Очекује да БиХ неће доспјети на "црну листу"

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић нада се да БиХ неће доспјети на "црну листу" Манивал комитета Савјета Европе.

Босна и Херцеговина 25.06.2014 | 12:46
Очекује да БиХ неће доспјети на "црну листу"

Шпирић је подсјетио да је Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности усвојен, али да су измјене Кривичног закона још у Парламентарној скупштини, од које очекује да ће бити "на нивоу задатка".

"Законе треба усвојити, али то не значи да су закони идеални. Тек по усвајању закона Одбор експерата Савјета Европе за борбу против прања новца и финансирања терористичких активности /Манивал/ ће вршити еваулацију закона", истакао је Шпирић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је изразио чуђење зашто у БиХ долази до "толиког исцрпљивања како би се дошло до нацрта закона који ће тек касније бити оцјењиван".

Шпирић сматра да у БиХ постоји неспремност за разговор, јер када је ријеч о Закону о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности било је потребно само мало више разумијевања да се схвати да је све у складу са захтјевима Манивала.

"Надам се да ће сви учинити шта је до њих да БиХ не дође на `црну листу`. Не могу то ни да замислим јер би то значило велике посљедице за све у БиХ. Све би финансијске трансакције дуго трајале, беспотребно би биле провјераване и све оно што је свуда нормално овдје би било у застоју. То би створило негативну слику о БиХ", констатовао је Шпирић.

Он је додао да је са своје стране учинио све како БиХ због неусвајања закона не би трпила санкције које се тичу финансијских трансакција.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

25.06.2014 11:09

Ништа ме не чуди и "родни лист" јој је "на црном папиру"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУКС

25.06.2014 11:09

Шпирић у Бања Луци познатији као Спиридон је управо један од заслужних ако Босна и Херцеговина доспије на црну листу.Он се као брине о борби против тероризма а један је од главних људи који је тражио од Чаушевића да постави овог Цвјетиновића што је ухапшен на граници приликом покушаја бјекства

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

25.06.2014 11:57

Нама је црно свакако теби се спрема јос црње СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.

25.06.2014 12:55

Спиридон је близу ФОЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ