OSCE osudio napad na Kukića

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović danas je osudila brutalni fizički napad na pisca i kolumnistu Slavu Kukića, saopšteno je iz OSCE-a.

Bosna i Hercegovina 24.06.2014 | 18:28
OSCE osudio napad na Kukića

Takođe, povodom novih napada na slobodu medija u Bosni i Hercegovini, ona zahtijeva brzu i temeljitu istragu.

“Još juče sam podsjetila nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini na činjenicu da napadi na novinare ne smiju prolaziti nekažnjeno. Najnoviji napadi jasno ukazuju na činjenicu da se počinioci ne ustručavaju od brutalnih napada na one s čijim se mišljenjima ne slažu,“ rekla je Dunja Mijatović.

Profesor Slavo Kukić, ugledni pisac i kolumnist, u Mostaru je 23. juna brutalno napadnut palicom za bejzbol. Pretrpio je povrede glave zbog kojih je primljen na bolničko liječenje.

„Ovaj čin predstavlja napad na slobodu izražavanja te ga je kao takvog nužno tretirati kao prioritet kako bi počinioci i inicijatori mogli odgovarati. Vlasti su dužne raditi na promovisanju, zaštiti i očuvanju
pluralizma, različitih mišljenja i stavova u društvu“, izjavila je Mijatović.

Ona ističe da ohrabruje što je istraga već otvorena, kao i što su neke od vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini osudile napad, ali "nakon riječi moraju uslijediti djela kako bi se spriječilo da napadi na slobodu medija u ovoj zemlji prođu nekažnjeno“, naglašava.

Nakon niza incidenata čija je meta bilo Vijeće za štampu BiH, tokom vikenda pokušana je provala u prostorije ove organizacije sa sjedištem u Sarajevu.

Zaposlenima Vijeća za štampu i ranije su upućivane prijetnje, a web stranica organizacije takođe je bila izložena napadima u nekoliko navrata.

„Potpuno funkcionalno i nezavisno Vijeće za štampu od presudnog je značaja za očuvanje slobode i pluralizma medija. Pozivam nosioce vlasti da bez odlaganja istraže ovaj pokušaj provalne krađe kao i sve prijetnje upućene zaposlenima i članovima Vijeća“, rekla je Dunja Mijatović.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija prati razvoj situacije u oblasti medija u svih 57 država članica OSCE-a.

Ona osigurava rana upozorenja o kršenjima slobode izražavanja i slobode medija te promoviše puno poštivanje obaveza prema OSCE-u u oblasti slobode medija, navedeno je u saopštenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar