Legenda dana: Said Al-Ovairan

Svakako da rezultati selekcija a-la Saudijska Arabija na Svetskim prvenstvima nekome izazivaju podsmeh, a ni nastup "zelenih sokolova" na Mundijalu u SAD 1994. godine se po tom pitanju nije mnogo razlikovao, osim što je za Saudijce tada igrao nezaboravni Said Al-Ovairan.

Fudbal 25.06.2014 | 19:48
Legenda dana: Said Al-Ovairan

Ovairan je rođen 19. avgusta 1967. godine u Rijadu, a kako zakoni njegove države nisu dozvoljavali da se fudbal igra van zemlje celu igračku karijeru proveo je u ekipi Al Šabab za koju je nastupao od 1988. do 2001. godine.

Igrao je na poziciji ofanivnog veziste ili napadača, a za reprezentaciju je debitovao 1991. i igrao do 1998. godine.

Za Saudijsku Arabiju je odigrao tačno 50 mečeva i postigao 24 pogotka od kojih je onaj protiv Belgije u grupnoj fazi na SP u SAD ostao zapamćen za sva vremena. Njegov solo prodor sa pola terena zaradio je Saudijcima pobedu od 1:0 i plasman u osminu finala na debitantskom nastupu na SP što je bilo dovoljno za status heroja, iako je Saudijska Arabija već u osmini finala glatko poražena od kasnijeg osvaja trećeg mesta, selekcije Švedske (3:1).

Ovairan je odmah stekao nadimak "Arapski Maradona", dok je FIFA njegov gol uvrstila na šesto mesto u kompilaciji "Pogodak veka".

Ovairan je famozne 1994. godine zaradio i tutulu najboljeg fudbalera Azije, a u zemlji u kojoj vas danas i za neke manje uspehe gađaju zlatnim polugama i džakovima punim dolara postao je heroj i, naravno, vlasnik Mercedesa. Koliko je bilo lepo biti Al Ovairan sredinom devedesetih toliko je bilo i nezgodno. Said je voleo evropski način života pa ga je konzumiranje alkohola koštalo zatvora u dužini od godinu dana.

"Gledao sam taj gol na hiljade puta i već mi je muka od njega. Bilo mi je lepo jedno vreme, ali sam onda shvatio da je to mač sa dve oštrice. Javnost se preselila u moj život i bio sam u fokusu non stop", rekao je Ovairan koji je 1998. godine shvatio i da je suviše mator za fudbal zbog čega je odlučio da posle svog drugog Mundijala u karijeri okači kopačke o klin.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lijep_clanak

26.06.2014 00:41

Lijep clanak. Malo sam i naucio a i lijepo se nasmijao. Ako nista, bit ce Katar 2022 na svjetskom pa mozda oni izbace nekog "jos novijeg Maradonu".

ODGOVORITE