Očekuje da BiH neće dospjeti na "crnu listu"

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić nada se da BiH neće dospjeti na "crnu listu" Manival komiteta Savjeta Evrope.

Bosna i Hercegovina 25.06.2014 | 12:46
Očekuje da BiH neće dospjeti na "crnu listu"

Špirić je podsjetio da je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usvojen, ali da su izmjene Krivičnog zakona još u Parlamentarnoj skupštini, od koje očekuje da će biti "na nivou zadatka".

"Zakone treba usvojiti, ali to ne znači da su zakoni idealni. Tek po usvajanju zakona Odbor eksperata Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ će vršiti evaulaciju zakona", istakao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je izrazio čuđenje zašto u BiH dolazi do "tolikog iscrpljivanja kako bi se došlo do nacrta zakona koji će tek kasnije biti ocjenjivan".

Špirić smatra da u BiH postoji nespremnost za razgovor, jer kada je riječ o Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti bilo je potrebno samo malo više razumijevanja da se shvati da je sve u skladu sa zahtjevima Manivala.

"Nadam se da će svi učiniti šta je do njih da BiH ne dođe na `crnu listu`. Ne mogu to ni da zamislim jer bi to značilo velike posljedice za sve u BiH. Sve bi finansijske transakcije dugo trajale, bespotrebno bi bile provjeravane i sve ono što je svuda normalno ovdje bi bilo u zastoju. To bi stvorilo negativnu sliku o BiH", konstatovao je Špirić.

On je dodao da je sa svoje strane učinio sve kako BiH zbog neusvajanja zakona ne bi trpila sankcije koje se tiču finansijskih transakcija.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxl

25.06.2014 13:09

Ništa me ne čudi i "rodni list" joj je "na crnom papiru"!

ODGOVORITE
Name

DUKS

25.06.2014 13:09

Špirić u Banja Luci poznatiji kao Spiridon je upravo jedan od zaslužnih ako Bosna i Hercegovina dospije na crnu listu.On se kao brine o borbi protiv terorizma a jedan je od glavnih ljudi koji je tražio od Čauševića da postavi ovog Cvjetinovića što je uhapšen na granici prilikom pokušaja bjekstva

ODGOVORITE
Name

xxl

25.06.2014 13:57

Nama je crno svakako tebi se sprema jos crnje SRETNO.

ODGOVORITE
Name

S.

25.06.2014 14:55

Spiridon je blizu FOCE.

ODGOVORITE