Звезду чека "прљав посао"!

Непопуларне, али неопходне мере, које се не спроводе већ годину и по дана, најављене су други пут. Да ли ће бити снаге да се ово изгура до краја?

Фудбал 24.06.2014 | 09:47
Звезду чека "прљав посао"!

"На 'Маракани' опет песма стара...", гласи почетак једне од песама Делија, а управо тај стих одличан је за почетак извештаја са седнице Управног одбора ФК Црвена звезда, одржане у понедељак, 23. јуна 2014.

Додуше, не у позитивном смислу као што су поменути стихови који се певају када се победи "вечити ривал" Партизан.

Годину и по дана пошто је тадашња Радна група најавила реорганизацију клуба и систематизацију радних места, та тема је и даље актуелна и опет се о њој причало на седници Управног одбора. Једина новина је што се руководство црвено-белих овај пут састало у нешто другачијем саставу, у којем су најбитније промене одсуство Драгана Џајића и Миодрага Зечевића, а присуство Звездана Терзића.

Дакле, већина оних који су у зиму 2012. дошли да помогну ФК Црвена звезда да "стане на ноге", у јуну 2014. поново су међу собом одговарали на исто питање: како даље?

Управо то потврдио је потпредседник задужен за финансијска питања, Небојша Човић, када је после састанка изашао пред новинаре.

"Немам шта ново да вам кажем у односу на новембар 2012. и у међувремену", почео је Човић и потом поновио оно што је више пута речено, уз изузетак неиграња у Европи:

"Мора да се направи план како рационално искористити ових годину дана, јер тих годину дана Звезда неће бити у Европи. Мора да се минимазирају сви трошкови: и у администрацији, са бројем запослених који је 220, и у броју играча, који је преко 40, и у рационализацији уговора, јер не можете правити уговоре које не можете да обезбедите. Морамо да се 'опружимо' онолико колико можемо".

Потпредседник црвено-белих задужен за финансије признао је да је огроман дуг клуба већ требало да буде умањен током протеклих годину и по дана.

"То је све требало да буде подељено фактички у два колосека. Један колосек је како обезбедити дневни живот и текућу проблематику, а други је како се носити са огромним наслеђеним проблемима. Ми смо прошле године у јуну имали скидање дуга са 48,5 милиона евра на, условно, 36 милиона, али је у међувремену направљено још 11 милиона и сада је дуг 47 милиона".

Човић решење, а иста идеја помињана је, али не и реализована, годинама уназад, види у производњи играча.

"Неопходан је прави план и стављање у функцију нечега што се зове производња, а то је Звездина омладинска школа са могућношћу да разигравате играче и у неким другим клубовима. Ту је и још један модел, о којем смо исто причали, а то је прављење Звездиног тренажног центра. Са таквим приступом клуб може да у наредне три, четири до пет година, изађе на потпуно здраву основу и не само да финансира ФК, него и шире. То је сада изузетно тешко, са толиким дуговима и блокадама рачуна које стално 'висе'. Пуно је било репрограма који нису испоштовани... То је реална ситуација, нема ништа сакривено и прикривено".

Приоритет је, тренутно, добијање лиценце за такмичење у Јелен Суперлиги наредне сезоне.

"Сада ће се кренути са измиривањем обавеза које су кључне да би Звезда до 15. јула могла да добије лиценцу да игра домаће првенство", нагласио је Човић.

На питање може ли се на "Маракани" ускоро очекивати финансијска ињекција, потпредседник црвено-белих је одговорио:

"То је сад једно питање које тражи широку опсервацију. Има више могућности како направити финансијску конструкцију. Једно су спонзори, друго су банке, једно су некакви други потенцијали из трансфера играча, али сачекајте још мало да се све то сложи".

"Још мало" и "лагано" су можда и највећи разлог зашто је Црвена звезда дошла до тога да не добије лиценцу за играње у квалификацијама за Лигу шампиона и зашто ће, можда, остати без тима који је вратио шампионски пехар на "Маракану" после шест година. Међутим...

"Мислим да клуб треба лагано да уђе у тај унапред припремљени план реорганизације који је у складу са нашим законом и да на тај начин орочи одређено време у којем би се решавале старе обавезе. Ми морамо да почнемо да функционишемо паралелно, у смислу да вам текући живот не подиже ниво старих дугова", сматра Човић.

После скоро месец дана од завршетка сезоне, руководство Црвене звезде претходних дана је коначно обавило разговоре са играчима. Већином њих.

"Најзад су обављени разговори са скоро свим играчима. То је морало да се уради да не би играчи остали преварени, а друго, у оваквој ситуацији у којој је клуб, нормално је да се прича са њима како све то превазићи. То су, ипак, играчи који су освојили титулу после шест година", каже Човић.

О систематизацији и реорганизацији говорио је и потпредседник Славиша Кокеза, који је, попут в. д. генералног секретара Звездана Терзића изразио уверење да ће играчи који су тужили или намеравају да туже клуб, одустати од тога.

Потом је додао:

"Млади играчи као окосница тиме биће један вид опоравка Црвене звезде. На основу тога приходоваћемо и одређена финансијска средства. То ће бити један од праваца враћања дуга који имамо и стабилизације клуба".

Кокеза је причао и о смањењу плата:

"Уговори свих играча убудуће ће бити значајно мањи. Ако смо имали око четири милиона евра за играчки кадар на годишњем нивоу, сада ће то бити, у најгорој варијанти, дупло мање. Мислим да ће, ипак, бити трећина од тога... Исто тако, у наредном периоду биће направљена систематизација у клубу и што се тиче радне заједнице и фудбалера".

"Буџет Црвене звезде који је износио око 11 милиона евра у претходној сезони, са свим тим корекцијама које будемо урадили, не верујем да прећи седам милиона, а трудићемо се и да буде испод те цифре", најавио је Кокеза.

Управни одбор Црвене звезде у понедељак је, такође, по речима Звездана Терзића, једногласно гласао да Ненад Лалатовић на тренерском месту наследи Славишу Стојановића.

Коментари / 0

Оставите коментар