Lalatović hoće Zvezdu kao Čile!

"Hoću da mi udarimo prvi, jer ako ne udariš prvi, nećeš ni udariti... Biće obrnuto", kaže novi trener Crvene zvezde Nenad Lalatović.

Fudbal 23.06.2014 | 23:28
Lalatović hoće Zvezdu kao Čile!

Crvena zvezda izabrala je Nenada Lalatovića.

Međutim, osim imena i prezimena, šta je dobila takvim izborom?

Nešto se može naslutiti iz onoga kako su ove sezone igrali Voždovac i Napredak, nešto će se naslutiti i iz ovog intervjua, a prvi obrisi moći će da se uoče kada počnu pripreme i stignu prve utakmice... Do tada, razgovor o fudbalu nije loš način da se neko predstavi publici na pravi način.

Ima trenera koji ne vole da mešaju fudbal, tj. posao i emocije, ali Lalatović taj luskuz neće imati kada u petak okupi ekipu i ponovo obuče trenerku kluba u kojem je...

"Proveo sam 18 godina u crveno-belim trenerkama i dresovima, od 7. do 25. sam svaki dan bio na stadionu. Sada sa suprugom Ivom, kćerkom Inom i sinovima Markom i Vanjom živim na 500 metara od stadiona i mogu da kažem da se vraćam u svoj drugi dom. Možda fizički nisam bio prisutan, ali psihički jesam bio uz Zvezdu. Tu sam potrošio mladost, a voleo bih da mi tu prođe i starost", kaže Lalatović u razgovoru za MONDO.
Nešto poput Aleksa Fergusona?

"Eh, pa ne bih odmah da 'upadnem' u poređenje sa takvim trenerom, ali iskren sam kad kažem da bih voleo da i u starosti budem uz Zvezdu, jer sve što sam u životu stekao, sve što sam zaradio i postigao, bilo je zahvaljujući Zvezdi i tome što sam igrao na 'Marakani'", rekao je Lalatović i spontano prešao na narednu temu...

"To bi, kad već pominjem, bio i moj savet mladim igračima. Oni bi trebalo da znaju da u Evropi ne postoji bolji klub za njih za sazrevanje. Dođi ovde, igraj, uči, shvati šta je pritisak, radi na sebi, pa onda posle dve, tri godine idi preko i zaradi novac. Ne kažem, treba pare zarađivati i u Zvezdi, ali ono što taj klub, najveći na Balkanu i za mene jedan od najvećih u Evropi, može da pruži mladom igraču... To nema cenu".

I...

"I, zato oni koji budu dolazili u klub ne bi trebalo da traže nenormalne sume, već da kažu šta su spremni da daju. Da li su spremni da ostave srce i dušu na terenu, da uzmu titulu, da uđu u Ligu šampiona i da onda to naplate. To je pravi put".

Tu smo se i zadržali, kratko. Na mladima. Lalatović je bez ustezanja otkrio koju dvojicu iskusnih igrača bi voleo da ima u timu, istakao je Nikolu Žigića i Aleksndra Lukovića, ali o mlađima, koji su po njegovom ukusu, nije želeo da govori iz poslovnih razloga. Tu priču smo slušali i ranije i ona zaista pije vodu.

Čim se nečije ime pojavi u medijima, dogode se dve stvari - skoči mu cena i uključi se i konkurencija.

Međutim, Lalatović ne krije nešto drugo, da će u timu za sezonu 2014/15, u kojoj neće biti Evrope, biti mesta za četiri, pet mladih igrača u startnoj postavi.

"Ima dobrih klinaca i u Zvezdi i u ligi. Spisak sam dao, ali nećemo otkrivati imena. Lično, biću okrenut prema Omladinskoj školi, i zbog toga što će klub na taj način moći da pronađe put iz krize, koju ova Uprava nije napravila, ali koju će ti ljudi pokušati da 'ispeglaju'. Takođe, biću okrenut školi, jer sam je ja prošao, jer znam kako sam tamo vaspitan, da ne kažem 'dresiran' i znam kako sam posle toga ulazio u svaku utakmicu koju sam igrao za prvi tim. To mi treba, takvi će igrati", govori u dahu bivši kapiten kluba.

"Zato i osećam da sam spreman da se nosim sa ogromnim pritiskom, jer sam ga već jednom imao na leđima, dok sam igrao. Tako će biti i sada, uvek na pobedu!"

Da li će renovirani tim takođe moći da se nosi s tom vrstom pritiska? Odmah, od starta...

"Svi bismo morali da imamo razumevanja, da ti momci koji se budu okupili i ostali, osete podršku Severa i kompletne publike na svakoj utakmici, da im navijači budu vetar u leđa. Mi ćemo, ko god bude igrao za Zvezdu, dati sve od sebe da osvojimo titulu odmah, ali ako se to ne daj Bože ne dogodi u prvoj sezoni, to će biti tim koji će biti napravljen tako da uveća tržišnu vrednost deset puta za godinu dana", kaže Lalatović.

"I ne kažem to kao alibi, već kao činjenicu, jer je to jedini put da klub stane na zdrave noge, da bude stabilan. Onda će sve biti mnogo lakše".

Kako će taj tim igrati?

"Tražiću da udare prvi! Ako ne udariš prvi, udariće tebe, ato nije dobro... Hoću da protiv svakoga daju, ne 100, već 120 odsto svojih mogućnosti, jer sam kao trener Voždovca i Napretka shvatio da Crvena zvezda i Partizan nisu duplo bolji od ostalih, bolji su možda 10, 15 odsto. To znači da moraš svakoga da doživiš kao protivnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona da bi svakog vikenda uzeo bodove", priča Lalatović i vraća se na stil igre.

"Voleo bih da budemo solidni, stabilni i čvrsti pozadi, da bismo mogli da idemo 'gore' i sa šest igrača, da bismo mogli da pritiskamo sve vreme. Tako ćemo i formirati tim, tako ćemo i trenirati. Ja sam takav, drugačije ne umem. Kažu možda da sam preglasan, da previše gestikuliram i u pravu su, jer često moram brufen da popijem posle utakmice, ali igraće samo oni koji će biti spremni da i njih boli glava od umora, i fizičkog i psihičkog".

Aktuelno je Svetsko prvenstvo. Da budemo praktični, u igri koje reprezentacije prepoznajete ono što biste voleli da vidite od svojih igrača?

"Nađite utakmicu Španija - Čile. Eto, to kako je odigrao Čile, tako ja vidim Crvenu zvezdu. S jedne strane imate majstore fudbala, ekipu koja može sve s loptom, a s druge strane ekipu koja svojim stavom, motivom i požrtvovanjem nadoknađuje svaki nedostatak i čini da igra protivnika bude nemoguća. Taj pristup ću tražiti od prvog dana".

Koga biste iz aktuelnog tima voleli da zadržite?

"To što bih ja voleo nije izvodljivo, jer Mrđa i Dauda idu. A verujem da bi isto voleo i gospodin Stojanović da je ostao, da bi isto voleli i gospoda Rajevac i Krunić da su došli na moje mesto. To je 32 gola. To ćemo morati negde da nadoknadimo".


Kako to misli da nadoknadi, Lalatović je rekao: "Nikolom Žigićem".

"Tu je Milijaš, tu je Mijailović, tu je Pavićević... Iskusni su, znaju da igraju na rezultat, bili su nosioci igre. Voleo bih da ostanu i da se oko njih formira krug mladih igrača od kojih ćemo praviti nove Vidiće, Stankoviće, Pjanoviće... Voleo bih da ostane i Petković i da onda uz jednog pravog štopera, recimo Lukovića, imamo vrhunsku odbranu i da onda bezbrižno možemo da 'gazimo gore'".

Pripreme počinju u petak...

Komentari / 0

Ostavite komentar