Na danšnji dan - Pele za istoriju

Mnogi su u istoriji fudbala postigli tri gola na utakmici, ali je Pele ostao upamćen kao najmlađi igrač kome je to uspelo na jednom meču Svetskog prvenstva. Prilično važnom meču.

Fudbal 24.06.2014 | 09:51
Na danšnji dan - Pele za istoriju

Tog 24. juna 1958. Brazilce je u polufinalu Mundijala održanog u Švedskoj očekivao duel sa moćnim Francuzima. "Trikolore" je predvodio čuveni Žist Fonten, najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava koji je baš na tom postigao još uvek neprevaziđenih 13 golova. Sa druge strane, "karioke" su se uzdale u svoje mlado čudo.

Iako je Fonten golom u 9. minutu polufinala izjednačio na 1:1, pogoci Vave i Didija bili su dovoljni da Brazilci odu na predah sa minimalnom prednošću. Na scenu je tada stupio Pele.

Sa tri uzastopna gola najbolji fudbaler sveta u 20. veku presudio je "trikolorima" a istoremeno ušao u istoriji Mondijala kao najmlađi strelac tri pogotka na jednom meču šampionata planete. Tog 24. juna 1958. Pele je imao samo 17 godina i 244 dana.

Utakmica je završena pobedom Brazila od 5:2, a istim rezultatom u finalu je potom savladana i Švedska čime su Brazilci po prvi put postali prvaci sveta.

Komentari / 0

Ostavite komentar