У Славјанску девет мртвих

Портпарол украјинске војске Владислав Селезњов рекао је да су проруски активисти оборили хеликоптер владиних снага код Славјанска, на истоку земље, јавља Ројтерс и додаје да се према његовим речима, страхује да је свих девет особа у хеликоптеру погинуло.

Свијет 25.06.2014 | 08:07
У Славјанску девет мртвих

 

У летелици је било шест војника и три члана посаде, додао је Селезњов.

Како је речено листу Украјинска правда, хеликоптер "Ми-8" оборен је приликом полетања са планине Карачун изнад Славјанска, где је стратешки положај артиљерије владиних снага.

Припадници проруских снага, под чијом се контролом Славјанск налази од априла, 30. маја су оборили један украјински војни хеликоптер, када је погинуло 14 војника, међу којима један генерал.

У међувремену, украјински председник Петро Порошенко није искључио могућност превременог прекидања режима примирја јер га, како тврди, проруске снаге непрестано крше, дајући наређење челницима снага безбедности да "без икаквог колебања узвраћају ватру".

"'Екстремисти' су 24. јуна, упркос сопственом обећању да ће се придржавати режима прекида ватре дати на (јучерашњем) састанку у Доњецку са представницима тростране контакт-групе, оборили хеликоптер Оружаних снага Украјине и изазвали смрт девет људи", наведено је у саопштењу Порошенкове прес службе.

Как се истиче, од тренутка проглашења мировног плана, "терористи" су 35 пута отварали ватру на украјинске војнике.

Како је пренео Укринформ, Порошенко је руководиоцима безбедносних структура наредио да без двоумљења отварају ватру када се на њих пуца.

Истовремено, Порошенко је изразио наду да ће сутра имати конференцијску телефонску везу са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Франсоа Оландом и руским председником Владимиром Путином.

Порошенко очекује, наводи украјинска државна агенција, да ће последита тог разговора бити практични кораци Русије ради "разоружања и опозивања плаћеника са теритроије Украјине, као и увођење поузданог режима безбедности на граници".

С друге стране, премијер самопроглашене "Доњецке Народне Републике" (ДНР) на истоку Украјине Александар Бородај изјавио је да Кијев није прекинуо ватру, без обзира на проглашено примирје до 27. јуна.

"Данас је, под знацима навода, био нормалан ратни дан. Артиљеријом је гађан Славјанск, као и рејон града Сњежноје (у Доњецкој области). А сада недавно почеле су борбе у предграђивама Доњецка код аеродрома са употребом оклопне технике и артиљерије, пуца се из минобацача", рекао је Бородај на конференцији за новинаре а преноси Итар-Тас с.

Премијер ДНР је назвао бесмисленим изјаве Кијева о прекиду ватре.

"Не остаје нам ништа друго него да наставимо да ратујемо", додао је Бородај.

Како је раније пренела руска агенција, Бородај је саопштио да је на седници Врховног совјета ДНР усвојен уставни акт о конфедералном уједињењу ДНР и суседне самопроглашене "Луганске Народне Републике" у "Савез Народних Република".

Раније данас, руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да сви лидери Украјине - садашњи и бивши - сносе највећу одговорност за немиле догађаје у тој земљи и збивања упоредио са распадом источног блока и потоњим дешавањима у некадашњој Југославији.

"Ја не говорим сада о конкретним људима, већ се то односи на све лидере украјинске државе. Како бивше тако и садашње, који су одговорни за оно што се дешава. И велики део одговорности је на онима који су подстицали напетости у Кијеву и допринели државном удару на почетку ове године", рекао је Медведев на састанку са представницима владајуће Јединствене Русије.

Медведев је приметио да је збацивање бившег председника Виктора Јануковича било нелегално, уз сва драматична дешавања која су га пратила, а да су "ствари могле да буду другачије и да испадну добро", преноси Итартас.

"У сваком случају, нормални председнички и парламентарни избори могли су да буду одржани. Све је било наметнуто, заправо наметнуто употребом врло специфичне технологије", приметио је Медведев.

Руски премијер тврди да Русија жели да види свог суседа као сређену државу која се враћа на уставни пут.

Владимир Путин затражио је од Горњег дома Руске думе да поништи резолуцију која му даје право да употреби руске оружане снаге у Украјини ради заштите руског становништва које тамо живи, рекао је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

"Шеф државе поднео је предлог Савету федерације да се резолуција... о употреби руских оружаних снага на територији Украјине повуче", рекао је Песков, а пренео Итартас.
Петро Порошенко је поздравио одлуку Русије и оценио да је то "први практичан корак" Кремља ка решавању кризе на немирном истоку Украјине.

Коментари / 0

Оставите коментар