Žetva počela, a otkup neizvjestan

Od ukupno 45 hiljada zasijanih površina u Republici Srpskoj, poplave su uništile oko 13 odsto površina pod pšenicom. Prema procjenama gubici iznose oko 20 miliona maraka.

Republika Srpska 23.06.2014 | 22:10
Žetva počela, a otkup neizvjestan

Kako bi se izbjegli još veći gubici poljoprivrednika, prerađivači moraju otkupiti sav rod pšenice bez obzira na kvalitet zrna, konstatovano je na sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednika, prerađivača i predstavnika ministarstva poljoprivrede.

Ovogodišnja žetva je već počela, a još uvijek se ne zna po kojoj cijeni će se pšenica otkupljivati.

Na poplavljenom području Republike Srpske nalazi se 90 odsto usjeva pšenice u odnosu na ukupnu
proizvodnju u Srpskoj. Područna jedinica Bijeljina najveći je proizvođač, sa više od 42 odsto. Tu su štete i najveće.

Ovogodišnja žetva u Srpskoj biće obavljena na 87 odsto ukupno zasijanih površina. Iz ministarstva su sugerisali da se sav ovogodišnji, zdrav rod pšenice otkupi bez obzira na kvalitet zrna.

Prema procjenama oko 50 odsto zrna biće za ljudsku ishranu, a ostalo za stočnu hranu. Prerađivačima je to prihvatljivo, ali je pitanje po kojoj cijeni će je otkupljivati. Za poljoprivrednike to je „mačak u džaku“, jer je žetva već počela, a cijena nije dogovorena.

U Robnim rezervama i nisu baš oduševljeni prijedlogom poljoprivrednika. I dok se čeka na formiranje otkupne cijene, ne zna se ni da li će porasti cijena hljeba .

U resornom ministarstvu kažu da će obezbjediti i premiju za sve količine otkupljene pšenice, bez obzira na kvalitet i premiju po hekatru za novu sjetvu.

Poljoprivrednici traže da se poljoprivrednici na poplavljenim područjima obeštete za prosječan prinos pšenice.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Semberija u aprilu

24.06.2014 05:05

Pa, moglo se bar ove godine utvrditi cijena žita prije žetve, ne mora konačna, ali može bar minimalna, ali jok! Kao i obično Ministarstvo zajdeno sa otkupljivačima kalkuliše, a seljak kao i obično nadrlja.

ODGOVORITE