Лалатовић хоће Звезду као Чиле!

"Хоћу да ми ударимо први, јер ако не удариш први, нећеш ни ударити... Биће обрнуто", каже нови тренер Црвене звезде Ненад Лалатовић.

Фудбал 23.06.2014 | 23:28
Лалатовић хоће Звезду као Чиле!

Црвена звезда изабрала је Ненада Лалатовића.

Међутим, осим имена и презимена, шта је добила таквим избором?

Нешто се може наслутити из онога како су ове сезоне играли Вождовац и Напредак, нешто ће се наслутити и из овог интервјуа, а први обриси моћи ће да се уоче када почну припреме и стигну прве утакмице... До тада, разговор о фудбалу није лош начин да се неко представи публици на прави начин.

Има тренера који не воле да мешају фудбал, тј. посао и емоције, али Лалатовић тај лускуз неће имати када у петак окупи екипу и поново обуче тренерку клуба у којем је...

"Провео сам 18 година у црвено-белим тренеркама и дресовима, од 7. до 25. сам сваки дан био на стадиону. Сада са супругом Ивом, кћерком Ином и синовима Марком и Вањом живим на 500 метара од стадиона и могу да кажем да се враћам у свој други дом. Можда физички нисам био присутан, али психички јесам био уз Звезду. Ту сам потрошио младост, а волео бих да ми ту прође и старост", каже Лалатовић у разговору за МОНДО.
Нешто попут Алекса Фергусона?

"Ех, па не бих одмах да 'упаднем' у поређење са таквим тренером, али искрен сам кад кажем да бих волео да и у старости будем уз Звезду, јер све што сам у животу стекао, све што сам зарадио и постигао, било је захваљујући Звезди и томе што сам играо на 'Маракани'", рекао је Лалатовић и спонтано прешао на наредну тему...

"То би, кад већ помињем, био и мој савет младим играчима. Они би требало да знају да у Европи не постоји бољи клуб за њих за сазревање. Дођи овде, играј, учи, схвати шта је притисак, ради на себи, па онда после две, три године иди преко и заради новац. Не кажем, треба паре зарађивати и у Звезди, али оно што тај клуб, највећи на Балкану и за мене један од највећих у Европи, може да пружи младом играчу... То нема цену".

И...

"И, зато они који буду долазили у клуб не би требало да траже ненормалне суме, већ да кажу шта су спремни да дају. Да ли су спремни да оставе срце и душу на терену, да узму титулу, да уђу у Лигу шампиона и да онда то наплате. То је прави пут".

Ту смо се и задржали, кратко. На младима. Лалатовић је без устезања открио коју двојицу искусних играча би волео да има у тиму, истакао је Николу Жигића и Алексндра Луковића, али о млађима, који су по његовом укусу, није желео да говори из пословних разлога. Ту причу смо слушали и раније и она заиста пије воду.

Чим се нечије име појави у медијима, догоде се две ствари - скочи му цена и укључи се и конкуренција.

Међутим, Лалатовић не крије нешто друго, да ће у тиму за сезону 2014/15, у којој неће бити Европе, бити места за четири, пет младих играча у стартној постави.

"Има добрих клинаца и у Звезди и у лиги. Списак сам дао, али нећемо откривати имена. Лично, бићу окренут према Омладинској школи, и због тога што ће клуб на тај начин моћи да пронађе пут из кризе, коју ова Управа није направила, али коју ће ти људи покушати да 'испеглају'. Такође, бићу окренут школи, јер сам је ја прошао, јер знам како сам тамо васпитан, да не кажем 'дресиран' и знам како сам после тога улазио у сваку утакмицу коју сам играо за први тим. То ми треба, такви ће играти", говори у даху бивши капитен клуба.

"Зато и осећам да сам спреман да се носим са огромним притиском, јер сам га већ једном имао на леђима, док сам играо. Тако ће бити и сада, увек на победу!"

Да ли ће реновирани тим такође моћи да се носи с том врстом притиска? Одмах, од старта...

"Сви бисмо морали да имамо разумевања, да ти момци који се буду окупили и остали, осете подршку Севера и комплетне публике на свакој утакмици, да им навијачи буду ветар у леђа. Ми ћемо, ко год буде играо за Звезду, дати све од себе да освојимо титулу одмах, али ако се то не дај Боже не догоди у првој сезони, то ће бити тим који ће бити направљен тако да увећа тржишну вредност десет пута за годину дана", каже Лалатовић.

"И не кажем то као алиби, већ као чињеницу, јер је то једини пут да клуб стане на здраве ноге, да буде стабилан. Онда ће све бити много лакше".

Како ће тај тим играти?

"Тражићу да ударе први! Ако не удариш први, удариће тебе, ато није добро... Хоћу да против свакога дају, не 100, већ 120 одсто својих могућности, јер сам као тренер Вождовца и Напретка схватио да Црвена звезда и Партизан нису дупло бољи од осталих, бољи су можда 10, 15 одсто. То значи да мораш свакога да доживиш као противника у квалификацијама за Лигу шампиона да би сваког викенда узео бодове", прича Лалатовић и враћа се на стил игре.

"Волео бих да будемо солидни, стабилни и чврсти позади, да бисмо могли да идемо 'горе' и са шест играча, да бисмо могли да притискамо све време. Тако ћемо и формирати тим, тако ћемо и тренирати. Ја сам такав, другачије не умем. Кажу можда да сам прегласан, да превише гестикулирам и у праву су, јер често морам бруфен да попијем после утакмице, али играће само они који ће бити спремни да и њих боли глава од умора, и физичког и психичког".

Актуелно је Светско првенство. Да будемо практични, у игри које репрезентације препознајете оно што бисте волели да видите од својих играча?

"Нађите утакмицу Шпанија - Чиле. Ето, то како је одиграо Чиле, тако ја видим Црвену звезду. С једне стране имате мајсторе фудбала, екипу која може све с лоптом, а с друге стране екипу која својим ставом, мотивом и пожртвовањем надокнађује сваки недостатак и чини да игра противника буде немогућа. Тај приступ ћу тражити од првог дана".

Кога бисте из актуелног тима волели да задржите?

"То што бих ја волео није изводљиво, јер Мрђа и Дауда иду. А верујем да би исто волео и господин Стојановић да је остао, да би исто волели и господа Рајевац и Крунић да су дошли на моје место. То је 32 гола. То ћемо морати негде да надокнадимо".


Како то мисли да надокнади, Лалатовић је рекао: "Николом Жигићем".

"Ту је Милијаш, ту је Мијаиловић, ту је Павићевић... Искусни су, знају да играју на резултат, били су носиоци игре. Волео бих да остану и да се око њих формира круг младих играча од којих ћемо правити нове Видиће, Станковиће, Пјановиће... Волео бих да остане и Петковић и да онда уз једног правог штопера, рецимо Луковића, имамо врхунску одбрану и да онда безбрижно можемо да 'газимо горе'".

Припреме почињу у петак...

Коментари / 0

Оставите коментар