1000 funkcionera sa imovinom u regionu

Komisija za spriječavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske potpisala je Memorandum o saradnji sa istoimenom crnogorskom komisijom, najavljen  još prije osam mjeseci. 

Republika Srpska 25.06.2014 | 14:53
1000 funkcionera sa imovinom u regionu

Iako se tada čulo da će komisije u perspektivi provjeravati imovinu političara RS u Crnoj Gori i obrnuto, odnosno da će neprijavljivanje takve imovine biti zakonski kažnjivo, ništa se nije desilo. A imovina se i dalje umnožava.

Memorandum o saradnji je potpisan, a saradnja bi trebalo da podrazumjeva i to koliko funkcionera u Republici Srpskoj posjeduje imovinu u zemljama regiona, ko su oni i da li su je uredno prijavili. Dobili smo odgovor samo na prvo pitanje, ali je i on sam po sebi zapanjujući. 

Prema podacima kojima raspolaže Komisija za spriječavanje sukoba interesa RS, 1.000 funkcionera iz RS posjeduje imovinu u zemljama regiona i ta informacija do sada nije bila poznata. Jedan načelnik iz naše okoline ima 3-4 stana u Srbiji, rekla je predsjednik komisije, Obrenka Slijepčević, ne želeći da imenuje pomenutog.


Predsjednik istoimene komisije u Crnoj Gori, Slobodan Leković, podržava to da se provjeri šta funkcioneri iz Republike Srpske posjeduju u Crnoj Gori i obrnuto, te da li su to prijavili, jer je takva preporuka Evropske komisije. Kad smo tražili imena, bar neka, tu je nastao prekid u komunikaciji, jer Leković smatra da nije posao komisija da barata imenima. 

Ako nešto dopre do kontrolnih organa, onda se i može postupati, konstatuje Slijepčevićeva, koja i sama priznaje da je sukob interesa u Republici Srpskoj prirodno stanje, jer je samo na posljenjem zasjedanju komisije, u jednom danu, konstatovano 6 slučajeva sukoba interesa.


Veća utopija od prijavljivanja imovine u regionu biće  prijavljivanje bankovnih računa, jer je prijedlog da se u zakon ugradi odredba po kojoj funkcioneri u izjavi o imovinskom stanju dozvoljavaju i provjeru njegovog računa.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nikola

25.06.2014 13:05

Teski lopovi! Ispitati imovinu i to je to!

ODGOVORITE
Name

milioneri-političari

25.06.2014 13:27

Samo kuća + vikendica ili stan + vikendica sve drugo oduzeti. Ne možeš imat firmu, učestvovat sa firmom na tenderu, primat platu u opštini i ti raspisat tender opštinski na kom ti dobiješ posao i tvrditi da je legalno. To treba svaki grad da sprovede kao zakonski kažnjivo i sukob interesa i nećete imati lopove, ovako se samo množe, a izbori su postali fabrika za rađanje i stvaranje novih lopova.

ODGOVORITE
Name

vljako

25.06.2014 15:46

U BECU, AUSTRIJI NE TREBA NIKAKAV MEMORANDUM, MEDIJI I ORGANI IZ SRPSKE MOGU DOBITI POPIS IMOVINE VLASNIKA IZ REPUBLIKE RPSKE BEZ IKAKVE PROCEDURE. CAK SE IMOVINA STRANIH DRZAVLJANA SE VODI POSEBNO. TO JE ZBOG NAKNADNIH PROCEDURA.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

25.06.2014 15:50

OVAJ NAČELNIK ŠTO IMA TRI - ČETIRI STANA U SRBIJI, U IGALU, STAN KUČU U BUDVI, STAN U BEČU STAN, U GRACU STAN, U SLOVENIJI, TAMO IMA I FIRMU DESETAK STANOVA U BANJALUCI I POLA PRIJEDORA. VJEROVATNO NAROD ZNA I VIŠE, OVO SE MORA ZAUSTAVITI MILOM ILI SILOM... TO JE Marko Pavić ZVANI MARKO POLO.

ODGOVORITE
Name

1988

25.06.2014 19:13

Čisto sumnjam da je ovo istina , ja vam samo iz kasabe Zvornika mogu imenom i prezimenom napisati 100 političarčića koji imaju imovinu u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

bager

26.06.2014 04:38

Imovina – kuce, stanovi, vikendice i zemljiste u drugim drzavama je samo mali dio onoga sto se vidi . MNOGO VECA IMOVINA JE SKRIVENA U TAJNIM SEFOVIMA - U GOTOVINI I ZLATU. Nisu oni toliko naivni da cekaju nespremni. Nekretnine se vode na sinovima, kcerima, babama, dedama. Mnoge firme su njihovo vlasnistvo a vode se kao vlasnistvo drugih ljudi koje mi zovemo TAJKUNIMA I ZATO IM SE OPRASTA NEPLACANJE POREZA. TO MNOGI ZNAJU U PORESKOJ UPRAVI ALI JE TESKO DOKAZATI I ZATO SUTE. Samo je sirotinja solidarna a nasi politicari nas hrane MRZNJOM jer samo tako su dobijali izbore ostajali na vlasti i radili ono sto najbolje - znaju da PLJAKAJU SVOJ NAROD. JAVNO SE KAO SVADJAJU A PRIVATNO DIJELE PLIJEN. Ja njima vise neverujem niti verujem u bolju buducnost. SAMO VJERUJEM DA NAROD NECE P O N O V O NASJESTI NA NJIHOVE PODVALE. Mrznja je stanje koje garantuje propast. Poplave su samo opomena .

ODGOVORITE
Name

Nepotkupljivi

26.06.2014 07:13

Nije u pitanju Đurđa i M,nego neki jadnik koji ima veliki kompleks Marka Pavića,a reklo bi se i zavisti(jer njemu i njegovim članovima ne mogu se pripisati pohlepa i lopovluk).Možda je zato"Laki malo nervozan",jer Pavić će se odlučujuće,pitati poslije oktobra i sankcionisati ove narodne "krvopije".Za tvoju informaciju,jadniče,Marko svake godine ljetuje u hotelu u Crnoj Gori.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

26.06.2014 08:25

Samo u mafijaskoj drzavi postoje ovako nakaradni zakoni o porjeklu imovine,sukobu interesa i antikoruptivni zakoni gdje drzava nije u stanju dokazati ni da je voda mokra.U pravnim drzavama optuzeni je obavezan dokazati porjeklo svoje imovine pred porotom

ODGOVORITE