1000 функционера са имовином у региону

Комисија за спријечавање сукоба интереса у органима власти Републике Српске потписала је Меморандум о сарадњи са истоименом црногорском комисијом, најављен  још прије осам мјесеци. 

Република Српска 25.06.2014 | 14:53
1000 функционера са имовином у региону

Иако се тада чуло да ће комисије у перспективи провјеравати имовину политичара РС у Црној Гори и обрнуто, односно да ће непријављивање такве имовине бити законски кажњиво, ништа се није десило. А имовина се и даље умножава.

Меморандум о сарадњи је потписан, а сарадња би требало да подразумјева и то колико функционера у Републици Српској посједује имовину у земљама региона, ко су они и да ли су је уредно пријавили. Добили смо одговор само на прво питање, али је и он сам по себи запањујући. 

Према подацима којима располаже Комисија за спријечавање сукоба интереса РС, 1.000 функционера из РС посједује имовину у земљама региона и та информација до сада није била позната. Један начелник из наше околине има 3-4 стана у Србији, рекла је предсједник комисије, Обренка Слијепчевић, не желећи да именује поменутог.


Предсједник истоимене комисије у Црној Гори, Слободан Лековић, подржава то да се провјери шта функционери из Републике Српске посједују у Црној Гори и обрнуто, те да ли су то пријавили, јер је таква препорука Европске комисије. Кад смо тражили имена, бар нека, ту је настао прекид у комуникацији, јер Лековић сматра да није посао комисија да барата именима. 

Ако нешто допре до контролних органа, онда се и може поступати, констатује Слијепчевићева, која и сама признаје да је сукоб интереса у Републици Српској природно стање, јер је само на посљењем засједању комисије, у једном дану, констатовано 6 случајева сукоба интереса.


Већа утопија од пријављивања имовине у региону биће  пријављивање банковних рачуна, јер је приједлог да се у закон угради одредба по којој функционери у изјави о имовинском стању дозвољавају и провјеру његовог рачуна.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Никола

25.06.2014 13:05

Тески лопови! Испитати имовину и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милионери-политичари

25.06.2014 13:27

Само кућа + викендица или стан + викендица све друго одузети. Не можеш имат фирму, учествоват са фирмом на тендеру, примат плату у општини и ти расписат тендер општински на ком ти добијеш посао и тврдити да је легално. То треба сваки град да спроведе као законски кажњиво и сукоб интереса и нећете имати лопове, овако се само множе, а избори су постали фабрика за рађање и стварање нових лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вљако

25.06.2014 15:46

У БЕЦУ, АУСТРИЈИ НЕ ТРЕБА НИКАКАВ МЕМОРАНДУМ, МЕДИЈИ И ОРГАНИ ИЗ СРПСКЕ МОГУ ДОБИТИ ПОПИС ИМОВИНЕ ВЛАСНИКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ РПСКЕ БЕЗ ИКАКВЕ ПРОЦЕДУРЕ. ЦАК СЕ ИМОВИНА СТРАНИХ ДРЗАВЉАНА СЕ ВОДИ ПОСЕБНО. ТО ЈЕ ЗБОГ НАКНАДНИХ ПРОЦЕДУРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

25.06.2014 15:50

ОВАЈ НАЧЕЛНИК ШТО ИМА ТРИ - ЧЕТИРИ СТАНА У СРБИЈИ, У ИГАЛУ, СТАН КУЧУ У БУДВИ, СТАН У БЕЧУ СТАН, У ГРАЦУ СТАН, У СЛОВЕНИЈИ, ТАМО ИМА И ФИРМУ ДЕСЕТАК СТАНОВА У БАЊАЛУЦИ И ПОЛА ПРИЈЕДОРА. ВЈЕРОВАТНО НАРОД ЗНА И ВИШЕ, ОВО СЕ МОРА ЗАУСТАВИТИ МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ... ТО ЈЕ Марко Павић ЗВАНИ МАРКО ПОЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1988

25.06.2014 19:13

Чисто сумњам да је ово истина , ја вам само из касабе Зворника могу именом и презименом написати 100 политичарчића који имају имовину у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

багер

26.06.2014 04:38

Имовина – куце, станови, викендице и земљисте у другим дрзавама је само мали дио онога сто се види . МНОГО ВЕЦА ИМОВИНА ЈЕ СКРИВЕНА У ТАЈНИМ СЕФОВИМА - У ГОТОВИНИ И ЗЛАТУ. Нису они толико наивни да цекају неспремни. Некретнине се воде на синовима, кцерима, бабама, дедама. Многе фирме су њихово власниство а воде се као власниство других људи које ми зовемо ТАЈКУНИМА И ЗАТО ИМ СЕ ОПРАСТА НЕПЛАЦАЊЕ ПОРЕЗА. ТО МНОГИ ЗНАЈУ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ АЛИ ЈЕ ТЕСКО ДОКАЗАТИ И ЗАТО СУТЕ. Само је сиротиња солидарна а наси политицари нас хране МРЗЊОМ јер само тако су добијали изборе остајали на власти и радили оно сто најбоље - знају да ПЉАКАЈУ СВОЈ НАРОД. ЈАВНО СЕ КАО СВАДЈАЈУ А ПРИВАТНО ДИЈЕЛЕ ПЛИЈЕН. Ја њима висе неверујем нити верујем у бољу будуцност. САМО ВЈЕРУЈЕМ ДА НАРОД НЕЦЕ П О Н О В О НАСЈЕСТИ НА ЊИХОВЕ ПОДВАЛЕ. Мрзња је стање које гарантује пропаст. Поплаве су само опомена .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непоткупљиви

26.06.2014 07:13

Није у питању Ђурђа и М,него неки јадник који има велики комплекс Марка Павића,а рекло би се и зависти(јер њему и његовим члановима не могу се приписати похлепа и лоповлук).Можда је зато"Лаки мало нервозан",јер Павић ће се одлучујуће,питати послије октобра и санкционисати ове народне "крвопије".За твоју информацију,јадниче,Марко сваке године љетује у хотелу у Црној Гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

26.06.2014 08:25

Само у мафијаској дрзави постоје овако накарадни закони о порјеклу имовине,сукобу интереса и антикоруптивни закони гдје дрзава није у стању доказати ни да је вода мокра.У правним дрзавама оптузени је обавезан доказати порјекло своје имовине пред поротом

ОДГОВОРИТЕ