U Slavjansku devet mrtvih

Portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov rekao je da su proruski aktivisti oborili helikopter vladinih snaga kod Slavjanska, na istoku zemlje, javlja Rojters i dodaje da se prema njegovim rečima, strahuje da je svih devet osoba u helikopteru poginulo.

Svijet 25.06.2014 | 08:07
U Slavjansku devet mrtvih

 

U letelici je bilo šest vojnika i tri člana posade, dodao je Seleznjov.

Kako je rečeno listu Ukrajinska pravda, helikopter "Mi-8" oboren je prilikom poletanja sa planine Karačun iznad Slavjanska, gde je strateški položaj artiljerije vladinih snaga.

Pripadnici proruskih snaga, pod čijom se kontrolom Slavjansk nalazi od aprila, 30. maja su oborili jedan ukrajinski vojni helikopter, kada je poginulo 14 vojnika, među kojima jedan general.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Petro Porošenko nije isključio mogućnost prevremenog prekidanja režima primirja jer ga, kako tvrdi, proruske snage neprestano krše, dajući naređenje čelnicima snaga bezbednosti da "bez ikakvog kolebanja uzvraćaju vatru".

"'Ekstremisti' su 24. juna, uprkos sopstvenom obećanju da će se pridržavati režima prekida vatre dati na (jučerašnjem) sastanku u Donjecku sa predstavnicima trostrane kontakt-grupe, oborili helikopter Oružanih snaga Ukrajine i izazvali smrt devet ljudi", navedeno je u saopštenju Porošenkove pres službe.

Kak se ističe, od trenutka proglašenja mirovnog plana, "teroristi" su 35 puta otvarali vatru na ukrajinske vojnike.

Kako je preneo Ukrinform, Porošenko je rukovodiocima bezbednosnih struktura naredio da bez dvoumljenja otvaraju vatru kada se na njih puca.

Istovremeno, Porošenko je izrazio nadu da će sutra imati konferencijsku telefonsku vezu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Porošenko očekuje, navodi ukrajinska državna agencija, da će posledita tog razgovora biti praktični koraci Rusije radi "razoružanja i opozivanja plaćenika sa teritroije Ukrajine, kao i uvođenje pouzdanog režima bezbednosti na granici".

S druge strane, premijer samoproglašene "Donjecke Narodne Republike" (DNR) na istoku Ukrajine Aleksandar Borodaj izjavio je da Kijev nije prekinuo vatru, bez obzira na proglašeno primirje do 27. juna.

"Danas je, pod znacima navoda, bio normalan ratni dan. Artiljerijom je gađan Slavjansk, kao i rejon grada Snježnoje (u Donjeckoj oblasti). A sada nedavno počele su borbe u predgrađivama Donjecka kod aerodroma sa upotrebom oklopne tehnike i artiljerije, puca se iz minobacača", rekao je Borodaj na konferenciji za novinare a prenosi Itar-Tas s.

Premijer DNR je nazvao besmislenim izjave Kijeva o prekidu vatre.

"Ne ostaje nam ništa drugo nego da nastavimo da ratujemo", dodao je Borodaj.

Kako je ranije prenela ruska agencija, Borodaj je saopštio da je na sednici Vrhovnog sovjeta DNR usvojen ustavni akt o konfederalnom ujedinjenju DNR i susedne samoproglašene "Luganske Narodne Republike" u "Savez Narodnih Republika".

Ranije danas, ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da svi lideri Ukrajine - sadašnji i bivši - snose najveću odgovornost za nemile događaje u toj zemlji i zbivanja uporedio sa raspadom istočnog bloka i potonjim dešavanjima u nekadašnjoj Jugoslaviji.

"Ja ne govorim sada o konkretnim ljudima, već se to odnosi na sve lidere ukrajinske države. Kako bivše tako i sadašnje, koji su odgovorni za ono što se dešava. I veliki deo odgovornosti je na onima koji su podsticali napetosti u Kijevu i doprineli državnom udaru na početku ove godine", rekao je Medvedev na sastanku sa predstavnicima vladajuće Jedinstvene Rusije.

Medvedev je primetio da je zbacivanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča bilo nelegalno, uz sva dramatična dešavanja koja su ga pratila, a da su "stvari mogle da budu drugačije i da ispadnu dobro", prenosi Itartas.

"U svakom slučaju, normalni predsednički i parlamentarni izbori mogli su da budu održani. Sve je bilo nametnuto, zapravo nametnuto upotrebom vrlo specifične tehnologije", primetio je Medvedev.

Ruski premijer tvrdi da Rusija želi da vidi svog suseda kao sređenu državu koja se vraća na ustavni put.

Vladimir Putin zatražio je od Gornjeg doma Ruske dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

"Šef države podneo je predlog Savetu federacije da se rezolucija... o upotrebi ruskih oružanih snaga na teritoriji Ukrajine povuče", rekao je Peskov, a preneo Itartas.
Petro Porošenko je pozdravio odluku Rusije i ocenio da je to "prvi praktičan korak" Kremlja ka rešavanju krize na nemirnom istoku Ukrajine.

Komentari / 0

Ostavite komentar