Novo zaduženje Vlade: Ponovo 40 miliona KM

Da bi spasila budžetsku kasu Vlada Republike Srpske se ponovo zadužila prije šest dana. Ovaj put dugoročno i to petom emisijom obveznica na banjalučkoj berzi.

Republika Srpska 22.06.2014 | 17:59
Novo zaduženje Vlade: Ponovo 40 miliona KM

Obveznice su uspješno prodate. Građani su zaduženi za dodatnih 40 miliona maraka. To je rezime najnovije emisije obveznica koja je nedavno zavrsena na banjalučkoj berzi. To je ujedno samo dio zaduzenja za ovu godinu. Rok naplate obveznica je za pet godina. Kamatna stopa je 5, 6 odsto što je po mišljenju ekonomista - neprihvatljivo.

‘’To sve govori da se vlast ne brine za ono sto se dešava u Republici Srpskoj. Iz ovog poteza je očito da planirani budžet od dvije milijarde nije bio realan jer se sve rupe pune na ovaj način, tj. tako što se zadužuje privreda i stanovništo’’, kaže ekonomista Damir Miljević.

"Peta emisija obveznica od 40 miliona će poslužiti za popunjavanje budžeta. Ta sredstava su ranije služila za izmirenje drugih obaveza ali sad je potreba iznad onog sto je moguće servisirati'', mišljenja je i ekonomista Zoran Pavlović.

Osim dugoročnih zaduženja slijede i kratkoročna putem trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi. Najnovije će biti za tri dana. Ministarstvo finansija je već uputilo javni poziv.

''Nova vijest je da će biti emitovane kratkoročne obveznice od 20 milion sa rokom dospjeća od šest mjeseci. To  samo pokazuje da će obaveze koje su prispjele biti servisirane novim zaduživanjem. U prva četiri mjeseca Republike Srpska je ispunila okvir zaduženja i onda je, očigledno, da se u ovoj situaciji rješavaju tekući problemi u cilju saniranja socijlnog mira'', kaže Pavlović.

Nesumnjivo je da će nedostatak Ruskog kredita, ako ga uopšte i bude, biti nadoknađen kroz kratkoročna i dugoročna zaduženja. Na to, barem, upozoravaju stručnjaci. Nesumljivo je i da Republika Srpska na sve načine pokušava da obezbjedi alternativna rješenja kako bi funkcionisala republička kasa koja mora da pokrije sve izdatke u ovoj godini. A nema dileme, kažu, ekonomisti da su zaduženja sve češći instrument u rukama Vlade Republike Srpske.

Obaveze u budžetu su jasne i moraju se ispuniti. Nema dileme više ni u to da vlast na trgovanje trezorskim zapisima gleda kao na aktivnosti koje ima svaka pa i Vlada Republike Srpske. Ekonomisti to nazivaju krpljenjem budžetskih rupa. Kako god, razliku u definisanju pojmova i cijenu zaduženja - platiće građani.

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dragan

22.06.2014 17:27

Pa i neka je. Kada su nam, zbog sprstva i nerealnih prica o referendumu i mudzahedinima po Sarajevu, najdrazi bili Mico Kraljevic i sl. pa smo njima dali vlast ovako nam onda i treba. Daj Boze da ovo nije sve rezirano sa zapada sa ciljem definitivnog gasenja Srpske koja ce se vjerovatno u skorije vrijeme naci pred bankrotom.

ODGOVORITE
Name

Ja

22.06.2014 18:22

A nego sta je nego zapad! Pa oni su ga stavili tu da zavrsi posao sto drugi nisu mogli! Zato je Baja tu da nas sroza ekonomski do dna... Mislim, halllloooo, PREDSJEDNIK NAM JE SVERCER BIO...a kako ovo sa tekstilom bi, izgleda da je jos uvjek SVERCER...

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.06.2014 19:12

Dokle vise da se zaduzuju za plate guzonjama. Da mogu prodali bi i državu. Jad i čemer

ODGOVORITE
Name

Joja Pd

22.06.2014 20:09

Oni zasigurno ga nisu planirali vracati! Ponovo po glavi stanovnika+40$

ODGOVORITE
Name

Daca25

22.06.2014 20:53

Da, najlakse se zaduziti kad znaju da nece oni vracati! Sve sama mafija i banda.Jadan i tuzan je onaj narod koji ce im opet ukazati povjerenje na predstojecim izborima, i nakon ovakvog "cirkusa" koji nam iz dana u dan priredjuju!

ODGOVORITE
Name

вукоје

22.06.2014 21:28

Шта нам брига што немамо за хљеб а држава нам се задужује кад имамо просрпског предсједника, мо`ш мислити среће.

ODGOVORITE
Name

Rale

23.06.2014 01:04

Reko bi pokojni Mladen Delic ljudi moji pa jeli to moguci??????Pa zaduzit ce i boga i djavla i narod da se nece nikad vise oporavit....al jebaj ga izbori na pragu a to sve kosta i to jakooooo puno pa moj SRPSKI NARODE uzivaj.............

ODGOVORITE
Name

AnaLjubljana

23.06.2014 05:13

Ima više istina o "opstanku" RS, A NAJVAĆA JE TA, DA JE ONA POTREBNA GU*ONJAMA U VLADI, DA PRIMAJU PLATU, KRADU...

ODGOVORITE
Name

DPS

23.06.2014 05:30

Predsjednik RS vodi u stecaj.

ODGOVORITE
Name

Mr love

23.06.2014 11:43

Pa ko ce to da vrati ????

ODGOVORITE
Name

mila

23.06.2014 12:20

Uzas! 40 po 40 miliona... sve dok ne prođu izbori, a ko će ih vraćati, koga briga, mislim da je krajnje vrijeme da građani Srpske otvore oči i dobro paze koga će zaokružiti na predstojećim izborima, od ovog zla ne može gore

ODGOVORITE
Name

Bojan

23.06.2014 21:13

Dokle vise sa zaduzenjima, ko ce to da vraca, ponovo cete uzimati od naroda. Da mozete i drzavu bi prodali.

ODGOVORITE
Name

Spaja

24.06.2014 13:34

Do sada su nam predvidjali da ce nam dugove vracati i praunuci a sada sam siguran da ce i cukununuci!

ODGOVORITE