Nema povrede nacionalnog interesa Bošnjaka

Zakonom o državljanstvu Republike Srpske nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer njegovim normama nije dovodeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav Srpske, odlučilo je danas Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Srpske.

Republika Srpska 25.06.2014 | 13:03
Nema povrede nacionalnog interesa Bošnjaka

Vijeće je utvrdilo da se nijednom odredbom Zakona ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu u odnosu na ostale narode i građane, niti se prave razlike među njima, jer se ovaj zakon u cjelini jednako odnosi na sve u Republici Srpskoj.

Ustavni sud saopštio je da je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske u svom zahtjevu naveo da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda u vezi sa Zakonom o državljanstvu ogleda u
tome što se osporeni zakon "ne oslanja" na Zakon o državljanstvu BiH i što ne predviđa pojedina rješenja u vezi sa pitanjem oduzimanja državljanstva na način kako delegati ovog kluba smatraju da bi ta rješenja trebalo da budu normirana.

Povredu vitalnog nacionalnog interesa Klub delegata bošnjačkog naroda vidi i u tome što osporeni zakon, navodno, nije u saglasnosti sa odredbama Ustava Srpske, Ustava BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

"Podnosilac zahtjeva smatra da se lica sa prebivalištem u Brčko distriktu uslovljavaju da odabir ili promjenu državljanstva Republike Srpske mogu ostvariti samo jednom na osnovu prebivališta u Brčko distriktu, čime se ona ograničavaju u svojim pravima i slobodama", navodi se u saopštenju.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xxl

25.06.2014 11:10

Zakonom o državljanstvu Republike Srpske nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer njegovim normama nije dovodeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav Srpske, odlučilo je danas Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Srpske. Trebala da bi da bude tačka?! Ali neće biti, jer kod nas nema tačke, već samo zarez?!

ODGOVORITE
Name

rsbl

25.06.2014 11:23

E sad se ide na nivo BiH i tu jevec druga prica

ODGOVORITE
Name

entitet

25.06.2014 11:28

Zakon o "entitetskom drzavljanstvu RS-a" , a ne o "drzavljanstvu RS-a"jer RS nije drzava vec samo "entitet"

ODGOVORITE
Name

Max

25.06.2014 12:13

Kada ćemo uvesti državljanstvo po opštinama? Al' se pravimo ludi, tražimo sebi posla u administraciji. Eto od državljanina MZ Bajići, i državljanina entiteta RS i državljanina BiH. Sad imam trojno državljanstvo i osjećam se savršeno. Nego kaće plata?

ODGOVORITE
Name

Аркона

25.06.2014 17:01

Пошто РС има скоро све елементе државе треба се одбацити уставни дуд БиХ а уколико је немогуће учинити све да се обесмисли БиХ још бише, јер управо исламски Срби настоје да укину све повољности и посебности православних Срба.

ODGOVORITE