Обиљежавање 22 године од страдања Срба

У Братунцу ће 5. јула бити организована централна манифестација обиљежавања 22 године од српског страдања у Подрињу на Петровдан 1992. године, закључено је данас на састанку Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја

Република Српска 25.06.2014 | 14:37
Обиљежавање 22 године од страдања Срба

Предсједник Пододбора Велимир Дуњић рекао је да ће програм почети у 10.00 часова на братуначком градском гробљу, гдје ће бити служен парастос погинулима и положено цвијеће код спомен крста.

Парастос за 69 погинулих Срба на Петровдан 1992. године у селима Залазје и Сасе код Сребренице и Биљача и Загони код Братунца служиће епископ зворничко-тузлански Хризостом.

У порти братуначке цркве Успења Пресвете Богородице у 11.00 часова почеће духовни програм, док је обраћање званичника, међу којима и предсједника Републике Српске Милорада Додика, предвиђено за 11.20 часова.

Ово ће бити прилика да се ода пошта и прислуже свијеће за покој душа свих 3.267 погинулих српских бораца и цивила из регије Бирач у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Очекује се да ће овогодишњем обиљежавању годишњице српског страдања присуствовати велики број грађана средњег Подриња са обје стране Дрине, те већи број амбасадора и представника међународне
заједнице.

Настављајући етничко чишћење на подручју братуначке и сребреничке општине, муслиманске јединице из Сребренице напале су на Петровдан 1992.године братуначко село Загони ради заваравања српских снага, док су тежиште напада усмјериле на село Залазје, гдје су вођене жестоке борбе.

На Петровдан је погинуло 69 српских бораца и цивила, а 20 је заробљено, од којих 10 још није пронађено.

За овај злочин, као ни за све остале злочине почињене од 1992. до 1995. године над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Копач

27.06.2014 09:29

Појела земља па хајде Коме је рат добро донио само политичарима да цистије кажем мафијозама а сто је народ изгинуо И изгубијо дијецу И тако даље сад гледају пуну кућу гладних уста и опет да пожеле то данас било би Народ треба да буде слложан

ОДГОВОРИТЕ