Ново задужење Владе: Поново 40 милиона КМ

Да би спасила буџетску касу Влада Републике Српске се поново задужила прије шест дана. Овај пут дугорочно и то петом емисијом обвезница на бањалучкој берзи.

Република Српска 22.06.2014 | 17:59
Ново задужење Владе: Поново 40 милиона КМ

Обвезнице су успјешно продате. Грађани су задужени за додатних 40 милиона марака. То је резиме најновије емисије обвезница која је недавно заврсена на бањалучкој берзи. То је уједно само дио задузења за ову годину. Рок наплате обвезница је за пет година. Каматна стопа је 5, 6 одсто што је по мишљењу економиста - неприхватљиво.

‘’То све говори да се власт не брине за оно сто се дешава у Републици Српској. Из овог потеза је очито да планирани буџет од двије милијарде није био реалан јер се све рупе пуне на овај начин, тј. тако што се задужује привреда и становништо’’, каже економиста Дамир Миљевић.

"Пета емисија обвезница од 40 милиона ће послужити за попуњавање буџета. Та средстава су раније служила за измирење других обавеза али сад је потреба изнад оног сто је могуће сервисирати'', мишљења је и економиста Зоран Павловић.

Осим дугорочних задужења слиједе и краткорочна путем трезорских записа на Бањалучкој берзи. Најновије ће бити за три дана. Министарство финансија је већ упутило јавни позив.

''Нова вијест је да ће бити емитоване краткорочне обвезнице од 20 милион са роком доспјећа од шест мјесеци. То  само показује да ће обавезе које су приспјеле бити сервисиране новим задуживањем. У прва четири мјесеца Републике Српска је испунила оквир задужења и онда је, очигледно, да се у овој ситуацији рјешавају текући проблеми у циљу санирања социјлног мира'', каже Павловић.

Несумњиво је да ће недостатак Руског кредита, ако га уопште и буде, бити надокнађен кроз краткорочна и дугорочна задужења. На то, барем, упозоравају стручњаци. Несумљиво је и да Република Српска на све начине покушава да обезбједи алтернативна рјешења како би функционисала републичка каса која мора да покрије све издатке у овој години. А нема дилеме, кажу, економисти да су задужења све чешћи инструмент у рукама Владе Републике Српске.

Обавезе у буџету су јасне и морају се испунити. Нема дилеме више ни у то да власт на трговање трезорским записима гледа као на активности које има свака па и Влада Републике Српске. Економисти то називају крпљењем буџетских рупа. Како год, разлику у дефинисању појмова и цијену задужења - платиће грађани.

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драган

22.06.2014 17:27

Па и нека је. Када су нам, због спрства и нереалних прица о референдуму и мудзахединима по Сарајеву, најдрази били Мицо Краљевиц и сл. па смо њима дали власт овако нам онда и треба. Дај Бозе да ово није све резирано са запада са циљем дефинитивног гасења Српске која це се вјероватно у скорије вријеме наци пред банкротом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.06.2014 18:22

А него ста је него запад! Па они су га ставили ту да заврси посао сто други нису могли! Зато је Баја ту да нас сроза економски до дна... Мислим, халлллоооо, ПРЕДСЈЕДНИК НАМ ЈЕ СВЕРЦЕР БИО...а како ово са текстилом би, изгледа да је јос увјек СВЕРЦЕР...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.06.2014 19:12

Докле висе да се задузују за плате гузоњама. Да могу продали би и државу. Јад и чемер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја Пд

22.06.2014 20:09

Они засигурно га нису планирали врацати! Поново по глави становника+40$

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

22.06.2014 20:53

Да, најлаксе се задузити кад знају да неце они врацати! Све сама мафија и банда.Јадан и тузан је онај народ који це им опет указати повјерење на предстојецим изборима, и након оваквог "циркуса" који нам из дана у дан приредјују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

22.06.2014 21:28

Шта нам брига што немамо за хљеб а држава нам се задужује кад имамо просрпског предсједника, мо`ш мислити среће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

23.06.2014 01:04

Реко би покојни Младен Делиц људи моји па јели то могуци??????Па задузит це и бога и дјавла и народ да се неце никад висе опоравит....ал јебај га избори на прагу а то све коста и то јакооооо пуно па мој СРПСКИ НАРОДЕ узивај.............

ОДГОВОРИТЕ
Name

АнаЉубљана

23.06.2014 05:13

Има више истина о "опстанку" РС, А НАЈВАЋА ЈЕ ТА, ДА ЈЕ ОНА ПОТРЕБНА ГУ*ОЊАМА У ВЛАДИ, ДА ПРИМАЈУ ПЛАТУ, КРАДУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

23.06.2014 05:30

Предсједник РС води у стецај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр лове

23.06.2014 11:43

Па ко це то да врати ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

23.06.2014 12:20

Узас! 40 по 40 милиона... све док не прођу избори, а ко ће их враћати, кога брига, мислим да је крајње вријеме да грађани Српске отворе очи и добро пазе кога ће заокружити на предстојећим изборима, од овог зла не може горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

23.06.2014 21:13

Докле висе са задузењима, ко це то да враца, поново цете узимати од народа. Да мозете и дрзаву би продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаја

24.06.2014 13:34

До сада су нам предвидјали да це нам дугове врацати и праунуци а сада сам сигуран да це и цукунунуци!

ОДГОВОРИТЕ