Ко је крив, Папе или играчи?

Фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине није успјела на Мундијалу оставити дубљи траг, иако је у Бразил отишла као екипа која се има право надати успјеху.

Фудбал 23.06.2014 | 22:59
Ко је крив, Папе или играчи?

На извлачењу група за Мундијал срећа нас је помазила, баш као и приликом извлачења за квалификације. Жријебани смо у групу Ф са фаворизованом Аргентином, Нигеријом, која представља афрички континент чији репрезентативни фудбал пролази кроз тежак период, те аутсајдером Ираном. Група за пожељети.

Међутим, управо је слабашна Нигерија нокаутирала Змајеве и отворила очи навијачима и БХ спортској јавности, која је била оптимистична након пораза против неувјерљиве Аргентине.

Но, пораз од Нигерије је само кап која је прелила чашу, односно пад нашег националног тима кренуо је много раније, још у Аустрији када нам је у пријатељском сусрету лекцију очитао Египат.

Након овог сусрета у јавност је испливало много прљавог веша, речене су неке ствари преко којих се није требало прећи. Селектор Сафет Сушић ушао је у конфликт са главним играчима, Емиром Спахићем и Едином Џеком, који нису били задовољни селекторовим списком.

И умјесто да се тада повуку прави потези, да се лупи шаком о сто, те се ствари поставе на своје мјесто, услиједило је примирје, а као у много случајева прије тога, новинари су се покушали окривити за све. Створена је лажна слика идиличног односа, а резултати направљеног пакта на видјело су изашли приликом Сушићевог објављивања списка.

Припреме за Мундијал су одрађене на катастрофалан начин. У припреме смо ушли без кондиционог тренера, те психолога, по чему смо јединствени на Мундијалу и док су се озбиљне репрезентације припремале за временске услове у Бразилу, Змајеви су први дио припрема одрадили у Храсници, што је један од дијелова склопљеног пакта. Међутим, то није све. Из Бразила су нам често долазиле вијести о слободним данима, прескакању планираних тренинга како би се гледала репрезентација Хрватске, што нас је на крају и коштало. Након Храснице Змајеви су отпутовали у Сједињене Америчке Државе гдје су одиграли два пријатељска сусрета са Мексиком и Обалом Слоноваче. Уписане су побједе, па се с много оптимизма кренуло пут Бразила.

У међувремену је Папе неоправдано отписао Ервина Зукановића, који у САД није могао путовати због тога што није добио визу. Већ тада најбољи БХ фудбалер свих времена преузео је ризик, а босанскохерцеговачка спортска јавност остала је шокирана овим његовим потезом.

Први сусрет на Мундијалу с фаворизованом Аргентином одрађен је солидно. Истина, уписан је пораз, али остављен је добар утисак, а с обзиром на игре Нигерије и Ирана, Змајеви су у утакмицу са Нигеријом ушли као фаворити. Међутим, управо је у том мечу Папе показао да није стручњак за велике ствари. Не сумњамо у његове намјере, но тактички су Змајеви разбијени и то од можда никад слабије Нигерије.

Папе се коцкао, на терен је извео поставу коју нико није очекивао. На клупи је остављен Колашинац, а његово мјесто требао је, напомињемо, требао покривати Лулић. Њему је по Папетовим замислима у дефанзивном дијелу требао помагати Мисимовић, но како је то изгледало у стварности видјели смо. Промаја на лијевој страни, те индиспонирани Спахић и већиом дијелом неспремни, спори везни ред, искористили су Нигеријци и ни криви, ни дужни стигли су до побједе.

План Б није постојао, односно стекао се утисак да наш стручни штаб прије утакмице није размишљао шта у случају да Нигеријци поведу. Истина, на клупи руку на срце и нисмо имали играча који могу унијети преокрет, својом брзином посејати панику у одбрамбеним нигеријским редовима, али и за то сноси одговорност Сушић, који је бирао 23 играча која ће нас представљати на Мундијалу.

Папе се коцкао у најважнијем сусрету нашег националног тима и на нашу и његову жалост повукао је погрешну карту, аса у рукаву није имао. И као што је био најзаслужнији за пласман на Мундијал, тако је без обзира на то што су заказали појединци од којих се највише очекивало и најодговорнији за фијаско на Мундијалу.

Уговор му истиче по завршетку Свјетског првенства, нови му по свему судећи неће бити понуђен јер је пао на испиту зрелости. Вријеме је за новог "шефа параде", али треба бити паметан, овој репрезентацији, овим играчима треба селектор који ће имати храбрости лупити шаком о сто, који неће бити спреман на компромисе ради добре атмосфере, чија ће бити задња и који се неће либити очитати буквицу, па и отписати оне који се на терену и ван њега не понашају у складу с репрезентативним нормама.

Папе нажалост није био тај, иако му на "крају баладе" треба стиснути руку и искрено му се захвалити на историјском пласману на Мундијал.

Коментари / 0

Оставите коментар