Шпирић: Држава на првом мјесту!

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Никола Шпирић нада се да активности које се воде са циљем сузбијања криминала у Управи представљају озбиљно упозорење свима онима у БиХ који мисле да се играју јавним приходима.

Босна и Херцеговина 25.06.2014 | 16:25
Шпирић: Држава на првом мјесту!

"Гдје год је ријеч о токовима новца и робе, ту је увијек држава и сви ови који мисле да могу да преваре државу, сад се показало, у великој су заблуди", истакао је Шпирић, који је министар финансија и трезора БиХ.

Шпирић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да ће акција у УИО потрајати.

"Управа је преважна да је криминалци развлаче", нагласио је Шпирић подсјећајући да је акција дуго припремана и да је била најављена.

Он је честитао на сарадњи Тужилаштву БиХ, УИО и агенцијама које су радиле на документаовању криминала, корупције и прања новца што је довело до првих хапшења и процесуирања.

"УИО има све механизме да може да процесуира, поставља људе и законито убире приходе, јер је ријеч о преважној институцији за све нивое власти и у том смислу смо се договорили да се менаџменту Управе
да пуна подршка да, у складу са законом, настави са убирањем прихода", каже Шпирић.

Према његовим ријечима, на инцијативу УО УИО усвојене су измјене законских прописа које су Управи обезбиједиле механизме да сама ради и сарађује с правосудним институцијама.

"Имали смо доста проблема да дођемо до споразума да се објави 100 највећих пореских дужника. Расправа о томе трајала је пола године, а када су објављени, једноставно је јавност отворила очи, али и
Тужилаштво је могло да црпи визију на који начин ће ући у ову проблематику", закључио је Шпирић.

Он је додао да хапшење појединаца током акције "Пандора" не треба политизовати нити њихова имена доводити у везу са странкама.

Шпирић је најавио да ће БиХ, упркос елементарној непогоди која ју је задесила, у првих шест мјесеци ове године забиљежити раст прихода у односу на првих шест мјесеци прошле године.

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић посдјетио је да је својевремено сама најава да се објави списак пореских дужника који дугују 290 милиона марака резултирала повећањем прихода за 30 милиона марака.

"Тужилаштво БиХ је видјело своју шансу кроз те извјештаје да кренемо у обрачн са неплатишама и онима који су на овај начин оштетили БиХ.

Посљедњи предмет `Пандора` радили смо неких осам мјесеци и он је резултирао овим што видите данас. То је велика ствар за Тужилаштво и правосуђе БиХ", рекао је Салиховић.

Захваливши свима који су учествовали у акцији "Пандора" Салиховић је истакао да ово није био класичан УСКОК, као у Хрватској, већ вид сарадње у којем људи из УИО раде за потребе Тужилаштва.

"Ријеч је о стварању заједничких тимова, то смо направили и са Граничном полицијом", додао је Салиховић.
Према његовим ријечима, акција ће бити настављена и даље и ово је само један од корака.

"Кренули смо са првим дужницима са списка, а ту су и једне и друге робне резерве", прецизирао је Салиховић. Он је поручио да оно што припада БиХ нико не смије одузети и да ова акција показује да нема алтернативе у борби против корупције.

Салиховић је најавио да ће Тужилаштво од Савјета министара затражити повећање буџета да би намјенски био ангажован додатни број тужилаца за корупцију.

Директор УИО БиХ Миро Џакула истакао је да је Управа кључна институција за фискалну стабилност БиХ и за све нивое власти, због чега је изузетно важно да се у овој институцији ради на законит начин.

Џакула је оцијенио битним што је Управа показала опредјељење за сарадњу с Тужилаштвом и свим правосудним инститцуијама у БиХ.

"Већ 2011. године упозоравали смо на око 200 милион марака доказаних превара из области царина и пореза", подсјетио је Џакула.

Он је захвалио Тужилаштву БиХ и главном тужиоцу, као и предсједавајућем УО УИО Николи Шпирићу на подршци да се проблеми у Управи почну рјешавати.

Предсједник Синдиката УИО Мехмедалија Осмић сматра да ово није ни почетак рјешавања питања криминала у Управи.

Он је замолио све колеге у Управи да помогну Тужилаштву БиХ, јер је велики број који знају шта се дешавало и само треба да се одлуче да то и кажу.

Данашњи састанак Шпирића, Салиховића, Џакуле и Осмића на којем је разговарано о активностима на спречавању криминала у области царина и пореза те подршци УИО на интензивирању активности у прикупљању
прихода од индиректних пореза и царина одржан је на Шпирићеву иницијативу.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Раб Бозији

25.06.2014 15:05

Теби је лицни интерес на првом мјесту! Зато не с.ри!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

25.06.2014 15:38

Је ли ово нека греска цовјек казе раст прихода у првих сест мјесеци у односу на прослу годину??!!Јел ми зивимо у истој дрзави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

25.06.2014 20:44

Љиљана ниси га разумила.Цово говори о лицним приходима и грабези.Знаци казе да је успјесан и да му корупција и лоповлук добро иду.Сацекај Љиљо кренуце и нама само јос да они обезбиједе праунуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дукс

25.06.2014 21:56

Спиридон вечерас нешто гута кнедле када га је приказало на дневнику.Тај би прешао и у странку Црвених кмера само да остане на функцији

ОДГОВОРИТЕ