Zvezdu čeka "prljav posao"!

Nepopularne, ali neophodne mere, koje se ne sprovode već godinu i po dana, najavljene su drugi put. Da li će biti snage da se ovo izgura do kraja?

Fudbal 24.06.2014 | 09:47
Zvezdu čeka "prljav posao"!

"Na 'Marakani' opet pesma stara...", glasi početak jedne od pesama Delija, a upravo taj stih odličan je za početak izveštaja sa sednice Upravnog odbora FK Crvena zvezda, održane u ponedeljak, 23. juna 2014.

Doduše, ne u pozitivnom smislu kao što su pomenuti stihovi koji se pevaju kada se pobedi "večiti rival" Partizan.

Godinu i po dana pošto je tadašnja Radna grupa najavila reorganizaciju kluba i sistematizaciju radnih mesta, ta tema je i dalje aktuelna i opet se o njoj pričalo na sednici Upravnog odbora. Jedina novina je što se rukovodstvo crveno-belih ovaj put sastalo u nešto drugačijem sastavu, u kojem su najbitnije promene odsustvo Dragana Džajića i Miodraga Zečevića, a prisustvo Zvezdana Terzića.

Dakle, većina onih koji su u zimu 2012. došli da pomognu FK Crvena zvezda da "stane na noge", u junu 2014. ponovo su među sobom odgovarali na isto pitanje: kako dalje?

Upravo to potvrdio je potpredsednik zadužen za finansijska pitanja, Nebojša Čović, kada je posle sastanka izašao pred novinare.

"Nemam šta novo da vam kažem u odnosu na novembar 2012. i u međuvremenu", počeo je Čović i potom ponovio ono što je više puta rečeno, uz izuzetak neigranja u Evropi:

"Mora da se napravi plan kako racionalno iskoristiti ovih godinu dana, jer tih godinu dana Zvezda neće biti u Evropi. Mora da se minimaziraju svi troškovi: i u administraciji, sa brojem zaposlenih koji je 220, i u broju igrača, koji je preko 40, i u racionalizaciji ugovora, jer ne možete praviti ugovore koje ne možete da obezbedite. Moramo da se 'opružimo' onoliko koliko možemo".

Potpredsednik crveno-belih zadužen za finansije priznao je da je ogroman dug kluba već trebalo da bude umanjen tokom proteklih godinu i po dana.

"To je sve trebalo da bude podeljeno faktički u dva koloseka. Jedan kolosek je kako obezbediti dnevni život i tekuću problematiku, a drugi je kako se nositi sa ogromnim nasleđenim problemima. Mi smo prošle godine u junu imali skidanje duga sa 48,5 miliona evra na, uslovno, 36 miliona, ali je u međuvremenu napravljeno još 11 miliona i sada je dug 47 miliona".

Čović rešenje, a ista ideja pominjana je, ali ne i realizovana, godinama unazad, vidi u proizvodnji igrača.

"Neophodan je pravi plan i stavljanje u funkciju nečega što se zove proizvodnja, a to je Zvezdina omladinska škola sa mogućnošću da razigravate igrače i u nekim drugim klubovima. Tu je i još jedan model, o kojem smo isto pričali, a to je pravljenje Zvezdinog trenažnog centra. Sa takvim pristupom klub može da u naredne tri, četiri do pet godina, izađe na potpuno zdravu osnovu i ne samo da finansira FK, nego i šire. To je sada izuzetno teško, sa tolikim dugovima i blokadama računa koje stalno 'vise'. Puno je bilo reprograma koji nisu ispoštovani... To je realna situacija, nema ništa sakriveno i prikriveno".

Prioritet je, trenutno, dobijanje licence za takmičenje u Jelen Superligi naredne sezone.

"Sada će se krenuti sa izmirivanjem obaveza koje su ključne da bi Zvezda do 15. jula mogla da dobije licencu da igra domaće prvenstvo", naglasio je Čović.

Na pitanje može li se na "Marakani" uskoro očekivati finansijska injekcija, potpredsednik crveno-belih je odgovorio:

"To je sad jedno pitanje koje traži široku opservaciju. Ima više mogućnosti kako napraviti finansijsku konstrukciju. Jedno su sponzori, drugo su banke, jedno su nekakvi drugi potencijali iz transfera igrača, ali sačekajte još malo da se sve to složi".

"Još malo" i "lagano" su možda i najveći razlog zašto je Crvena zvezda došla do toga da ne dobije licencu za igranje u kvalifikacijama za Ligu šampiona i zašto će, možda, ostati bez tima koji je vratio šampionski pehar na "Marakanu" posle šest godina. Međutim...

"Mislim da klub treba lagano da uđe u taj unapred pripremljeni plan reorganizacije koji je u skladu sa našim zakonom i da na taj način oroči određeno vreme u kojem bi se rešavale stare obaveze. Mi moramo da počnemo da funkcionišemo paralelno, u smislu da vam tekući život ne podiže nivo starih dugova", smatra Čović.

Posle skoro mesec dana od završetka sezone, rukovodstvo Crvene zvezde prethodnih dana je konačno obavilo razgovore sa igračima. Većinom njih.

"Najzad su obavljeni razgovori sa skoro svim igračima. To je moralo da se uradi da ne bi igrači ostali prevareni, a drugo, u ovakvoj situaciji u kojoj je klub, normalno je da se priča sa njima kako sve to prevazići. To su, ipak, igrači koji su osvojili titulu posle šest godina", kaže Čović.

O sistematizaciji i reorganizaciji govorio je i potpredsednik Slaviša Kokeza, koji je, poput v. d. generalnog sekretara Zvezdana Terzića izrazio uverenje da će igrači koji su tužili ili nameravaju da tuže klub, odustati od toga.

Potom je dodao:

"Mladi igrači kao okosnica time biće jedan vid oporavka Crvene zvezde. Na osnovu toga prihodovaćemo i određena finansijska sredstva. To će biti jedan od pravaca vraćanja duga koji imamo i stabilizacije kluba".

Kokeza je pričao i o smanjenju plata:

"Ugovori svih igrača ubuduće će biti značajno manji. Ako smo imali oko četiri miliona evra za igrački kadar na godišnjem nivou, sada će to biti, u najgoroj varijanti, duplo manje. Mislim da će, ipak, biti trećina od toga... Isto tako, u narednom periodu biće napravljena sistematizacija u klubu i što se tiče radne zajednice i fudbalera".

"Budžet Crvene zvezde koji je iznosio oko 11 miliona evra u prethodnoj sezoni, sa svim tim korekcijama koje budemo uradili, ne verujem da preći sedam miliona, a trudićemo se i da bude ispod te cifre", najavio je Kokeza.

Upravni odbor Crvene zvezde u ponedeljak je, takođe, po rečima Zvezdana Terzića, jednoglasno glasao da Nenad Lalatović na trenerskom mestu nasledi Slavišu Stojanovića.

Komentari / 0

Ostavite komentar