Bolivija: Sat pokazuje vrijeme unatrag

Sat na zgradi bolivijskog parlamenta, koja se nalazi na centralnom trgu u La Pazu, odnedavno pokazuje vreme unazad, s leva na desno, sa obrnuto postavljenim brojevima, u znak poštovanja prema identitetu južnih naroda, saopštile su vlasti.

Svijet 26.06.2014 | 10:10
Bolivija: Sat pokazuje vrijeme unatrag

Kako prenosi AFP, novi bronzani časovnik zamenio je stari sat sa rimskim brojevima koji je bio jedini ornament na skupštinskoj palati koja je podignuta 1905.

"Obrnuti sat pokazuje da je za nas Sever na Jugu", poručio je putem Tvitera Marselo Elio, predsednik donjeg doma.

"Ova promena ukazuje na potrebu da se jednom stavi tačka na nepravde Severa tako što će na Jugu biti uspostavljen novi svetski poredak", naveo je on.

"Ko kaže da sat mora uvek da se okreće u istom smeru? Zašto uvek moramo da se povinujemo ustaljenim normama? Zašto ne bismo ponekad bili kreativni?", upitao se sa svoje strane ministar inostranih poslova David Čokehuanka koji i sam već neko vreme nosi ručni "južnjački sat".

"Moramo da budemo svesni da živimo na jugu, a ne na severu", rekao je on.

Svi, međutim, nisu oduševljeni ovom promenom.

Franc Galjarsa, čistač cipela koji radi na trgu Muriljo, gde se nalazi parlament, kazao je za agenciju Efe da je sat "vrlo loša ideja".

"Ako žele da pošalju poruku da je zemlja krenula u novom pravcu, onda to moraju jasno da kažu, jer ljudi koji prolaze trgom misle da je reč o zabuni, greški", komentarisao je on.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Petar đorđevic

15.05.2020 11:12

Nikad nisam video 9vaj pijani sat

ODGOVORITE