Легенда дана: Саид Ал-Оваиран

Свакако да резултати селекција а-ла Саудијска Арабија на Светским првенствима некоме изазивају подсмех, а ни наступ "зелених соколова" на Мундијалу у САД 1994. године се по том питању није много разликовао, осим што је за Саудијце тада играо незаборавни Саид Ал-Оваиран.

Фудбал 25.06.2014 | 19:48
Легенда дана: Саид Ал-Оваиран

Оваиран је рођен 19. августа 1967. године у Ријаду, а како закони његове државе нису дозвољавали да се фудбал игра ван земље целу играчку каријеру провео је у екипи Ал Шабаб за коју је наступао од 1988. до 2001. године.

Играо је на позицији офанивног везисте или нападача, а за репрезентацију је дебитовао 1991. и играо до 1998. године.

За Саудијску Арабију је одиграо тачно 50 мечева и постигао 24 поготка од којих је онај против Белгије у групној фази на СП у САД остао запамћен за сва времена. Његов соло продор са пола терена зарадио је Саудијцима победу од 1:0 и пласман у осмину финала на дебитантском наступу на СП што је било довољно за статус хероја, иако је Саудијска Арабија већ у осмини финала глатко поражена од каснијег осваја трећег места, селекције Шведске (3:1).

Оваиран је одмах стекао надимак "Арапски Марадона", док је ФИФА његов гол уврстила на шесто место у компилацији "Погодак века".

Оваиран је фамозне 1994. године зарадио и тутулу најбољег фудбалера Азије, а у земљи у којој вас данас и за неке мање успехе гађају златним полугама и џаковима пуним долара постао је херој и, наравно, власник Мерцедеса. Колико је било лепо бити Ал Оваиран средином деведесетих толико је било и незгодно. Саид је волео европски начин живота па га је конзумирање алкохола коштало затвора у дужини од годину дана.

"Гледао сам тај гол на хиљаде пута и већ ми је мука од њега. Било ми је лепо једно време, али сам онда схватио да је то мач са две оштрице. Јавност се преселила у мој живот и био сам у фокусу нон стоп", рекао је Оваиран који је 1998. године схватио и да је сувише матор за фудбал због чега је одлучио да после свог другог Мундијала у каријери окачи копачке о клин.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лијеп_цланак

26.06.2014 00:41

Лијеп цланак. Мало сам и науцио а и лијепо се насмијао. Ако ниста, бит це Катар 2022 на свјетском па мозда они избаце неког "јос новијег Марадону".

ОДГОВОРИТЕ