Банка Српске - пропали пројекат Владе

На бањалучкој берзи недавно је објављен ревизорски извјештај, са уздржаним мишљењем, о пословању Банке Српске у 2013. години.

Република Српска 23.06.2014 | 19:49
Банка Српске - пропали пројекат Владе

Ова банка била је у средишту пажње јавности као подухват Владе Републике Српске којим је, наводно, спасено лоше пословање Балкан Инвестмент банке и њених литванских инвеститора.

Међутим, судећи по ревизорском извјештају, та интервенција Владе није испјела, јер су разултати Банке Српске такви да економисти не виде будућност за њено пословање. Због чега?

Наиме, на крају фискалне 2013. године Банка Српске је у својим редовним извјештајима исказала губитак од 13,6 милиона КМ.

Тај податак већ је био алармантан и поставио питање - да ли је акција Владе и инвестирање 30 милиона у капитал Банке Српске било оправдано?

За економске стручњаке нема дилеме.

Објављен ревизорски извјештај, са уздржаним мишљењем, потврђује да Банка Српске нема добру будућност, односно да су губици много већи него што су службеници Владе, вјероватно на наговор чланова Управног одбора, објавили у свом званичном извјештају - оцјењује за БН телевизију економиста Славиша Раковић.

“Ревизори су утврдили да губитак од 13,6 милиона КМ треба увећати најмање са 7 милиона КМ лоше прокњижених у смислу укидања резервације за одређене ставке, те два милиона на одређене инвестиције које је Балкан Инвестмент банка имала, тако да је ван сваке сумње да је још 8 милиона КМ евидентан губитак”, напомиње Раковић.

Ако су узму у обзир и остала мишљења ревизора, која се односе на тренутно вредновање активе Банке Српске, губици су многоструко већи - тврди Раковић.

Према његовим ријечима, Банка Српске не остварује ни оно што је минимум за њен опстанак, а то је да има више прихода од расхода.

Сада се више не може говорити да је то само посљедица историје и прошлости, него треба јавно рећи да је то још један пропали пројекат ове Владе - истиче Раковић.

“Тако да Влада која је обећала у лику премијера Жељке Цвијановић и министра Тегелтије да ће санирати пословање ове банке, да ће та банка бити ослонац развоја Републике Српске, нажалост тоне и не знамо колики ће губитак бити у питању. Не само што је ту у питању губитак јавног новца и установа које су држале депозите код Балкан Инвестмент банке у износу од преко 120 милиона КМ, већ што је без икакве потребе уложено још 30 милиона КМ а губитак је настао”, каже Раковић.

Он сматра да су се литвански инвеститори јефтино извукли.

“У којој мјери они могу бити доступни правосудним оганима ове државе веома је дискутабилно, али је чињеница да су својим активностима у Фабрици “Бирач” и Балкан Инвестмент банци, која је у новембру прошле године промијенила назив у Банка Српске, начинили штету коју је тешко измјерити, али досеже до милијарду марака”, закључио је Раковић.

БН ТВ



Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ацо

23.06.2014 18:21

Бице интересантан епилог пословања Оптима групе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

23.06.2014 19:11

Ста ти знас о Оптим групи мајке ти? Само лупас. У тој групи људи редовно примају плате, а пре те Оптиме били су доведени до просјацког стапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

23.06.2014 19:20

Има ли иједна инвенстиција ове мафијаске владе која није пропала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.06.2014 19:22

Баја је крив за све а и даље срља .Ово је његово дело .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

23.06.2014 19:50

Господине Лаки,осим сто сте неинформисани,прилицно сте неписмени.Интерпукција Вам је лошија страна.Надам се да знате о цему се ради.Без обзира на наведено,разумијем Вас,те можете слободно да живите свој зивот на нивоу једноцелијског организма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

23.06.2014 19:58

Не видим ама баш ни један разлог да овако тендециозно пишете. То је тренутно једина државна банка и Република Српска треба да има своју банку, та банка не послује ништа лошије од било које друге банке у Републици Српској. У тој банци људи раде, примају плате и прехрањују своје породице! Зашто не пишете мало о Новој банци?? Погледајте мало како она стоји и јако ћете се изненадити :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса Бијељина

23.06.2014 20:37

Наведеном господину, инаце цлану СДС тима за финансије, вец обецали мјесту у минанистарству финансија, па позурио да се огласи, а толики је струцњак да гдје год је радио, врло брзо су га истјерали. ГОСПОДО, ПРАВИТЕ РАЦУН БЕЗ КРЦМАРА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

23.06.2014 21:17

Све је пропало сто ради власт на целу са СНСД-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

23.06.2014 22:46

Мафија на целу са Додиком јос није пропала. Убрзо це и они пропаст има бога и правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђоко бл сдс

24.06.2014 01:05

За Сашу из Бијељине, предложите ви гисподине неког стручњака за финасије не мора бити страначки обојен само да није наставник или неко такав сличан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаја

24.06.2014 13:29

А ста није пропало са овом пропалом власти??? Ред је висе и да они пропану у октобру!!!

ОДГОВОРИТЕ