name

xl

26.06.2014 19:34

Vjerujem da je ovo cista patka.Samo Ivanic moze pobijediti za predsjednistvo,Tadic ce izgubiti i po treci put za predsjednika RS.PDP je dosao do ove tacke jer dugo vremena su isti ljudi,slabi rezultati,istroseni ljudi,Djeric,Tesanovic,Radovanovic-njihovo je proslo,samo obaraju rejting stranci nemaju viziju sem licnog bogacenja.Jedini odbor na koji treba da se ugledaju ostali je PDP Pale,vjerovatno Vaskovic nisu dostavljeni pravi podaci.Paljanski sef PDP-a Brckalo sa najblizim saradnicima Vukovicem i Vucicevicem je uspio da sacuva PDP kao stranku vrijednu postovanja za razliku od ostalih odbora.Imaju kvalitetan odbor mladih i sposobnih ljudi koji su radi raditi,posteni i vrijedni.Njihovo vrijeme tek dolazi.Vjerujem da ce i za ove izbore napraviti rezultat vrijedan postovanja,kao da ce Ivanic znati to cijeniti.Ne zavaravajmo se,Ivanic je politicar svjetskog kalibra i u slucaju kad bi za predsjednistvo mogli biti i Ivanic i Bosic,Ivanic bi pobijedio jer bi za njega glasali i PDP-ovi i SDS-ovi i dio SNSD-ovih glasaca,a za Bosica bi bio samo dio SDS-ovih.

ODGOVORITE
Name

borg

26.06.2014 20:08

Narod vjeruje Dodiku i ko god ide protiv njega nema šanse

ODGOVORITE
Name

Mak

26.06.2014 20:13

PDP je partija koja je imala ulogu da čuva privatni kapital pojedinaca, kao G 17 +. Treba da nestanu sa političke scene. Ja glasam za Mladena Mandića. Samo izvorni SDS nam može donijeti pobjedu. Bosić i Tadić su dobri ljudi ali to nije dovoljno. U svakom slučaju bez PDP-a smo jači!

ODGOVORITE
Name

setac

26.06.2014 20:35

Napred SDS do konacne pobjede!!

ODGOVORITE
Name

mrgud

26.06.2014 20:49

Na cijem se mitingu pojavi Vučko taj pobjedjuje!!!

ODGOVORITE
Name

petar

26.06.2014 20:54

Ne moze Ognjen pobijediti Dodika. To bi mogli samo Mico ili Bosic. Glasacu za opoziciju ali.....

ODGOVORITE
Name

istina

26.06.2014 20:55

Novi stari predsjednik rep srpske je prof dr Nikola Poplasen!

ODGOVORITE
Name

No.1

26.06.2014 21:20

Ovo su izbori za i protiv Dodika,ja sam iskreno za Miću Mićića,ako je gospodin od Bijeljine sela uspio u ovakov vremenu napraviti grad,GRAD,ja nemam razloga da nevjerujem u njegove sposobnosti kao budućeg predsjednika RS,Bosić za zajedniče organe..Predsjedništvo,a DODIK je G O T O V!!!Samo mu još nisu javili!!!

ODGOVORITE
Name

zlaja

26.06.2014 21:27

PDP u Bijeljini je veoma dobar...glasacu za PDP

ODGOVORITE
Name

Zorana

26.06.2014 23:38

Nije logicno jer bi tako Bosic morao da se odrekne mjesta predsjednka Sds-a, a to bi za njih bilo pogubno. Nije tu toliko u pitanju protiv koga ce ko ici, vec da se svrgne ova vlast koja nas je dovela do propasti. Ne znam u cemu je sustinska razlika izmedju Bosica i Tadica i zasto je toliko bitno ko ce biti na nivou RS, a ko na nivou BIH..

ODGOVORITE
Name

milutin

27.06.2014 09:40

Moj glas ide Vukanovicu! To je jedino sigurno. Ostane li isti predsjednik Srpske ili dodje novi nece biti neke velike razlike.

ODGOVORITE
Name

zabar

27.06.2014 09:44

Cim vidim ovaj grb od sds-a, podsjeti me na vremena dok smo "zivjeli kao skandinavci".... al vala i Baja ga pretjera

ODGOVORITE
Name

POLET KRAVICA

27.06.2014 14:16

SRPSKO MJESTO KRAVICA JE UZ SDS!

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.06.2014 01:41

Za predsjednika Mićo Mićić

ODGOVORITE
Name

Zvornik

28.06.2014 09:03

Pobeda (SDS-a) je sigurna, jer mnogi iz snsd-a ce da izdaju Baju i Snsd(bar ovde u Zvorniku).mada ce crveni pokusati da kupe sve kao i na proslim lokalnim izborima gde su dan uoci izbora javno delili novac po gradu tj,.kupovali glasove. Demokratski zar ne?

ODGOVORITE
Name

Срђан Рудо

28.06.2014 20:49

У октобру правда побјеђује. СМЈЕЛОСТ, ПРИНЦИП, ПРАВО. СТРАНКА ПРАВЕДНЕ ПОЛИТИКЕ!

ODGOVORITE