Жетва почела, а откуп неизвјестан

Од укупно 45 хиљада засијаних површина у Републици Српској, поплаве су уништиле око 13 одсто површина под пшеницом. Према процјенама губици износе око 20 милиона марака.

Република Српска 23.06.2014 | 22:10
Жетва почела, а откуп неизвјестан

Како би се избјегли још већи губици пољопривредника, прерађивачи морају откупити сав род пшенице без обзира на квалитет зрна, констатовано је на састанку представника удружења пољопривредника, прерађивача и представника министарства пољопривреде.

Овогодишња жетва је већ почела, а још увијек се не зна по којој цијени ће се пшеница откупљивати.

На поплављеном подручју Републике Српске налази се 90 одсто усјева пшенице у односу на укупну
производњу у Српској. Подручна јединица Бијељина највећи је произвођач, са више од 42 одсто. Ту су штете и највеће.

Овогодишња жетва у Српској биће обављена на 87 одсто укупно засијаних површина. Из министарства су сугерисали да се сав овогодишњи, здрав род пшенице откупи без обзира на квалитет зрна.

Према процјенама око 50 одсто зрна биће за људску исхрану, а остало за сточну храну. Прерађивачима је то прихватљиво, али је питање по којој цијени ће је откупљивати. За пољопривреднике то је „мачак у џаку“, јер је жетва већ почела, а цијена није договорена.

У Робним резервама и нису баш одушевљени приједлогом пољопривредника. И док се чека на формирање откупне цијене, не зна се ни да ли ће порасти цијена хљеба .

У ресорном министарству кажу да ће обезбједити и премију за све количине откупљене пшенице, без обзира на квалитет и премију по хекатру за нову сјетву.

Пољопривредници траже да се пољопривредници на поплављеним подручјима обештете за просјечан принос пшенице.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Семберија у априлу

24.06.2014 05:05

Па, могло се бар ове године утврдити цијена жита прије жетве, не мора коначна, али може бар минимална, али јок! Као и обично Министарство зајдено са откупљивачима калкулише, а сељак као и обично надрља.

ОДГОВОРИТЕ