Analiza nastupa BiH na Mundijalu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine neslavno će završiti svoj prvi nastup na Mundijalu. Naime, nakon poraza od Argentine uslijedio je poraz od Nigerije, tako da već nakon dva kola Zmajevi mogu početi pakovati kofere za povratak kući.

Fudbal 22.06.2014 | 16:56
Analiza nastupa BiH na Mundijalu

Kapiten ponovio Pariz

Od 1. minuta vidjelo se da Zmajevi nisu na prepoznatljivom nivou, a posebno se ova konstatacija odnosi na kapitena Emira Spahića, koji je odigrao najlošiju utakmicu u reprezentativnom dresu.

Umjesto da od prvog sudijskog zvižduka bude vođa na terenu, čovjek na kojeg će se mladi Toni Šunjić osloniti, Spahić je bio taj koji je bespotrebno posejao paniku u naše redove. Nekoliko puta je sjajno proigrao Nigerijce, lutao je na njihovoj polovini dok je opasnost vrebala pred Begovićevim golom.

I naravno, njegov katastrofalan ulazak u utakmicu i odnos prema igri je kažnjen. Upravo je kapiten glavni krivac za pogodak koji smo primili, iako ga je možda i sudija mogao spasiti. Sumnjiv je bio duel Spahića sa nigerijskim fudbalerom, no da je kapiten glavom bio u igri, ovakav kiks mu se ne bi desio.

Spahić je zakazao kao i u Parizu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kada je svojom glupošću udaljio Zmajeve od smotre najboljih evropskih selekcija i pokazao je da nije igrač za velike utakmice.

Edin Džeko nije Lionel Mesi

Zmajevi su odigrali dva susreta u Brazilu, a najbolji bosanskohercegovački napadač nije se proslavio. Iako se od Džeka očekivalo da bude BH Messi, da prelomi susret u našu korist i kada nam ne ide, on to nije uspio. Džeko je na našu žalost pokazao da nije vođa, da nije čovjek koji će se izdići iznad prosjeka.

Imao je Edin nekoliko velikih prilika, pogotovo u duelu sa Nigerijom, no i sreća mu je okrenula leđa, a sreću treba zaslužiti. Džeko je nije zaslužio i tu se priča završava. Edinov odnos prema bosanskohercegovačkim novinarima, a samim tim i prema navijačima je nezapamćen, no time ćemo se pozabaviti nakon Mundijala.

Pape, taktika i fizička pripremljenost

Selektor našeg nacionalnog tima odustao je od svoje prepoznatiljive taktike, odnosno na Mundijalu je za razliku od kvalifikacija, u oba susreta igrao s jednim napadačem, što se na kraju pokazalo kao pogrešan potez.

Jedna od najefikasnijih selekcija kvalifikacija u 180 minuta je dala samo jedan pogodak, a čovjek koji nas je svojim pogotkom odveo na Mundijal, Vedad Ibišević, priliku je čekao na klupi za rezervne igrače. Protiv Argentine je istu iskoristio, ali ni to mu nije bilo dovoljno da ponovo dobije Sušićevo povjerenje. Imao je Pape dobre namjere u to smo sasvim sigurni, no rezultat i brojke se računaju, a na našem kontu je 0 bodova i jedan pogodak u dva susreta.

Fizička pripremljenost našeg nacionalnog tima je priča za sebe, odnosno ako ćemo biti iskreni, reprezentacija BiH je daleko najlošije pripremljena ekipa na Mundijalu. Vidjelo se to u posljednjih pola sata duela sa Nigerijom, kada je većina BH fudbalera vazduh hvatala na slamku. Naravno, za to je svakako odgovoran Sušić i njegov stručni štab, koji su, čini nam se iz samo njima znanih razloga prečesto oslobađali reprezentativce od treninga.

Iznenadio je Pape i početnim sastavom za duel s Nigerijom. U istom su svoje mjesto pronašli Medunjanin i Šunjić, dok su na klupi između ostali Kolašinac i Bičakčić. Medunjanin i Šunjić korektno su odradili svoje zadatke, no na kraju je upisan poraz, pa će se o ovom hazarderskom potezu Sušića još dugo raspravljati, kao i o nepozivanju trećeg napadača i uvođenja u igru mladog Tina Sušića. Mnogo je pitanja, a malo odgovora.

Sudijske greške

Glavni sudija susreta nije bio na visini zadatka, ali njegovo suđenje nije bilo skandalozno, kako je tokom prenosa često govorio nekadašnji BH reprezentativac, a danas stručni saradnik BHT-a, Muhamed Konjić. Piter O'Liri nije kriv za neopravdano poništeni pogodak Edina Džeka, odnosno O'Liri je samo ispoštovao svog asistenta, koji je mahao nedozvoljenu poziciju. O nigerijskom pogotku, odnosnu duelu koji je prethodio istom još mnogo će se raspravljati, ali u tome ne trebamo tražiti alibi za loše izdanje Zmajeva.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Reza

22.06.2014 15:37

Ispusili smo Nigeriji i to je neupitno. Sad trebamo sabiti redove I poceti pripreme za Evropsko . Analize treba raditi kasnije I imati u vidu da je ovo nas prvi put da ucestvujemo. Na kraju krajeva nismo se osramotili na ovom velikom takmocenju. Da je moglo bolje moglo je.

ODGOVORITE
Name

Hajmo Bosno!!!!

22.06.2014 17:22

Svaka cast Zmajevi,vi ste ponos cjele Drzave. Glavu gore nije propast svijeta.svi koji pisu kojekakve komentare protiv vas i nisu vrijedni pomena. Ma idemo dalje.

ODGOVORITE