Banka Srpske - propali projekat Vlade

Na banjalučkoj berzi nedavno je objavljen revizorski izvještaj, sa uzdržanim mišljenjem, o poslovanju Banke Srpske u 2013. godini.

Republika Srpska 23.06.2014 | 19:49
Banka Srpske - propali projekat Vlade

Ova banka bila je u središtu pažnje javnosti kao poduhvat Vlade Republike Srpske kojim je, navodno, spaseno loše poslovanje Balkan Investment banke i njenih litvanskih investitora.

Međutim, sudeći po revizorskom izvještaju, ta intervencija Vlade nije ispjela, jer su razultati Banke Srpske takvi da ekonomisti ne vide budućnost za njeno poslovanje. Zbog čega?

Naime, na kraju fiskalne 2013. godine Banka Srpske je u svojim redovnim izvještajima iskazala gubitak od 13,6 miliona KM.

Taj podatak već je bio alarmantan i postavio pitanje - da li je akcija Vlade i investiranje 30 miliona u kapital Banke Srpske bilo opravdano?

Za ekonomske stručnjake nema dileme.

Objavljen revizorski izvještaj, sa uzdržanim mišljenjem, potvrđuje da Banka Srpske nema dobru budućnost, odnosno da su gubici mnogo veći nego što su službenici Vlade, vjerovatno na nagovor članova Upravnog odbora, objavili u svom zvaničnom izvještaju - ocjenjuje za BN televiziju ekonomista Slaviša Raković.

“Revizori su utvrdili da gubitak od 13,6 miliona KM treba uvećati najmanje sa 7 miliona KM loše proknjiženih u smislu ukidanja rezervacije za određene stavke, te dva miliona na određene investicije koje je Balkan Investment banka imala, tako da je van svake sumnje da je još 8 miliona KM evidentan gubitak”, napominje Raković.

Ako su uzmu u obzir i ostala mišljenja revizora, koja se odnose na trenutno vrednovanje aktive Banke Srpske, gubici su mnogostruko veći - tvrdi Raković.

Prema njegovim riječima, Banka Srpske ne ostvaruje ni ono što je minimum za njen opstanak, a to je da ima više prihoda od rashoda.

Sada se više ne može govoriti da je to samo posljedica istorije i prošlosti, nego treba javno reći da je to još jedan propali projekat ove Vlade - ističe Raković.

“Tako da Vlada koja je obećala u liku premijera Željke Cvijanović i ministra Tegeltije da će sanirati poslovanje ove banke, da će ta banka biti oslonac razvoja Republike Srpske, nažalost tone i ne znamo koliki će gubitak biti u pitanju. Ne samo što je tu u pitanju gubitak javnog novca i ustanova koje su držale depozite kod Balkan Investment banke u iznosu od preko 120 miliona KM, već što je bez ikakve potrebe uloženo još 30 miliona KM a gubitak je nastao”, kaže Raković.

On smatra da su se litvanski investitori jeftino izvukli.

“U kojoj mjeri oni mogu biti dostupni pravosudnim oganima ove države veoma je diskutabilno, ali je činjenica da su svojim aktivnostima u Fabrici “Birač” i Balkan Investment banci, koja je u novembru prošle godine promijenila naziv u Banka Srpske, načinili štetu koju je teško izmjeriti, ali doseže do milijardu maraka”, zaključio je Raković.

BN TV



Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Aco

23.06.2014 18:21

Bice interesantan epilog poslovanja Optima grupe.

ODGOVORITE
Name

laki

23.06.2014 19:11

Sta ti znas o Optim grupi majke ti? Samo lupas. U toj grupi ljudi redovno primaju plate, a pre te Optime bili su dovedeni do prosjackog stapa.

ODGOVORITE
Name

Ivan

23.06.2014 19:20

Ima li ijedna invensticija ove mafijaske vlade koja nije propala?

ODGOVORITE
Name

Miki

23.06.2014 19:22

Baja je kriv za sve a i dalje srlja .Ovo je njegovo delo .

ODGOVORITE
Name

Aco

23.06.2014 19:50

Gospodine Laki,osim sto ste neinformisani,prilicno ste nepismeni.Interpukcija Vam je lošija strana.Nadam se da znate o cemu se radi.Bez obzira na navedeno,razumijem Vas,te možete slobodno da živite svoj zivot na nivou jednocelijskog organizma.

ODGOVORITE
Name

ДрАган

23.06.2014 19:58

Не видим ама баш ни један разлог да овако тендециозно пишете. То је тренутно једина државна банка и Република Српска треба да има своју банку, та банка не послује ништа лошије од било које друге банке у Републици Српској. У тој банци људи раде, примају плате и прехрањују своје породице! Зашто не пишете мало о Новој банци?? Погледајте мало како она стоји и јако ћете се изненадити :(

ODGOVORITE
Name

Sasa Bijeljina

23.06.2014 20:37

Navedenom gospodinu, inace clanu SDS tima za finansije, vec obecali mjestu u minanistarstvu finansija, pa pozurio da se oglasi, a toliki je strucnjak da gdje god je radio, vrlo brzo su ga istjerali. GOSPODO, PRAVITE RACUN BEZ KRCMARA...

ODGOVORITE
Name

setac

23.06.2014 21:17

Sve je propalo sto radi vlast na celu sa SNSD-om.

ODGOVORITE
Name

xxl

23.06.2014 22:46

Mafija na celu sa Dodikom jos nije propala. Ubrzo ce i oni propast ima boga i pravde.

ODGOVORITE
Name

đoko bl sds

24.06.2014 01:05

Za Sašu iz Bijeljine, predložite vi gispodine nekog stručnjaka za finasije ne mora biti stranački obojen samo da nije nastavnik ili neko takav sličan...

ODGOVORITE
Name

Spaja

24.06.2014 13:29

A sta nije propalo sa ovom propalom vlasti??? Red je vise i da oni propanu u oktobru!!!

ODGOVORITE