Анализа наступа БиХ на Мундијалу

Фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине неславно ће завршити свој први наступ на Мундијалу. Наиме, након пораза од Аргентине услиједио је пораз од Нигерије, тако да већ након два кола Змајеви могу почети паковати кофере за повратак кући.

Фудбал 22.06.2014 | 16:56
Анализа наступа БиХ на Мундијалу

Капитен поновио Париз

Од 1. минута видјело се да Змајеви нису на препознатљивом нивоу, а посебно се ова констатација односи на капитена Емира Спахића, који је одиграо најлошију утакмицу у репрезентативном дресу.

Умјесто да од првог судијског звиждука буде вођа на терену, човјек на којег ће се млади Тони Шуњић ослонити, Спахић је био тај који је беспотребно посејао панику у наше редове. Неколико пута је сјајно проиграо Нигеријце, лутао је на њиховој половини док је опасност вребала пред Беговићевим голом.

И наравно, његов катастрофалан улазак у утакмицу и однос према игри је кажњен. Управо је капитен главни кривац за погодак који смо примили, иако га је можда и судија могао спасити. Сумњив је био дуел Спахића са нигеријским фудбалером, но да је капитен главом био у игри, овакав кикс му се не би десио.

Спахић је заказао као и у Паризу у квалификацијама за Европско првенство када је својом глупошћу удаљио Змајеве од смотре најбољих европских селекција и показао је да није играч за велике утакмице.

Един Џеко није Лионел Меси

Змајеви су одиграли два сусрета у Бразилу, а најбољи босанскохерцеговачки нападач није се прославио. Иако се од Џека очекивало да буде БХ Месси, да преломи сусрет у нашу корист и када нам не иде, он то није успио. Џеко је на нашу жалост показао да није вођа, да није човјек који ће се издићи изнад просјека.

Имао је Един неколико великих прилика, поготово у дуелу са Нигеријом, но и срећа му је окренула леђа, а срећу треба заслужити. Џеко је није заслужио и ту се прича завршава. Единов однос према босанскохерцеговачким новинарима, а самим тим и према навијачима је незапамћен, но тиме ћемо се позабавити након Мундијала.

Папе, тактика и физичка припремљеност

Селектор нашег националног тима одустао је од своје препознатиљиве тактике, односно на Мундијалу је за разлику од квалификација, у оба сусрета играо с једним нападачем, што се на крају показало као погрешан потез.

Једна од најефикаснијих селекција квалификација у 180 минута је дала само један погодак, а човјек који нас је својим поготком одвео на Мундијал, Ведад Ибишевић, прилику је чекао на клупи за резервне играче. Против Аргентине је исту искористио, али ни то му није било довољно да поново добије Сушићево повјерење. Имао је Папе добре намјере у то смо сасвим сигурни, но резултат и бројке се рачунају, а на нашем конту је 0 бодова и један погодак у два сусрета.

Физичка припремљеност нашег националног тима је прича за себе, односно ако ћемо бити искрени, репрезентација БиХ је далеко најлошије припремљена екипа на Мундијалу. Видјело се то у посљедњих пола сата дуела са Нигеријом, када је већина БХ фудбалера ваздух хватала на сламку. Наравно, за то је свакако одговоран Сушић и његов стручни штаб, који су, чини нам се из само њима знаних разлога пречесто ослобађали репрезентативце од тренинга.

Изненадио је Папе и почетним саставом за дуел с Нигеријом. У истом су своје мјесто пронашли Медуњанин и Шуњић, док су на клупи између остали Колашинац и Бичакчић. Медуњанин и Шуњић коректно су одрадили своје задатке, но на крају је уписан пораз, па ће се о овом хазардерском потезу Сушића још дуго расправљати, као и о непозивању трећег нападача и увођења у игру младог Тина Сушића. Много је питања, а мало одговора.

Судијске грешке

Главни судија сусрета није био на висини задатка, али његово суђење није било скандалозно, како је током преноса често говорио некадашњи БХ репрезентативац, а данас стручни сарадник БХТ-а, Мухамед Коњић. Питер О'Лири није крив за неоправдано поништени погодак Едина Џека, односно О'Лири је само испоштовао свог асистента, који је махао недозвољену позицију. О нигеријском поготку, односну дуелу који је претходио истом још много ће се расправљати, али у томе не требамо тражити алиби за лоше издање Змајева.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Реза

22.06.2014 15:37

Испусили смо Нигерији и то је неупитно. Сад требамо сабити редове И поцети припреме за Европско . Анализе треба радити касније И имати у виду да је ово нас први пут да уцествујемо. На крају крајева нисмо се осрамотили на овом великом такмоцењу. Да је могло боље могло је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајмо Босно!!!!

22.06.2014 17:22

Свака цаст Змајеви,ви сте понос цјеле Дрзаве. Главу горе није пропаст свијета.сви који пису којекакве коментаре против вас и нису вриједни помена. Ма идемо даље.

ОДГОВОРИТЕ