Боливија: Сат показује вријеме унатраг

Сат на згради боливијског парламента, која се налази на централном тргу у Ла Пазу, однедавно показује време уназад, с лева на десно, са обрнуто постављеним бројевима, у знак поштовања према идентитету јужних народа, саопштиле су власти.

Свијет 26.06.2014 | 10:10
Боливија: Сат показује вријеме унатраг

Како преноси АФП, нови бронзани часовник заменио је стари сат са римским бројевима који је био једини орнамент на скупштинској палати која је подигнута 1905.

"Обрнути сат показује да је за нас Север на Југу", поручио је путем Твитера Марсело Елио, председник доњег дома.

"Ова промена указује на потребу да се једном стави тачка на неправде Севера тако што ће на Југу бити успостављен нови светски поредак", навео је он.

"Ко каже да сат мора увек да се окреће у истом смеру? Зашто увек морамо да се повинујемо устаљеним нормама? Зашто не бисмо понекад били креативни?", упитао се са своје стране министар иностраних послова Давид Чокехуанка који и сам већ неко време носи ручни "јужњачки сат".

"Морамо да будемо свесни да живимо на југу, а не на северу", рекао је он.

Сви, међутим, нису одушевљени овом променом.

Франц Гаљарса, чистач ципела који ради на тргу Муриљо, где се налази парламент, казао је за агенцију Ефе да је сат "врло лоша идеја".

"Ако желе да пошаљу поруку да је земља кренула у новом правцу, онда то морају јасно да кажу, јер људи који пролазе тргом мисле да је реч о забуни, грешки", коментарисао је он.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Петар ђорђевиц

15.05.2020 09:12

Никад нисам видео 9вај пијани сат

ОДГОВОРИТЕ