Порошенко зове Меркелову упомоћ

Председник Украјине Петро Порошенко позвао је немачку канцеларку Меркел Ангел и друге светске лидере да се више укључе и помогну у смиривању сукоба у земљи.

Свијет 23.06.2014 | 10:18
Порошенко зове Меркелову упомоћ

Порошенко је сукобе назвао "проруским устанком на истоку земље".

"Укључење Меркелове и других светских лидера је веома важно за смиривање сукоба у источној Украјини", наводи се у саопштењу после јучерашњег телефонског разговора украјинског председника и немачке канцеларке, пренела је агенција АФП.

Русија сматра да је неопходан трајни прекид ватре на истоку Украјине између владиних снага и про-руских побуњеника пре него што би мировни преговори могли да почну, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

"У овом тренутку, одрживо примирје је потребно као основни услов за покретање практичних корака ка обавезном дијалогу између власти у Кијеву и представника протестаната у југоисточној Украјини", наводи се у саопштењу руског министарства после телефонског разговора између руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова и његов немачког колеге Франк Валтер Штајнмајер.

Украјински председник је прошлог петка прогласио седмодневни прекид ватре и обратио се јуче нацији да би изложио свој мировни план којим нуди дијалог проруским побуњеницима који нису починили "ни убиство ни мучења", али упозорио да је разрађен и "детаљан план Б" уколико предлог за премирје не донесе резултате.

Нови украјинских шеф дипломатије Павло Климкин требало би данас у Луксембургу, да представи Порошенков мировни план на скупу министара спољних послова Европске уније, јављауј агенције.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боо

23.06.2014 08:54

Одзвонило путину

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.06.2014 13:11

Наравно да ће њу звати када је она све закувала. Није ово ни близу краја. Није Русија Ирак...

ОДГОВОРИТЕ