ОСЦЕ осудио напад на Кукића

Представница ОСЦЕ-а за слободу медија Дуња Мијатовић данас је осудила брутални физички напад на писца и колумнисту Славу Кукића, саопштено је из ОСЦЕ-а.

Босна и Херцеговина 24.06.2014 | 18:28
ОСЦЕ осудио напад на Кукића

Такође, поводом нових напада на слободу медија у Босни и Херцеговини, она захтијева брзу и темељиту истрагу.

“Још јуче сам подсјетила носиоце власти у Босни и Херцеговини на чињеницу да напади на новинаре не смију пролазити некажњено. Најновији напади јасно указују на чињеницу да се починиоци не устручавају од бруталних напада на оне с чијим се мишљењима не слажу,“ рекла је Дуња Мијатовић.

Професор Славо Кукић, угледни писац и колумнист, у Мостару је 23. јуна брутално нападнут палицом за бејзбол. Претрпио је повреде главе због којих је примљен на болничко лијечење.

„Овај чин представља напад на слободу изражавања те га је као таквог нужно третирати као приоритет како би починиоци и иницијатори могли одговарати. Власти су дужне радити на промовисању, заштити и очувању
плурализма, различитих мишљења и ставова у друштву“, изјавила је Мијатовић.

Она истиче да охрабрује што је истрага већ отворена, као и што су неке од водећих политичких странака у Босни и Херцеговини осудиле напад, али "након ријечи морају услиједити дјела како би се спријечило да напади на слободу медија у овој земљи прођу некажњено“, наглашава.

Након низа инцидената чија је мета било Вијеће за штампу БиХ, током викенда покушана је провала у просторије ове организације са сједиштем у Сарајеву.

Запосленима Вијећа за штампу и раније су упућиване пријетње, а wеб страница организације такође је била изложена нападима у неколико наврата.

„Потпуно функционално и независно Вијеће за штампу од пресудног је значаја за очување слободе и плурализма медија. Позивам носиоце власти да без одлагања истраже овај покушај провалне крађе као и све пријетње упућене запосленима и члановима Вијећа“, рекла је Дуња Мијатовић.

Представница ОСЦЕ-а за слободу медија прати развој ситуације у области медија у свих 57 држава чланица ОСЦЕ-а.

Она осигурава рана упозорења о кршењима слободе изражавања и слободе медија те промовише пуно поштивање обавеза према ОСЦЕ-у у области слободе медија, наведено је у саопштењу.

Коментари / 0

Оставите коментар