Нема повреде националног интереса Бошњака

Законом о држављанству Републике Српске није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа, јер његовим нормама није доводено у питање ниједно право из оквира права од виталног националног интереса која гарантује Устав Српске, одлучило је данас Вијеће за заштиту виталног интереса при Уставном суду Српске.

Република Српска 25.06.2014 | 13:03
Нема повреде националног интереса Бошњака

Вијеће је утврдило да се ниједном одредбом Закона не даје предност неком конститутивном народу у односу на остале народе и грађане, нити се праве разлике међу њима, јер се овај закон у цјелини једнако односи на све у Републици Српској.

Уставни суд саопштио је да је Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске у свом захтјеву навео да се повреда виталног интереса овога народа у вези са Законом о држављанству огледа у
томе што се оспорени закон "не ослања" на Закон о држављанству БиХ и што не предвиђа поједина рјешења у вези са питањем одузимања држављанства на начин како делегати овог клуба сматрају да би та рјешења требало да буду нормирана.

Повреду виталног националног интереса Клуб делегата бошњачког народа види и у томе што оспорени закон, наводно, није у сагласности са одредбама Устава Српске, Устава БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и слобода.

"Подносилац захтјева сматра да се лица са пребивалиштем у Брчко дистрикту условљавају да одабир или промјену држављанства Републике Српске могу остварити само једном на основу пребивалишта у Брчко дистрикту, чиме се она ограничавају у својим правима и слободама", наводи се у саопштењу.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxл

25.06.2014 11:10

Законом о држављанству Републике Српске није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа, јер његовим нормама није доводено у питање ниједно право из оквира права од виталног националног интереса која гарантује Устав Српске, одлучило је данас Вијеће за заштиту виталног интереса при Уставном суду Српске. Требала да би да буде тачка?! Али неће бити, јер код нас нема тачке, већ само зарез?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рсбл

25.06.2014 11:23

Е сад се иде на ниво БиХ и ту јевец друга прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ентитет

25.06.2014 11:28

Закон о "ентитетском дрзављанству РС-а" , а не о "дрзављанству РС-а"јер РС није дрзава вец само "ентитет"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

25.06.2014 12:13

Када ћемо увести држављанство по општинама? Ал' се правимо луди, тражимо себи посла у администрацији. Ето од држављанина МЗ Бајићи, и држављанина ентитета РС и држављанина БиХ. Сад имам тројно држављанство и осјећам се савршено. Него каће плата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аркона

25.06.2014 17:01

Пошто РС има скоро све елементе државе треба се одбацити уставни дуд БиХ а уколико је немогуће учинити све да се обесмисли БиХ још бише, јер управо исламски Срби настоје да укину све повољности и посебности православних Срба.

ОДГОВОРИТЕ