Невријеме похарало Српску

Вишећелијски облак праћен олујним вјетром и јаком кишом протутњао је јуце послијеподне од Козарске Дубице до Бијељине.

Република Српска 26.06.2014 | 12:01
Невријеме похарало Српску

Ширина облака била је три километра и он је протутњао дужином од 200 километара, рекао је Срни Тихомир Дејановић, службеник за односе са јавношћу у Јавном предузећу "Противградна превентива Републике Српске".

Он је рекао да је на тај гигантски облак испаљено 210 противградних ракета.
"Облак је наносио штете. Имамо информацију да је било града. Учинили смо максимум. Овај пут природа је у потпуности показала своју разорну снагу", рекао је Дејановић.

Овога тренутка све расположиве снаге у "Противградној превентиви Републике Српске" су на терену, убрзано се врши попуна противградних ракета на лансирним рампама, а тачнији резултати о штетама ће бити познати током вечерњих часова.

На терену су и екипе "Електродистрибуције", јер је олујно невријеме изазвало више кварова на електромрежи широм Лијевче поља и Поткозарја.

Подручје Бањалуке захватио је у послијеподневним часовима јачи пљусак, а до краја дана очекују се јачи грмљавински процеси уз могуће локалне непогоде, саопштено је из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

За подручје Приједора упозорено је на град уз јак олујни вјетар. Хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је наранџасти метеоаларм за подручје Бањалуке и Приједора којим је упозорио грађане на опасност од олујног невремена са грмљавином уз могуће локалне непогоде.

Наранџасти метеоаларм је у Федерацији БиХ издат за подручје Тузле. Вјетар покидао нисконапонску мрежу и ломио дрвеће.

Јако невријеме захватило је и подручје Бијељине гдје је дошло до бројних кварова на електромрежи и хаварије на око 15 далековода, речено у Срни у "Електродистрибуцији" у Бијељини.

Вјетар је на више мјеста у граду покидао нисконапонску мрежу и ломио дрвеће, а екипе "Електродистрибуције" се налазе на терену и почињу санирати штету.

"Евиденција кварова је току. Радници за ванредно отклањање кварова су позвани и крећемо у поравку", рекао је дежурни радник у "Електродистрибуцији".

Дежурни радник у Противградној заштити рекао је да је Бијељина, за разлику од западних крајева Српске, у олујном невремену прошла добро, пошто је облак путање дуге 200 километара, а трасе око три километра, умањен на половини терена.

"Облак је негдје око Дервенте умањен, те је Бијељина доста добро прошла у односу на западни дио Српске", рекао је он.

Стријелци Противградне заштите Српске испалили су 210 ракета на подручју Републике, које је захваћено невременом.

Стријелци су непрекидно испаљивали ракете, а цијели дан су дејствовали по потреби. Истоварен је нови контингент од 500 ракета и, кажу у Противградној заштити, стријелци су спремни да ако буде било неопходно реагују правовремено.

Из Ватрогасне јединице Срни је речено да је на крову једне куће усљед невремена дошло до пожара који је саниран око 18.00 часова.
Пожар се догодио 17.20 у Улици Кулина бана, а ватрогасци претпостављају да су електро-инсталације узрок.

У Дому здравља Бијељина није забиљежен ниједан случај повреде као посљедица невремена. Пао град величине тениске лоптице

Град величине тениске лоптице погодио је јуче око 17.00 часова Блажевац, Четницу и Поребрице у општини Пелагићево, јавио је дописник Срне.

Привредник из Блажевца Мићо Никић рекао је да је лед разбијао цријепове и прозоре на кућама, много аутомобила је оштећено, али да су најгоре прошле пољопривредне културе.
"Још је рано говорити о обиму штете, али сви су изгледи да су усјеви и поврће страдали у потпуности, мада нису много боље прошли ни воћњаци", рекао је Никић Срни.

Према његовим ријечима, невријеме праћено кишом и градом трајало је око 15 минута.
Олујно невријеме ломило стабла, град величине јајета полупао прозорска стакла
Олујно невријеме које је око 17 часова захватило подручје Брчко Дистрикта нанијело је штете у јужном дијелу ове локалне заједнице, потврдили су мјештани Паланке за"Отисак.ба".

Вјетар праћен градом који је на моменте достизао величину јајета је у веома кратком року направио знатну штету на стамбеним објектима и пољопривредним имањима.

"Оштећени су кровови, има поразбијаних прозорских стакала. Страдали су нам и пластеници. Вјетар је био толико јак да ми је оборио десетак сандука пчела, а поломио је и више стабала јабуке", казао нам је Сенад Лејлић из Паланке код Брчког.
Лејлић нам је казао да се све догодило за неколико минута, те да је срећа да невријеме није потрајало дуже јер би штете биле огромне.

Јосип Лелић је у изјави за „отисак.ба“ казао да је све подсјећало на апокалипсу у селима Приједор, Горња и Доња Скакава и Пољацима.

"Овакво невријеме мјештани не памте. Олујни вјетар праћен градом величине јајета дословно је покосио и оно што је остало од предходних поплава. На кућама је цријеп полупан,животиње које су се затекле вани нису преживјеле, аутомобили су оштећени", казао нам је Лелић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Амајлије

26.06.2014 06:48

Дежурни радниче дођи у Амајлије да видиш како смо "добро" прошли! И ти ћеш се лијепо провести са безвезним изјавама. Теби плата неће каснити, а сељак нема шта са њиве донијети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуд природе или

26.06.2014 07:34

Бас тако,сто су постеделе поплаве и клизиста докусурио је град и јак ветар и то на подруцју РС и Србије.Засто се (не)време у последњих пар седмица,окомило на та подруцја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

26.06.2014 08:08

То нас Бог кажњава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Држава

26.06.2014 16:49

Божија давања и кажњавања не може нико подмитити јос ни са чим. То је једина правда на овој земљи коју ја постујем и цијеним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.06.2014 08:16

крива је све ова влада мјењати је треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

27.06.2014 09:03

xЛ. Жашто је сад влада крива растурили смо Yугуславију да би имали своје И ето нам сад наше опет нам ниста неодговара

ОДГОВОРИТЕ