Nevrijeme poharalo Srpsku

Višećelijski oblak praćen olujnim vjetrom i jakom kišom protutnjao je juce poslijepodne od Kozarske Dubice do Bijeljine.

Republika Srpska 26.06.2014 | 12:01
Nevrijeme poharalo Srpsku

Širina oblaka bila je tri kilometra i on je protutnjao dužinom od 200 kilometara, rekao je Srni Tihomir Dejanović, službenik za odnose sa javnošću u Javnom preduzeću "Protivgradna preventiva Republike Srpske".

On je rekao da je na taj gigantski oblak ispaljeno 210 protivgradnih raketa.
"Oblak je nanosio štete. Imamo informaciju da je bilo grada. Učinili smo maksimum. Ovaj put priroda je u potpunosti pokazala svoju razornu snagu", rekao je Dejanović.

Ovoga trenutka sve raspoložive snage u "Protivgradnoj preventivi Republike Srpske" su na terenu, ubrzano se vrši popuna protivgradnih raketa na lansirnim rampama, a tačniji rezultati o štetama će biti poznati tokom večernjih časova.

Na terenu su i ekipe "Elektrodistribucije", jer je olujno nevrijeme izazvalo više kvarova na elektromreži širom Lijevče polja i Potkozarja.

Područje Banjaluke zahvatio je u poslijepodnevnim časovima jači pljusak, a do kraja dana očekuju se jači grmljavinski procesi uz moguće lokalne nepogode, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Za područje Prijedora upozoreno je na grad uz jak olujni vjetar. Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je narandžasti meteoalarm za područje Banjaluke i Prijedora kojim je upozorio građane na opasnost od olujnog nevremena sa grmljavinom uz moguće lokalne nepogode.

Narandžasti meteoalarm je u Federaciji BiH izdat za područje Tuzle. Vjetar pokidao niskonaponsku mrežu i lomio drveće.

Jako nevrijeme zahvatilo je i područje Bijeljine gdje je došlo do brojnih kvarova na elektromreži i havarije na oko 15 dalekovoda, rečeno u Srni u "Elektrodistribuciji" u Bijeljini.

Vjetar je na više mjesta u gradu pokidao niskonaponsku mrežu i lomio drveće, a ekipe "Elektrodistribucije" se nalaze na terenu i počinju sanirati štetu.

"Evidencija kvarova je toku. Radnici za vanredno otklanjanje kvarova su pozvani i krećemo u poravku", rekao je dežurni radnik u "Elektrodistribuciji".

Dežurni radnik u Protivgradnoj zaštiti rekao je da je Bijeljina, za razliku od zapadnih krajeva Srpske, u olujnom nevremenu prošla dobro, pošto je oblak putanje duge 200 kilometara, a trase oko tri kilometra, umanjen na polovini terena.

"Oblak je negdje oko Dervente umanjen, te je Bijeljina dosta dobro prošla u odnosu na zapadni dio Srpske", rekao je on.

Strijelci Protivgradne zaštite Srpske ispalili su 210 raketa na području Republike, koje je zahvaćeno nevremenom.

Strijelci su neprekidno ispaljivali rakete, a cijeli dan su dejstvovali po potrebi. Istovaren je novi kontingent od 500 raketa i, kažu u Protivgradnoj zaštiti, strijelci su spremni da ako bude bilo neophodno reaguju pravovremeno.

Iz Vatrogasne jedinice Srni je rečeno da je na krovu jedne kuće usljed nevremena došlo do požara koji je saniran oko 18.00 časova.
Požar se dogodio 17.20 u Ulici Kulina bana, a vatrogasci pretpostavljaju da su elektro-instalacije uzrok.

U Domu zdravlja Bijeljina nije zabilježen nijedan slučaj povrede kao posljedica nevremena. Pao grad veličine teniske loptice

Grad veličine teniske loptice pogodio je juče oko 17.00 časova Blaževac, Četnicu i Porebrice u opštini Pelagićevo, javio je dopisnik Srne.

Privrednik iz Blaževca Mićo Nikić rekao je da je led razbijao crijepove i prozore na kućama, mnogo automobila je oštećeno, ali da su najgore prošle poljoprivredne kulture.
"Još je rano govoriti o obimu štete, ali svi su izgledi da su usjevi i povrće stradali u potpunosti, mada nisu mnogo bolje prošli ni voćnjaci", rekao je Nikić Srni.

Prema njegovim riječima, nevrijeme praćeno kišom i gradom trajalo je oko 15 minuta.
Olujno nevrijeme lomilo stabla, grad veličine jajeta polupao prozorska stakla
Olujno nevrijeme koje je oko 17 časova zahvatilo područje Brčko Distrikta nanijelo je štete u južnom dijelu ove lokalne zajednice, potvrdili su mještani Palanke za"Otisak.ba".

Vjetar praćen gradom koji je na momente dostizao veličinu jajeta je u veoma kratkom roku napravio znatnu štetu na stambenim objektima i poljoprivrednim imanjima.

"Oštećeni su krovovi, ima porazbijanih prozorskih stakala. Stradali su nam i plastenici. Vjetar je bio toliko jak da mi je oborio desetak sanduka pčela, a polomio je i više stabala jabuke", kazao nam je Senad Lejlić iz Palanke kod Brčkog.
Lejlić nam je kazao da se sve dogodilo za nekoliko minuta, te da je sreća da nevrijeme nije potrajalo duže jer bi štete bile ogromne.

Josip Lelić je u izjavi za „otisak.ba“ kazao da je sve podsjećalo na apokalipsu u selima Prijedor, Gornja i Donja Skakava i Poljacima.

"Ovakvo nevrijeme mještani ne pamte. Olujni vjetar praćen gradom veličine jajeta doslovno je pokosio i ono što je ostalo od predhodnih poplava. Na kućama je crijep polupan,životinje koje su se zatekle vani nisu preživjele, automobili su oštećeni", kazao nam je Lelić.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Амајлије

26.06.2014 08:48

Дежурни радниче дођи у Амајлије да видиш како смо "добро" прошли! И ти ћеш се лијепо провести са безвезним изјавама. Теби плата неће каснити, а сељак нема шта са њиве донијети.

ODGOVORITE
Name

Cud prirode ili

26.06.2014 09:34

Bas tako,sto su postedele poplave i klizista dokusurio je grad i jak vetar i to na podrucju RS i Srbije.Zasto se (ne)vreme u poslednjih par sedmica,okomilo na ta podrucja?

ODGOVORITE
Name

Milojko

26.06.2014 10:08

To nas Bog kažnjava.

ODGOVORITE
Name

Država

26.06.2014 18:49

Božija davanja i kažnjavanja ne može niko podmititi jos ni sa čim. To je jedina pravda na ovoj zemlji koju ja postujem i cijenim.

ODGOVORITE
Name

xl

27.06.2014 10:16

kriva je sve ova vlada mjenjati je treba

ODGOVORITE
Name

Munja

27.06.2014 11:03

xL. Žašto je sad vlada kriva rasturili smo Yuguslaviju da bi imali svoje I eto nam sad naše opet nam nista neodgovara

ODGOVORITE