Obilježavanje 22 godine od stradanja Srba

U Bratuncu će 5. jula biti organizovana centralna manifestacija obilježavanja 22 godine od srpskog stradanja u Podrinju na Petrovdan 1992. godine, zaključeno je danas na sastanku Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja

Republika Srpska 25.06.2014 | 14:37
Obilježavanje 22 godine od stradanja Srba

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je da će program početi u 10.00 časova na bratunačkom gradskom groblju, gdje će biti služen parastos poginulima i položeno cvijeće kod spomen krsta.

Parastos za 69 poginulih Srba na Petrovdan 1992. godine u selima Zalazje i Sase kod Srebrenice i Biljača i Zagoni kod Bratunca služiće episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

U porti bratunačke crkve Uspenja Presvete Bogorodice u 11.00 časova počeće duhovni program, dok je obraćanje zvaničnika, među kojima i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predviđeno za 11.20 časova.

Ovo će biti prilika da se oda pošta i prisluže svijeće za pokoj duša svih 3.267 poginulih srpskih boraca i civila iz regije Birač u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Očekuje se da će ovogodišnjem obilježavanju godišnjice srpskog stradanja prisustvovati veliki broj građana srednjeg Podrinja sa obje strane Drine, te veći broj ambasadora i predstavnika međunarodne
zajednice.

Nastavljajući etničko čišćenje na području bratunačke i srebreničke opštine, muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su na Petrovdan 1992.godine bratunačko selo Zagoni radi zavaravanja srpskih snaga, dok su težište napada usmjerile na selo Zalazje, gdje su vođene žestoke borbe.

Na Petrovdan je poginulo 69 srpskih boraca i civila, a 20 je zarobljeno, od kojih 10 još nije pronađeno.

Za ovaj zločin, kao ni za sve ostale zločine počinjene od 1992. do 1995. godine nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kopač

27.06.2014 09:29

Pojela zemlja pa hajde Kome je rat dobro donio samo političarima da cistije kažem mafijozama a sto je narod izginuo I izgubijo dijecu I tako dalje sad gledaju punu kuću gladnih usta i opet da požele to danas bilo bi Narod treba da bude slložan

ODGOVORITE