На даншњи дан - Пеле за историју

Многи су у историји фудбала постигли три гола на утакмици, али је Пеле остао упамћен као најмлађи играч коме је то успело на једном мечу Светског првенства. Прилично важном мечу.

Фудбал 24.06.2014 | 09:51
На даншњи дан - Пеле за историју

Тог 24. јуна 1958. Бразилце је у полуфиналу Мундијала одржаног у Шведској очекивао дуел са моћним Французима. "Триколоре" је предводио чувени Жист Фонтен, најбољи стрелац у историји светских првенстава који је баш на том постигао још увек непревазиђених 13 голова. Са друге стране, "кариоке" су се уздале у своје младо чудо.

Иако је Фонтен голом у 9. минуту полуфинала изједначио на 1:1, погоци Ваве и Дидија били су довољни да Бразилци оду на предах са минималном предношћу. На сцену је тада ступио Пеле.

Са три узастопна гола најбољи фудбалер света у 20. веку пресудио је "триколорима" а исторемено ушао у историји Мондијала као најмлађи стрелац три поготка на једном мечу шампионата планете. Тог 24. јуна 1958. Пеле је имао само 17 година и 244 дана.

Утакмица је завршена победом Бразила од 5:2, а истим резултатом у финалу је потом савладана и Шведска чиме су Бразилци по први пут постали прваци света.

Коментари / 0

Оставите коментар