Porošenko zove Merkelovu upomoć

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je nemačku kancelarku Merkel Angel i druge svetske lidere da se više uključe i pomognu u smirivanju sukoba u zemlji.

Svijet 23.06.2014 | 10:18
Porošenko zove Merkelovu upomoć

Porošenko je sukobe nazvao "proruskim ustankom na istoku zemlje".

"Uključenje Merkelove i drugih svetskih lidera je veoma važno za smirivanje sukoba u istočnoj Ukrajini", navodi se u saopštenju posle jučerašnjeg telefonskog razgovora ukrajinskog predsednika i nemačke kancelarke, prenela je agencija AFP.

Rusija smatra da je neophodan trajni prekid vatre na istoku Ukrajine između vladinih snaga i pro-ruskih pobunjenika pre nego što bi mirovni pregovori mogli da počnu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"U ovom trenutku, održivo primirje je potrebno kao osnovni uslov za pokretanje praktičnih koraka ka obaveznom dijalogu između vlasti u Kijevu i predstavnika protestanata u jugoistočnoj Ukrajini", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva posle telefonskog razgovora između ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i njegov nemačkog kolege Frank Valter Štajnmajer.

Ukrajinski predsednik je prošlog petka proglasio sedmodnevni prekid vatre i obratio se juče naciji da bi izložio svoj mirovni plan kojim nudi dijalog proruskim pobunjenicima koji nisu počinili "ni ubistvo ni mučenja", ali upozorio da je razrađen i "detaljan plan B" ukoliko predlog za premirje ne donese rezultate.

Novi ukrajinskih šef diplomatije Pavlo Klimkin trebalo bi danas u Luksemburgu, da predstavi Porošenkov mirovni plan na skupu ministara spoljnih poslova Evropske unije, javljauj agencije.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Boo

23.06.2014 08:54

Odzvonilo putinu

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.06.2014 13:11

Naravno da će nju zvati kada je ona sve zakuvala. Nije ovo ni blizu kraja. Nije Rusija Irak...

ODGOVORITE